Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z uruchomieniem komputera

partner 22 Apr 2007 18:19 10450 10
NDN
    partner
    Level 11  
    Witam, bardzo proszę o pomoc ;)
    Mam problem z włączeniem komputera. Nie był włączany przez okres około 3 tygodni, wcześniej działał bez problemów. Teraz po wciśnięciu przycisku "power" na monitorze wyświetla się strona startowa i komputer się wyłącza. Wiatraczki działają, monitor też, dysk też startuje ale po wyświetleniu się tej strony wszystko się wyłącza :( im częściej włączam PC-ta tym okres działania skraca się, w końcu wogóle nie reaguje. Jestem początkujący jeśli chodzi o tego typu problemy. :(
  • NDN
    *mondzio*
    Level 30  
    a my tu wróżki
    i znamy konfigurację komputera,system itd.
    jakiś może błąd ci się wyświetla
    to podaj jego treść
    zacznij może od pamięci,wyjm i oczyść ja
  • NDN
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Proponuję podmienić zasilacz i sprawdzić kondensatory na płycie głównej.
    partner
    Level 11  
    Witam ponownie
    Komputer firmy Optimus, 2 letni:
    Pentium 4 3,0 GHZ
    Windows XP Professional
    Nie pokazują się żadne komunikaty błędów w czasie ładowania się systemu, nie dochodzi do jego całkowitego załadowania.
    XeON
    Level 17  
    Witam!

Proponuje podmienić wentylator na procku i sprawdzić, być może jest zużyty nie osiąga właściwych obrotów i zabezpieczenie wyłącza cały zestaw. Proponuje także sprawdzić napięcia zasilacza, oczywiście nie w BIOS-ie tylko np. dowolnym sprawnym multimetrem.

Pozdrawiam!
    *mondzio*
    Level 30  
    spróbuj tak
    Wsadz płytę Windowsa do cd rom
    Start>>Uruchom wpisz sfc /scannow, a następnie kliknij przycisk Ok

a jak nie spróbuj naprawy systemu z pozycji instalatora windowsa xp z cd
    partner
    Level 11  
    XeON
    Jakie napięcia powinny być na łączówce zasilania do płyty bazowej?
    bob budowniczy
    Level 11  
    Ja też stawiałbym na zasilacz lub na przegrzewający się procek choc procek raczej nie zbyt szybko by się grzał za szybko , więc raczej proponuję podmieni zasilacz
    XeON
    Level 17  
    Ogólnie w zasilaczu masz napięcia:

5V, 3,3V, 12V

Proponuje Ci sprawdzić na molexie napięcia. Tam powinno być 5V i 12V.

Pozdrawiam!
    partner
    Level 11  
    Jezeli molex to złącze z zasilacza na płytę główną to udało mi się pomierzyć i miałem w momencie startu napięcia:
    5,13V; 11,9V; 3,37V; 4,7V oraz jedno minusowe: -12,2V
    jackl7
    Level 12  
    Najpewniej sprawdź zasiłkę odłączając wszystkie peryferia. Wypnij napędy optyczne, dyski twarde, flopy i co tam jeszcze masz. Sama płyta główna z grafiką. Odpal komputer i sprawdź co sie dzieje. Jeżeli POSTi będzie prawidłowy i zobaczysz komunikat o braku systemu, prawie pewne, że zasilacz nie wydala przy obciążeniu. Następnie, by się upewnić podłącz HDD i ponowny rozruch. Jeżeli system wstanie, restart i podłączasz kolejne peryferia (np. dvd). Często przy optyce zasilacz nie wydala i komputer restartuje się.