logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potrzebuję fachowej porady w sprawie ata > sata

kazaaa 23 Kwi 2007 17:18 1505 6
REKLAMA
  • #1 3814079
    kazaaa
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    kupiłem barracude 7 na złączu sata , a zapomniałem ,że mam na płycie głowną tylko 2 złącza ata i wyczytałem ,że są przejściówki ata>sata , więc czy np. taka

wystarczy żeby podłączyć dysk :?: Boję się ,żeby nie spalić płyty jak podłącze jeszcze dodatkowe zasilanie do tego.Ma on być na master i będzie na nim windows , nie wiem czy to ma wpływ i do tego na slave drugi na ata. Czy może lepiej zainwestować w kontroler sata ,np taki

Czy ten dysk podłączony pod taki kontroler będzie działał normalnie jakbym podłączył dysk ata :?: Tzn. że w biosie będzie normalnien wykrywany :?:
  • REKLAMA
  • #2 3814098
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Kontroler będzie lepszym rozwiązaniem, jednak przy instalacji systemu będziesz prawdopodobnie musiał podać sterowniki (nie wiem czy ten kontroler jest obsługiwany przez WinXP), nie sprawi to problemu o ile kupisz kontroler z dołączonym oprogramowaniem.
    Na początku instalacji wciskasz F6 i wkładasz do flopa dyskietkę z driverami, dalej już normalnie.
  • REKLAMA
  • #3 3814141
    kazaaa
    Poziom 14  
    taniam napisał:
    Kontroler będzie lepszym rozwiązaniem, jednak przy instalacji systemu będziesz prawdopodobnie musiał podać sterowniki (nie wiem czy ten kontroler jest obsługiwany przez WinXP), nie sprawi to problemu o ile kupisz kontroler z dołączonym oprogramowaniem.
    Na początku instalacji wciskasz F6 i wkładasz do flopa dyskietkę z driverami, dalej już normalnie.

no dzieki za konkretna odpowiedz , sa zawsze sterowniki do takich kontrolerow , miałem tylko obawy ,że przez te kontrolery dysk nie będzie chodził prawidłowo na masterze z windowsem
  • #4 3814196
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Na Sata nie ma pojęcia master/slave, do kanału podpinasz tylko 1 urządzenie.
  • REKLAMA
  • #5 3814333
    kazaaa
    Poziom 14  
    taniam napisał:
    Na Sata nie ma pojęcia master/slave, do kanału podpinasz tylko 1 urządzenie.

no wiem ,ale oprócze tego dysku na sata z windowsem chcę mieć drugi stary dysk ata na slave, nie bedzie kolidować ?
  • REKLAMA
  • #7 3860327
    kazaaa
    Poziom 14  
    kupilem jak radziliscie kontroler pod pci sata , podlaczam nowy dysk , sciagnalem nowe stery, biore F6 podczas instalcji , instaluje nowe stery i win zainstalowany , robie restart po wgraniu jakiś sterów i się dzieją cuda , przy bootowaniu widzi ten dysk pod sata ,ale jak go wybierze wywala komunikat ze nie widzi urzadzenia itd wgralem od nowa windowsa i ta sama historia sie potworzyła , podlaczam stary dysk pod ata i nie widzi w ogole go w biosie tylko czyta nadal z kontrolera i szuka tego sata , Takze jestem uziemiony , rozumiem ze jak bede chcial teraz odpalic stary dysk ata bez formata i nowej instalacji winodwsa sie nie obejdzie ? A co z tym kontrolerem ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dysk Seagate Barracuda 7 z interfejsem SATA, ale posiada na płycie głównej tylko złącza ATA. Zastanawia się nad użyciem przejściówki ATA>SATA, obawiając się uszkodzenia płyty i problemów z konfiguracją master/slave, gdyż dysk ma być na master z systemem Windows, a drugi dysk ATA na slave. W odpowiedzi zalecano zakup kontrolera SATA PCI, który jest lepszym rozwiązaniem, choć wymaga podania sterowników podczas instalacji systemu (np. przez F6 w Windows XP). Podkreślono, że SATA nie obsługuje master/slave, ponieważ na jeden kanał podłącza się tylko jedno urządzenie. Użytkownik potwierdził obawy dotyczące współpracy dysku SATA na master z dyskiem ATA na slave. Po zakupie kontrolera i instalacji systemu z nowymi sterownikami pojawiły się problemy z wykrywaniem dysku SATA podczas bootowania, a BIOS nie widzi dysku ATA podłączonego bezpośrednio do płyty. Wskazano, że uruchomienie starego dysku ATA bez reinstalacji systemu może być niemożliwe, a konfiguracja z kontrolerem SATA wymaga odpowiedniego wsparcia sterowników i kompatybilności BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA