logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić moduł SIM300C w samochodzie z 12V i zabezpieczyć Li-Ion?

XMaker 21 Kwi 2007 13:59 2034 1
REKLAMA
  • #1 3807668
    XMaker
    Poziom 11  
    Witam,
    W projekcie chce uzyc modulu GSM SIM300C. Uklad ma byc uzywanym w samochodzie, wiec mam dostepne 12V. Modul zasilany jest z 4V i maksymalny impulsowy pobor pradu wynosi do 4A w trakcie komunikacji z siecia (wysylka smsa). Mam 2 opcje: obnizyc napiecie z auta z 12V na 4V przy pomocy np. LM2576, tylko slyszalem, ze skoro to jest pobor impulsowy pradu do 4A, to wtedy na regulatorze LM moze spasc na poczatku napiecie i uklad mi sie wylaczy. Drugie wyjscie to uzyc baterii Li-Ion, ale niestety nie wiem jak ja ladowac wtedy, poniewaz modul GSM nie ma wejscia na termistor, wiec nie kontroluje temperatury podczas ladowania. Czy ktos moglby mi podac jakies akumulatory li-ion, ktore kontroluja to samodzielnie (jesli istnieja takie) lub jakis pomysl, jak zabezpieczyc sie przed ew. wybuchem akumulatorka przy przegrzaniu?

Dziekuje i pozdrawiam,
    XMaker
  • REKLAMA
  • #2 3843430
    ZbigL
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie wiem skąd pomysł żeby dodawać baterię... Jest mnóstwo układów stabilizatorów impulsowych do kilkudziesięciu amper i więcej. Jeśli nie na pojedynczym układzie scalonym to hybrydowe: sterownik PWM + zewnętrzny tranzystor. Choćby na archaicznym TL494 czy SG3524.
    Bardzo łatwo można zrobić takie zasilanie na LM278 / LM2679T-ADJ (wersja z regulowanym napięciem wyjściowym: 1,2V...37V / 5A). W razie potrzeby służę PDF-em (National Semiconductor)
    Jeśli średni prąd nie jest duży to można użyć nawet stabilizatora liniowego - wysyłka SMS-a nie trwa długo... Wystarczy np. LM317 z dołączonym zewnętrznym tranzystorem. Pobór prądu w stanie spoczynku pewnie jest niewielki, a w czasie wysyłki SMS układ z niewielkim radatorem nie zdąży się nawet rozgrzać. Dla bezpieczeństwa można dodać bezpiecznik termiczny
REKLAMA