logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i + CARK-91 -czy można odłączyć ładowanie telefonu

typ 25 Kwi 2007 23:09 3842 10
  • #1 3822179
    typ
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam Nokie 6310i + zestaw głośnomówiący CARK-91. Jako że chcę założyć do Nokii nową baterię, a krótkie ładowania nie są zdrowe dla baterii chciałbym dowiedzieć się czy jest mozliwość przerobienia zestawu tak, aby bateria nie była ładowana przy każdym odłożeniu telefonu do uchwytu.
    Czy wystarczy odłączenie jakiegoś kabelka i wstawienie tam np. małego przełącznika? Jeśli tak to który kabelek odpowiada za ładowanie?
    A może to jest bardziej skomplikowane.....
    Prosze o informacje.....
  • #2 3822547
    gonti
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Przeciez baterie li-poly nie posiadaja efektu pamieci wiec nie wiem po co niepotrzebnie kombinujesz ? zakladam ze chcesz zalozyc oryginalna baterie BPS-2 a nie jakis chłam ze stadionu za 30 zl :)
  • #3 3822582
    typ
    Poziom 11  
    NIBY nie mają, choć na baterii pisze: "do not short-circuit"... A ja chciałbym max wydłużyć ich żywotność, bo oryginalne do tanich nie należą :-)
    Tak, mam oryginalne 2x BPS-2 (ultra-slim) i BLS-2N (slim)
  • #4 3823745
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    typ napisał:
    NIBY nie mają, choć na baterii pisze: "do not short-circuit"...

Ta ale tu pewnie chodzi o to żeby nie zwierać styków baterii.
  • #5 3825391
    PETERBB
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    @gonti niby nie posiadaja ale jednak jakis wplyw cark ma na ladowanie bo z czasem slabiej ona trzyma doswiadczone na wlasne skorze
  • #6 3825987
    typ
    Poziom 11  
    PETERBB napisał:
    @gonti niby nie posiadaja ale jednak jakis wplyw cark ma na ladowanie bo z czasem slabiej ona trzyma doswiadczone na wlasne skorze

No i właśnie dlatego (doświadczenie) chce to odłączyć. bateria trzyma na tyle długo, że nie muszę jej kilka razy dziennie doładowywać....
    Więc od pytania "po co"? przejdźmy do pytania "jak"?
    Czy ktoś ma jakiś pomysł? Gdzie i co odłączyć? Jakiś schemat CARK91?
  • #7 3978727
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    witam
    najprościej:
    rozkręć uchwyt i odłącz piny od ładowania (wymontuj z uchwytu te dwa szeroko rozstawione) a resztę pinów (zgrupowane gęsto jeden obok drugiego) pozostaw w spokoju
    robiłem tę kombinację kilku klientom (takie mieli życzenie)
    możesz też troszkę się przyłożyć i zrobić (jak piszesz) dodatkowy włącznik ładowania na uchwycie wpięty pomiędzy przewody do pinów ładowania (pamiętaj o ergonomii i estetyce wykonania!!!)
    (prosty włącznik on/off na pojedynczy przewód wystarczy)
    wtedy nie musisz demontować pinów

pozdrawiam

charliecharlie
  • #8 3998113
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    A co Wy na to:
    http://www.voip.gsm.pl/art_7248.html
    Cytuję:
    niebieski +12V po stacyjce (istotne o tyle ze po wylaczeniu zaplonu zestaw wylancza ladowarke bateri ktora "pozera" duzo prądu z aku)

Czyli na mój chłopski rozum to po wyłączeniu zapłonu telefon juz nie powinien być ładowany tylko powinien się ładować po przekręceniu stacyjki a u mnie nawet jak odłączę niebieski przewód to i tak nadal telefon jest ładowany, czy to jest wada centralki czy tak juz musi być.
    Pozdrawiam.
  • #9 4000550
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    cark-91 powstał dużo wcześniej niż nokia 6310/6310i
    odcina zasilanie po stacyjce w telefonach 5110, 5130, 6110, 6130, 6150, 6210, 7110
    w 6310, 6310i jest inaczej, i nie odcina zasilania do ładowania

pozdrawiam

charliecharlie
  • #10 4001188
    voitec
    Poziom 12  
    Najprostszym ale i najbardziej prymitywnym sposobem jest... zaklejenie izolacją styków w uchwycie ;)
  • #11 5762950
    kokomama
    Poziom 1  
    A jak zrobić, żeby zestaw tylko ładował?
    proszę o odpowiedź na gg 3657119 BARDZO PROSZĘ!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odłączenia funkcji ładowania baterii w zestawie głośnomówiącym CARK-91 używanym z telefonem Nokia 6310i, aby zapobiec ciągłemu doładowywaniu oryginalnej baterii BPS-2 i BLS-2N, co ma na celu wydłużenie jej żywotności. Użytkownicy wskazują, że baterie Li-Poly nie mają efektu pamięci, jednak praktyczne doświadczenia sugerują, że zestaw CARK-91 wpływa na ładowanie i z czasem bateria traci pojemność. Najprostsze rozwiązanie to rozkręcenie uchwytu i odłączenie dwóch szeroko rozstawionych pinów odpowiedzialnych za ładowanie, pozostawiając pozostałe piny nienaruszone. Alternatywnie można wstawić prosty przełącznik on/off w przewód zasilający ładowanie, co pozwala kontrolować proces ładowania bez demontażu pinów. Zestaw CARK-91 został zaprojektowany dla starszych modeli Nokii i nie odcina zasilania ładowania w modelach 6310/6310i po wyłączeniu zapłonu, co powoduje ciągłe ładowanie telefonu niezależnie od stanu stacyjki. Jako najprostszy, choć prymitywny sposób, sugerowane jest zaklejenie izolacją styków ładowania w uchwycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA