logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 29DL22E - zaczerwieniony obraz po wymianie trafopowielacza, co sprawdzić?

nadawca 23 Kwi 2007 09:46 1314 10
REKLAMA
  • #1 3812896
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Wymieniałem trafopowielaczw Thomsonie 29DL22E i mam problem z jakością obrazu; obraz jest zaczerwieniony , na białym tle widać czerwone obwódki i w ogóle obraz jest kiepski. Nie wiem jak wyglądał przed usterką. Sprwdziłem Uż , reg Ug2, próba ustawienia balansu bieli nic nie powoduje poprawy jakości . Może to kineskop a może czegoś nie dopatrzyłem ? Proszę o jakieś uwagi do mojego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 3812928
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,przydał by sie pomiar emisji katod to wyjasniło by w 100% co jest grane ,spróbuj zamienić katody jeżeli będzie to dalej występowało to wychodzi że kineskop.Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3812932
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    Jakie założyłeś trafo? dowiedż się jak to wyglądało przed usterką, sprawdź obwód ABL, tranz. BF 4..., nie pamiętam jaki tam jest, pracujący z nim tranz. smd, może "ubite", pozdrawiam
  • #4 3812951
    nadawca
    Poziom 28  
    Tego BF422 podstawiałem. Wstawiłem Orega 40330-56 / w orginale był 10566060-P2/ . Spróbuję zamienić katody.
    Zamieniłem miejscami R/G - obraz zaczął przebijać "zielonkawym" kolorem.
  • #5 3813294
    na kozlowce
    Spec od TV
    Czyli jasne, tak było, podstaw jeszcze tego smd, ale chyba nic nie wniesie na lepsze, daj mu kontrast na max, S2 na ile można, żeby się nie wyłączał, potrzymaj go tak, można jeszcze na chwilę zewrzeć żarzenie (rezystor szeregowy), może "dojdzie do siebie", czasami taki zabieg dawał efekty, nie na długo, ale przynajmniej klient nie będzie opowiadał że było ok., a teraz jest żle, pozdrawiam.
  • #6 3813958
    mietex
    Poziom 25  
    Witam !
    Wtrącę swoje "trzy grosze" - jeśli był zły czerwony, a po zamianie sterowania dział jest żle na zielonym, to moim zdaniem wina jest w sterowaniu ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3814944
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    Czasem coś się przypadkiem wyzeruje w pamięci. Może trza by zajrzeć do ustawień w opcjach.
    Pozdrawiam.
  • #8 3815048
    nadawca
    Poziom 28  
    Po zwiekszeniu kontrastu obraz robi się beznadziejny , zwiekszenie Uż w zasadzie też nie poprawia jakości. Miałem wizytę klienta w warsztacie - stwierdził , że obraz taki jest już od dłuzszego czasu.
  • REKLAMA
  • #9 3816232
    na kozlowce
    Spec od TV
    No to tv do oddania, nic nie narobisz, a klient nie może mieć żadnych ale..., pozdrawiam.
  • #10 3819133
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.
    Chyba nie tak całkiem TV do oddania. Jak n.p. sprawa zasilania wzm. wizyjnych, opory szeregowe w katodach, niewyjaśniony efekt zamiany katod... Czy na pewno wnowajcą jest kineskop? Trochę wątpię. Jeżeli jednak klient nie pozwala na spokojną naprawę lub mu to nie przeszkadza(ło), to nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - oddać.
  • #11 3819211
    nadawca
    Poziom 28  
    Całą płytkę PK sprawdziłem / elementy podstawiłem / , napięcia OK , regulacja balansu bieli nie przynosi pożądanych efektów , telewizor ma 8-10 lat . Klient stwierdził , że tak było i nie zgłaszał żadnych uwag - dlatego mu sprzęt wydałem.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson 29DL22E po wymianie trafopowielacza pojawił się problem z zaczerwienionym obrazem, widoczne są czerwone obwódki na białym tle, a regulacja balansu bieli i zwiększanie napięcia żarzenia (Uż) nie poprawiają jakości obrazu. Próby zamiany katod (R/G) spowodowały zmianę dominującego koloru na zielonkawy, co sugeruje problem w sterowaniu sygnałami katodowymi lub w samym kineskopie. Sprawdzono tranzystor BF422 (podstawiony Orega 40330-56 zamiast oryginalnego 10566060-P2) oraz elementy na płytce PK, które są sprawne, a napięcia są prawidłowe. Zalecane jest zmierzenie emisji katod oraz sprawdzenie obwodu ABL i tranzystorów SMD współpracujących z nim, gdyż uszkodzenie tych elementów może powodować nieprawidłowe sterowanie barwami. Wzmiankowano także możliwość chwilowego zwarcia żarzenia w celu poprawy stanu kineskopu, choć efekt jest krótkotrwały. Klient potwierdził, że problem występował już wcześniej i nie zgłaszał uwag, co sugeruje, że usterka może być związana z wiekiem telewizora (8-10 lat). Ostatecznie, jeśli klient nie wymaga naprawy, sprzęt można zwrócić bez dalszych działań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA