logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia FX71E1 - jasny obraz, powroty i przejście w standby po włączeniu TV

Melex 25 Kwi 2007 10:26 1125 6
REKLAMA
  • #1 3819608
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Tv. Nokia FX71E1 chassis FX. Po włączeniu pojawia się jasny obraz, z powrotami, po czym się rozjaśnia, działa ograniczenie prądu kineskopu, i Tv. przechodzi w standby. Nie miałem przyjemnosci naprawiać te chassis, więc proszę o pomoc o d czego zacząć?

Pozdrawiam

Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3819627
    hary m
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam, proponuje sprawdzić napięcie zasilające wzmacniacz wizyjny (około 200V)
  • REKLAMA
  • #3 3821699
    Melex
    Poziom 23  
    Trafna podpowiedź, brak napięcia 200V. W zasilaniu spalony RK4. Niestety schemat który posiadam jest kompletnie nieczytelny, więc jeśli ktoś wie, to proszę o podanie jego wartości!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3821857
    Melex
    Poziom 23  
    Na próbę podstwiłem opór ok. 30 ohm, i po włączeniu natychmiast poszedł z dymem! Czyżby uszkodzeniu uległyy wzmacniacze wizji? Na mierniku żaden z nich nie wykazuje zwarcia!

Dodano po 16 [minuty]:

Ten schemat własnie mam, ale u mnie jest on nieczytelny!
  • #6 3822193
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Odszukałem ten schemat na papierze. RK4 ma 27Ω. Nieprzemyślane to było wstawiać opór bez pomiarów. Wypnij piny nr 6 z TDA6111 pewnie któryś zwiera... jeśli nie to może kondensatory ch17, lub te 22nF przy TDA. Coś zwierać musi skoro opór się pali, myśle że zwykły omomierz wystarczy.
  • #7 3826491
    Melex
    Poziom 23  
    Witam ponownie. Zaden z TDA, i kondensatorów nie zwierał przynajmniej na mierniku, ale wymieniłem je wszystkie, łącznie z kondensatorami i tv. ruszył. Temat można zamknąć. Dziękuję kolegom za pomoc, w szczególności zdzichowi42.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Nokia FX71E1 z podwoziem FX po włączeniu pojawia się jasny obraz z powrotami, następnie obraz się rozjaśnia, działa ograniczenie prądu kineskopu i urządzenie przechodzi w tryb standby. Problemem okazał się brak napięcia zasilającego wzmacniacz wizyjny (około 200V), spowodowany spalonym rezystorem RK4 o wartości 27 Ω. Próba zastąpienia rezystora innym o wartości około 30 Ω zakończyła się jego natychmiastowym uszkodzeniem, co wskazywało na zwarcie w układzie wzmacniacza wizyjnego. Po odłączeniu pinów nr 6 z układu TDA6111 i sprawdzeniu kondensatorów (w tym kondensatorów ceramicznych 22nF przy TDA) nie wykryto zwarć na mierniku. Wymiana wszystkich podejrzanych kondensatorów i układów scalonych TDA6111 pozwoliła na uruchomienie telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA