logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Deskjet 3420 - dziwne zachowanie po napełnieniu kartridży i migająca dioda

newqwere 25 Kwi 2007 21:24 1883 5
REKLAMA
  • #1 3821710
    newqwere
    Poziom 2  
    Witam przerabiałem już kilka drukarek ale ta (hp3420) przechodzi już samą siebie choć wcześniej narzekać na nią nie mogłem teraz co chwila coś ...

Obecnie walczę z dość dziwnym jej zachowaniem .

Po n-tym napełnieniu kartridży tuszem i wydrukowaniu jaki 100 kartek zaczęła drukować po 1,5 linijki potem 3-4 min przerwy i następne 1,5 linijki (tak jak by bufor miała 5 kb - przy czym ustawienia bufora w sterownikach nic nie dają ) i tak kartkę drukowała jakąś godzinę - ciekawe z kartkę przewija z normalną prędkością - zwaliłem to na sterowniki ... przeinstalowałem to samo ... sprawdziłem zachowanie przy druku na linuxie to samo ... uruchomiłem diagnostykę dokładnie to samo ...
    w między czasie oprócz tego zaczęła migać diodą i po włączeniu zasilania jedzie karetką w lewo tam się rozbija parę razy a następnie jedzie w prawo i tam zostaje ... (blokada karetki sie zamyka) i nic się dalej nie dzieje

wyczaiłem ze jeśli wyłączę kabel usb i jeszcze 2 lub 3 razy zasilanie to przynajmniej po otwarciu klapki jedzie karetka na środek i przestaje migać diodą

no wiec kupiłem nowy kabel usb .. sprawdziłem napięcia na kablu zasilania tam wszytko było ok ... a objawy dalej takie same :cry:

Widział ktoś kiedyś takie zachowanie tych drukarek ..??
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3821793
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    A próbowałeś podmienić kardridzę?
  • REKLAMA
  • #3 3821899
    newqwere
    Poziom 2  
    na inne nie ... ale czyściłem styki jednak nie sądzę żeby tu chodziło o kartridże bo drukarka w tępię żółwia ale drukuje ... o ile pamiętam to by nic nie drukowała ...

czy to może być elektronika ??

no i zastanawia mnie to że ona parkuje po prawej stronie i blokuje się tak jak przy czyszczeniu dysz ...

czytałem gdzieś ze hp mają samo diagnostykę ... wiec co takie zachowanie znaczy ??
  • REKLAMA
  • #4 3822409
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Cytat:
    czy to może być elektronika ??

Na 100%-ale to szerokie pojęcie.
    Zasilacz ->płyta główna ->taśma sygnałowa ->elektronika kretki ->kardridże -tak to idzie i gdzieś jest prawdopodobnie przywarcie.
    Na 90% jest tak jak pisze eseli ,zwarcie pooduje jeden z kardridży-czyszczenie styków nic tu nie pomoże,trzeba podmienić.

Cytat:
    czytałem gdzieś ze hp mają samo diagnostykę

Tak mają ale nie za bardzo wiem jak to idzie w "chlebakach", spróbuj nacisnąć przycisk "Power" i trzymaj go ,następnie podnieś i zamknij 4x pokrywę drukarki i puść "Power" - powinno się coś wydrukować-sprawdź w jakim tempie to idzie.

Pozdrawiam

ps. Daj namiary na swoją polonistkę,resztą zajmie się Roman :D
  • REKLAMA
  • #5 3822705
    newqwere
    Poziom 2  
    Syriusz74 napisał:

nacisnąć przycisk "Power" i trzymaj go ,następnie podnieś i zamknij 4x pokrywę drukarki i puść "Power" - powinno się coś wydrukować-sprawdź w jakim tempie to idzie.

Już tak robiłem wcześniej drukuje dokładnie tak samo czyli - 2 min zastanawia się czy drukować a potem tak jak pisałem :/

Cytat:
    Na 90% jest tak jak pisze eseli ,zwarcie pooduje jeden z kardridży-czyszczenie styków nic tu nie pomoże,trzeba podmienić.

no jeśli wymiana coś pomoże - to skombinuje od kogoś ... bo chyba kupno nowych się nie opłaca jak nowy HP 2360 170 zł jak myślicie ?? i niby ma po 22, 5 ml i 21,5 pojemniki

Syriusz74 napisał:

ps. Daj namiary na swoją polonistkę,resztą zajmie się Roman :D

"Ten z was, który jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci "... kamień :D
    - a tak poważnie to chyba nie ma się czym zajmować
  • #6 3823368
    zenon11
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    podmien pojemnik z tuszem miałem to samo tylko w hp 920 nowy pojemnik rozwiazał problem pozd.
REKLAMA