logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymiary obudowy dla subwoofera Pioneer 32 cm? Szukam gotowego projektu

Igor Corp 10 Paź 2003 22:55 1874 14
REKLAMA
  • #1 356345
    Igor Corp
    Poziom 11  
    witam chce sie spytac poniewaz mam glosnik pionera i chce zrobic subofer prosze o propozycje jakie maja byc wymiary i inne pierdoly aby subofer dobrze dawal. Najlepszy by byl gotowy projekt albo cos w tym stylu
  • REKLAMA
  • #2 356467
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    po pierwsze nie pier*** tylko parametry po drugie co to za głosnik. A żeby uzyskać parametry obudowy trzba znac parametry głośnika, a żeby je znać trzeba znać nazwe glośnika, typ, i znaleźć to w tabeli producenta, inaczej dyskusja nie ma raczej sensu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 356698
    Igor Corp
    Poziom 11  
    jest to glosnik orginalny firmy PIONEER i to co podaje pisze na glosniku: TS-W383F 38cm[15"] 4ohmy, 600W max, 200 W nom
  • #4 356705
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    To za malo parametrow. Istnieja parametry Thiella-Smala, Qts,Qms,Qes - kluczowe przy obliczaniu obudowy. Trzeba jeszcze czestotliwosci rezonansowej, przydalaby sie jeszcze obj. ekwiwalentna - proponuje wejsc na strone Igoda i poczytac najpierw...
  • REKLAMA
  • #5 360895
    Igor Corp
    Poziom 11  
    takie dane znalazlem jak to bedzie zamalo to co mam jeszcze znalesc

fs (Hz) - 32
    Qts - 0,768
    Vas (l) - 199
    Z (Ohm) - 4
    d (cm) - 33,6
    Pmax (W) - 200

aha sub bedzie podlaczony do amplituner onkyo tx-sr600
  • #6 360942
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Dzizasss!!!!!!!! 8O Jakie subtelne połączenie małego VASa z maleńkim QTSem( :wink: ) Przecież to zajmie pół pokoju! To chyba jakaś pomyłka, ten głośnik wyprodukował Pioneer?

Szczere kondolencje, oraz wyrazy ubolewania...
  • REKLAMA
  • #7 360999
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 361170
    Igor Corp
    Poziom 11  
    no to jak da sie zrobic tego suba czy nie
    dane mozecie znalesc tutaj
  • #9 361192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 361358
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Obudowa zamknięta 80-120 litrów mocno tłumiona.
  • #11 361570
    Igor Corp
    Poziom 11  
    hmm chodzi mi tylko o to aby dobrze gralo i byl dobry bass i tyle jaka obudowa i inne rzeczy zaleza od was co wy polecacie
  • #12 361950
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Głośnik ten jest typu "free air" przeznaczony do zabudowy w bagażniku samochodu (z tąd te parametry).
    Ja osobiście zrobiłem suba na takim głośniku ale o średnicy 30 cm.
    Obudowa bassreflex 105l otwór 13 cm. Schodzi całkiem nisko i ma kopa, ale niestety zostało to okupione dość dużym czsem opóźnienia.
    Używam go do kina domowego i w tej roli sprawdza sie dość dobrze.
  • #13 362336
    Igor Corp
    Poziom 11  
    hmm no dobrze ale czy moze ktos napisac mi jaka obudowa musi miec wymiary jaka gruba scianka albo jakis projekt i czy musi byc zwrotnica powiedzcie co i jak mam zrobic
  • #14 362677
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    1.kup na szrocie poloneza
    2.weź szlifierkę kontową, upiernicz bagażnik razem z siedzeniem i tylną klapą
    3.w półke wstaw tego Pioneera
    4.wynajmij meneli którzy za tanie wino wtargają ci to do domu(jeśli mieszkasz w bloku przemnórz piętro*ilość meneli=liczba tanich win)
    5.podłącz ten kufer od poldka z głośnikiem w półce do wzmaka
    6.delektuj się basem z głośnika samochodowego, typu free-air :D

Ps:Z szacunkiem dla wszystkich, taki głośnik nadaje się tylko do auta!
  • #15 363062
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Igor - są do tego celu odpowiednie programy (lub jak wolisz liczyć to są też wzory matematyczne)
    Polecam WinISD Pro - prosty w obsłudze (darmowy) i nadaje sie do zastosowań domowych.
    Na pewno znajdziesz w sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wymiarów i konstrukcji obudowy subwoofera dla głośnika Pioneer o średnicy 38 cm (15"), model TS-W383F, 4 Ω, moc nominalna 200 W. Kluczowe parametry głośnika podane to: fs = 32 Hz, Qts = 0,768, Vas = 199 l, co wskazuje na głośnik typu "free air" przeznaczony do zabudowy w samochodzie. Ze względu na duże wartości Vas i Qts, obudowa subwoofera musi być bardzo pojemna, rzędu 80-120 litrów w wersji zamkniętej, mocno tłumiona, co przekłada się na znaczne rozmiary skrzyni. Wskazano, że do precyzyjnego zaprojektowania obudowy potrzebne są parametry Thiele-Small oraz częstotliwość rezonansowa. Zalecane jest użycie programów takich jak WinISD Pro do obliczeń. Wskazano, że głośnik ten lepiej sprawdza się w samochodzie niż w domowym systemie audio, a próby adaptacji mogą skutkować dużymi gabarytami i opóźnieniami dźwięku. Niektóre odpowiedzi zawierają humorystyczne sugestie dotyczące wykorzystania głośnika w samochodzie. Autor pyta także o grubość ścianek obudowy i potrzebę zwrotnicy, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi na te kwestie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA