logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szybko diagnozować uszkodzone układy scalone na płycie?

matekogon 26 Kwi 2007 15:29 2681 16
REKLAMA
  • #1 3823612
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    witam wszystkich zaczynam bawic sie elektronika i mam pytanie do zawodowych elektronikow jak byc dobrym w tej dziedzinie jak szybko znajdowac zepsute ukŁady scalone jesli dostane pŁyte ktora zawiera 20scalakow jak rozpoznac ze jeden z nich jest spalony choc zewnetrznie tego nie widac od czego mam zaczac jak wy to robicie ze wszystko mozecie naprawic POZDRAWIAM sory za pismo ale mam problem z komp:D
  • REKLAMA
  • #2 3823961
    ab_elektronik
    Poziom 12  
    To tylko lata praktyki. Jak byś sprecyzował z jaką plytką elektoniki masz kłopot to może coś poradzimy.
  • REKLAMA
  • #3 3823975
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Metoda
    wizualna - pęknięty ,"rozsadony" scalak
    termiczna - schłodzić płytkę (zamrozić, tylko nie w lodówce) i zobaczyć który nadmiernie się grzeje
  • #4 3824013
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    potwierdzam ab-elektronik tylko systematyczna praca nauka i doświadczenie. J a siedze w tym już od czasów wczesnego Gierka (dla nieznajęcych tego towarzysza wyjaśniam ok 35 lat) i niestety nadal się uczę. Tak więc jeśli mowisz że zaczynasz się bawić w elektronika to sobie odpuść bo nigdy nie będziesz dobry. No chyba że mówisz to alegorycznie no to bierz się chłopie do nauki i pracy a moze coś z ciebie wyrośnie pozdrawiam Janusz. P ze świętego miasta ojca Tadeusza
  • #5 3824862
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    no jak my to robimy hehe po pierwsze mamy wiedze i urzadzenia po drugie czasem nie jeden z nas zawali nocke lub kilka zanim jakaś elektronika ulegnie tak więc cierpliwość wiedza zaplecze techniczne i powoli zaczniesz być dobry lepszy....najlepszy. Myślę że nie odpuszczanie tzn nie opłaca mi się to nie robie , jest dobre bo wtedy najwiecej się uczysz . Walcz do końca pytaj madrze naprzykład na ELEKTRODZIE i ucz się ucz bo nauka to potęgi klucz!!!
  • #6 3825529
    matekogon
    Poziom 22  
    to opiszcie mi jak mam sprawdzac scalaki na co mam wzracac uwage co mierzyc

Dodano po 4 [minuty]:

co robicie podczas szuknia zepsutego scalaka co mierzycie z czego korzystace
  • REKLAMA
  • #8 3825936
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Ja to proponuję koledzę najpierw nauczenie się wykrycia zepsutych rezystorów, diod no i tranzystorów bo to chyba jest podstawą a nie od razu układy scalone. Trzeba zaczynać od podstaw z resztą nie wszystkie urządzenia zbudowane są na scalakach.
    Pozdrawiam
  • #9 3826610
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    każdy uklad ma swoje aplikacje (uklad pracy podstawowy lub podstawowe) szukasz takiej aplikacji i tam widzisz co powinno do ukladu dochodzic co wzchodzic i analizujesz.
  • REKLAMA
  • #10 3826749
    matekogon
    Poziom 22  
    jeśli nie mam możliwości podłączenia tej płyty ze scalakami bo to jest fragment urządzenia to jak to mam zrobić
  • #12 3830456
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Jeśli chcesz być dobrym elektronikiem to wybierz się na studia związane z tym kierunkiem (dzięki temu będziesz mieć podstawy, przynajmniej teoretyczne)
  • #13 3831064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3831184
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1409
    Jak nie masz podstaw teoretycznych to praktyka nic nie pomoże. To i to jest potrzebne.
  • #15 3831511
    Pers68
    Poziom 2  
    No cóż jestem uczniem klasy ZSE technik elektronik musze powiedziec ze sporo daje nauka. Ale najważniejsza jest jednak praktyka a nie teoria. Znam ludzi bardzo oczytanych w temacie elektroniki. Tylko jak przyjdzie co do czego to lutownicy w reku nigdy nie trzymali...
  • #16 3831858
    Infinity007
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    czyli co proponujecie Panowie? Jak zaczać?

Wybrac sobie jakis prosty układzik i podczas jego wykonywania uczyc sie podstawowych zasad praktycznych i teoretycznych?

Pozdrawiam
  • #17 3832232
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    zlewek napisał:
    czyli co proponujecie Panowie? Jak zaczać?

Wybrac sobie jakis prosty układzik i podczas jego wykonywania uczyc sie podstawowych zasad praktycznych i teoretycznych?

Pozdrawiam

Witam,
    najpierw trzeba sie nauczyc korzystac z wyszukiwarki elki.
    Najlepiej kupic jakiś KIT wczytac sie jego działanie i studiowac kazdy jego element. Potem to juz płytki, programowanie itp.
    Aha, najpierw trzeba nauczyc sie lutowac.
    PZDR

Podsumowanie tematu

✨ Diagnozowanie uszkodzonych układów scalonych na płycie wymaga przede wszystkim wiedzy, doświadczenia i odpowiednich narzędzi pomiarowych. Podstawowe metody to inspekcja wizualna w poszukiwaniu uszkodzeń mechanicznych oraz termiczna, polegająca na wykrywaniu nadmiernego nagrzewania się elementów po schłodzeniu płytki. Kluczowe jest sprawdzanie napięć zasilających i sygnałów wejściowych/wyjściowych układów oraz porównywanie ich z dokumentacją techniczną lub serwisówkami, np. z elenota.pl. Zaleca się rozpoczęcie nauki od diagnozy prostszych elementów pasywnych i półprzewodnikowych, takich jak rezystory, diody i tranzystory, zanim przejdzie się do układów scalonych. Praktyka jest niezbędna, a teoria powinna stanowić jej uzupełnienie. W przypadku braku możliwości podłączenia całej płyty do urządzenia, diagnoza jest utrudniona i często wymaga specjalistycznego sprzętu lub serwisu. Dla początkujących poleca się naukę lutowania, korzystanie z gotowych zestawów edukacyjnych (KITów) oraz systematyczne studiowanie działania poszczególnych elementów i układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA