logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai 2000 MK5 - niestabilne wymiary obrazu, napięcia i nagrzewanie STK7348

vper 10 Oct 2003 17:02 1789 8
ADVERTISEMENT
  • #1 355870
    vper
    Level 15  
    Help: 9
    Rate: 71
    Witam !

W odbiorniku tym "pływają" wymiary obrazu. Im więcej białej treści w obrazie, tym staje się on węższy i wyższy. W przypadku zmiany sekwencji obrazu z czarnego na bardzo jasny dochodzi również do zachwiania synchronizacji. Napięcia na wyjściu przetwornicy, mierzone w czasie pracy odbiornika również niestabilne. Napięcie zasilania linii zmienia się w przedziale od ok. 90V do 115V. Przy obciążeniu przetwornicy żarówką napięcie to jest stabilne i wynosi ok. 115V. Regulacja Ug2 wpływa na rozmiary obrazu, regulacja kontrstu z pilota tez, ale w mniejszym stopniu. Elektorlity po wtórnej stronie przetwornicy oraz w gałęzi +115V podmienione.
    Czy jest to objaw uszkodzonego trafopowielacza, czy też raczej niewydolna przetwornica ? Dodam że bardzo silnie nagrzewa się STK7348 nawet przy obciążeniu żarówką.

Pozdrawiam
    vper
  • ADVERTISEMENT
  • #2 355874
    kacha36
    Level 23  
    Help: 48
    Rate: 90
    Spróbuj podstawić STK 7348.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 355880
    TadeuszZ
    Level 21  
    Help: 2
    Rate: 38
    Wymień C171 3n3/1,5kV płaska okrągła niebieska pastylka przy transformatorze przetwornicy ( może być nawet pęknięty)
    Pozdrawiam
    TadeuszZ
  • ADVERTISEMENT
  • #4 356075
    jasiek2010
    Level 26  
    Help: 40
    Rate: 28
    Witam,przedewszystkim jak pływa napięcie.gł. to do przeglądu str.pierwotna zasilacza,elki do wymiany.Pozdr.
  • #5 363125
    vper
    Level 15  
    Witam !

"Pływanie" zrobione. Podmieniłem STK i problem ustąpił.
    Dziękuję wszystkim za cenne rady. Mam jedak jeszcze takie oto pytanie.
    Ten STK się cholernie grzeje. Czy to normalne zjawisko w tym modelu, czy coś jeszcze nie gra ?

Pozdrawiam
    vper
  • ADVERTISEMENT
  • #6 363145
    pawcio
    Level 26  
    Help: 71
    Rate: 10
    dawno tych funai nie robiłem,ale jak sięgam pamięcią to one się tam dosyć dobrze grzeją
    pozdrawiam
  • #7 363177
    Rychozol
    Level 26  
    Help: 67
    Rate: 29
    I trzeba uważać na te STK. Są podruby i niektóre długo nie chodzą
  • #8 363195
    ELEKTRON2
    Level 21  
    Help: 22
    Rate: 9
    sprawdz elektrolit ten po prostowniku na350czy 400V nie wiem jaka tam jest pojemność z reguły 100-220 mikroF bo może paść ci drugi scalak
  • #9 367431
    vper
    Level 15  
    Witam ponownie !

Myślałem, że mam go już z głowy, a tu gucio.
    Utrata synchronizacji pionowej przy jasnej treści nie ustąpiła jednak po wymianie tego STK. Sądząc po ilości postów na ten temat jest to dość częsta usterka w tym modelu (posiada on TXT). Na razie podmieniłem elki w gałęzi stabilizatora 12V i sam stabilizator (ten co siedział grzeje się niesamowicie). Jak zaopatrzę się w odpowiednie kondensatory, biorę się za TXT. Obawiam się jednak - znając moje szczęście - że będzie to problem znacznie głębszy. Ale zobaczymy. Jak coś zacznę nowy temat.

Pozdrawiam i dziękuję
    vper

Topic summary

✨ W odbiorniku Funai 2000 MK5 występowały niestabilne wymiary obrazu, które zmieniały się w zależności od jasności treści, oraz problemy z synchronizacją pionową przy jasnych obrazach. Napięcia na wyjściu przetwornicy były niestabilne, wahały się od około 90V do 115V, a STK7348 silnie się nagrzewał nawet przy obciążeniu żarówką. Po wymianie układu STK7348 problem z "pływaniem" obrazu ustąpił, jednak utrata synchronizacji pionowej przy jasnej treści pozostała. Wskazano na konieczność sprawdzenia i wymiany kondensatorów elektrolitycznych po stronie wtórnej przetwornicy oraz stabilizatora 12V, który również się nadmiernie grzał. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie transformatora przetwornicy lub elementów gałęzi stabilizatora, a także na częste usterki związane z modułem TXT w tym modelu. Zalecano także wymianę kondensatora C171 3n3/1,5kV przy transformatorze przetwornicy oraz ostrożność wobec podróbek układów STK7348.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT