logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A8NE-FM/S - BIOS Error po Odłączeniu Karty Graficznej i Sieciowej

ransoft 27 Kwi 2007 16:59 9082 48
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić płytę główną, która po odłączeniu karty graficznej i sieciowej pokazuje błąd BIOS ROM checksum error i nie uruchamia się?

Najpierw trzeba spróbować odtworzyć BIOS z nośnika startowego, bo komunikat `bios rom checksum error` wskazuje na uszkodzony BIOS/bootblock, a nie na sam fakt odłączenia karty graficznej czy sieciowej [#3826865][#3826878] Najprostsza metoda to dyskietka startowa z `awdflash.exe` oraz plikiem BIOS `bios.bin`/`.rom`, uruchamiana z wpisem `awdflash.exe bios.bin` w `autoexec.bat`; sam plik BIOS musi być na dyskietce, nie na CD/DVD [#3826878][#3828294] Jeśli masz obraz z Fujitsu-Siemens/Asus, trzeba go najpierw rozpakować z ISO, a w niektórych wersjach AWDFLASH można wymusić programowanie bootblocku komendą `awdflash 1010_1308.bin /py /sn /Wb /r` [#3853854][#3857152] Gdy po flashowaniu komputer dalej resetuje się i piszczy 3 razy, możliwe że bootblock nie daje się nadpisać albo uszkodzona jest sama kość BIOS, więc pozostaje programator, hot-swap albo programowanie układu poza płytą [#3855450][#3857095][#3855401] Warto też sprawdzić baterię podtrzymującą CMOS [#3827114]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3826769
    ransoft
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam od roku posiadam zestaw komputerowy bazujący na sempronie 939 i płycie głównej asus a8ne-fm/s
    tak naprawdę to płyta firmy siemens .Przez rok sprawowania płyta nie dawała żadnych oznak nieprawidłowego działania , ale wczoraj stało się coś dziwnego !Na dosłownie 3 minuty od płyty odłączyłem kartę graficzną oraz kabel sieciowy oraz odkręciłem jedną śrubę mocującą płytę ,i nic z nią nie robiłem .Włączając płytę wszystko pracuje (wentylatory działają )
    tylko speaker nie daje znaków życia .Przełożyłem C-Mosa na lewy pin to kom nie piszczy przez speakera tylko wywala informację że (bios error)i proszę włożyć płytę ??
    Co mam zrobić aby komputer zaczął normalnie działać ??\
    co jest powodem jego niedziałania ??
    za każdą odpowiedz z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3826837
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Podaj dokladna tresc komunikatu.
  • #3 3826865
    ransoft
    Poziom 17  
    award bootblock BIOS v1.0
    copyright (c) 2000, award sowtware ,inc .
    bios rom checksum error .
    detecting ide atapi device ...
    fround cdrom , try to boot from it....fail
    detecting floppy drive a media 'insert system disk and press enter
  • Pomocny post
    #4 3826878
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sciagnij sobie drdflash.exe z www.bootdisk.com (dyskietka do wgrywania biosu), uruchom jak juz sie wypakuje na dyskietke to wrzuc na nia awdflash.exe oraz bios pod nazwa bios.bin (bios sciagasz ze strony FSC, wypakowujesz przy pomocy winimage). W pliku autoexec.bat na dyskietece dopisz: awdflash.exe bios.bin
    zapisz i uruchom z niej komputer.
  • #5 3827047
    ransoft
    Poziom 17  
    tzn tak niemam stacji dyskietek dlatego zrobie bootCD

Dodano po 10 [minuty]:

możesz trochęjaśnjiej bo nierozumiem ??

Dodano po 3 [minuty]:

bo niedokońca rozumiem a muszę szybko ten problem naprawić , bardzo proszę o wyrozumiałość .
    I niechce korzystać z dyskietek bo niemam stacji więc co mam zrobić używając tylko płyt cd .
  • Pomocny post
    #6 3827114
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Ja bym jeszcze sprawdził napięcie baterii podtrzymującej...
  • Pomocny post
    #7 3827184
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bez stacji i tak nic nie zrobisz. Zostaje Ci wgranie biosu programatorem.
  • #8 3827206
    ransoft
    Poziom 17  
    a co to jes ten programator ??

Dodano po 48 [minuty]:

k nieważne ale teraz mam koleiny problem .
    Mam działającą stację dyskietek i sformatowałem dyskietkę i wgrałem na nią to co kazałeś potem włożyłem płytę z wypalonym obrazem biosu a komputer wywala 2 errory .Odnośnie płyty jak i dyskietki .
    (dyskietkę sformatowałem i ten plik co miałem go wgrać to go wkleiłem do dyskietki może źle niewiem )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3827578
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Wszystko miało być na dyskietce, więc po co kombinujesz z płytą?
    2.
    ransoft napisał:
    komputer wywala 2 errory .Odnośnie płyty jak i dyskietki

Kiedy się nauczysz, że należy podawać PEŁNE teksty komunikatów o błędach?
  • #10 3827835
    ransoft
    Poziom 17  
    ok error brzmi tak :
    replace the disk and pres finter error-adflasch,exe
  • Pomocny post
    #11 3827871
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    ransoft napisał:
    pres finter error-adflasch,exe

Nieprawda! Tak na pewno nie brzmi ten komunikat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3828294
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Kolego ransoft zamiast denerwować ew. zniechęcać innych użytkowników Elektrody radzę zrobić w/w przez kolegę Kolobos dyskietkę bootującą z dopisaną linijką w pliku autoexec.bat: awdflash.exe [spacja] nazwa_nowego_biosu.bin_lub_rom Uruchomić to.
    Potem dwa razy enter i ok. 1min. czekania aż się zaprogramuje "komputr". Teraz tylko restart i gotowe! ;)

Ps. Plik z biosem (*.rom lub *.bin) nie może być w tym wypadku na CD tylko "luzem" na dyskietce z której uruchamiamy komputer.
  • #13 3852547
    ransoft
    Poziom 17  
    zdecydowałem się wgrać bios z płyty .
    wypaliłem oraz biosu na płytę dvd wkładam ją do napędu i zamiast się instalować to bios wyrzuca errory :
    - AUTOMATIC load AWDFLASCH.EXE
    !!error -awdflasch.exe not found with cdrom .
    O co w tym chodzi bo nie rozumiem ?
  • Pomocny post
    #14 3852586
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To znaczy tyle że autoexec nie znalazł awdflash.exe na płycie.Sprawdź czy podałwś prawidłowo nazwę programu.
  • #15 3852614
    ransoft
    Poziom 17  
    a jaką mam podać aby płyta została wczytana ??

Dodano po 1 [minuty]:

płyta po wypalaniu obrazu jest pusta ale ma zajęte 2mb i nosi nazwę :
    Bios - ASUS A8NE-FM

Dodano po 16 [minuty]:

a ja tylko bios wgrywałem awdflascha nie

Dodano po 43 [minuty]:

a i jeszcze jedno niestety nie wgram biosu do asus a8ne-fm/s
    http://support.fujitsu-siemens.com/Download/S...wareGUID=9159050B-4475-4ABF-992C-59A2BDCC16BA
    ponieważ zajmuje 1,76mb a tyle na dyskietkę się nie zmieści
  • Pomocny post
    #16 3852884
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Na dyskietkę nie,ale na płytę tak.Na stronie którą podałeś masz opis jak to zrobić w Nero.Wybierasz CDROM startowy i jako źródło zapodajesz plik ISO który pobrałeś.
  • #17 3852915
    ransoft
    Poziom 17  
    obraz z iso wypaliłem na dvd wkładam ją do dvd-romu i nic ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 3853341
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Jeśli masz oryginalną płytę ze sterownikami to włuż ją do napędu i uruchom komputer, jest tam nagrany obraz biosu.
  • #19 3853352
    ransoft
    Poziom 17  
    przed chwilą sprawdziłem i po włożeniu oryginalnej płytki ze sterownikami komputer wyrzuca error :
    AUTOMATIC load AWDFLASCH.EXE
    !!error -awdflasch.exe not found with cdrom .
    O co w tym chodzi bo nie rozumiem ?

Dodano po 5 [minuty]:

a próbowałem wczoraj wgrać bios z dyskietki i komp się z niej boot uje fleschuje tylko za nic nie chce mi się zmieścić na nią bios o pojemności 1,78mb .
  • Pomocny post
    #20 3853394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 3853436
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: Nirvanowiec
    Zgaduje, ze sciagnal iso ze strony FSC i nagral, a powinien raczej nagrac awdflash i bios na plyte luzem bez bootowania.
  • Pomocny post
    #22 3853558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #23 3853854
    Radysh
    Poziom 27  
    Nirvanowiec napisał:
    ...potrzeba pliku biosu na stronie jest tylko jako obraz plyty niestety to rozpakowaniu jest pusty.

Program UltraISO powinien pomóc w "wybebeszeniu" nieszczęsnego biosu. ;)
  • #24 3853873
    ransoft
    Poziom 17  
    a jak to zrobić bo tak się składa że mam ten program ale niepotrafię czegoś takiego zrobić ??
  • #25 3853947
    Radysh
    Poziom 27  
    Proste jak drut ;) Ładujesz dowolne ISO do programu (Plik -> Otwórz lub w wer. ang. File -> Open) a potem w oknie po prawej stronie szukasz pliku który ma rozszerzenie bin. lub rom. Z lewej strony są podkatalogi ISO które też warto przejrzeć. Ogólnie przeglądasz zawartość obrazu płyty prawie tak jak w menadżerze plików. Kopiujesz wybrany plik (bios) po prostu przeciągając go na pulpit lub do wybranego katalogu.
  • Pomocny post
    #26 3853976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 3854005
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: Radysh
    To jest obraz plyty bootowalnej wiec nie bedzie tak jak piszesz. Trzeba najpierw zapisac sam obraz dyskietki bootowalnej (plik bif), nastepnie otworzyc ten obraz jeszcze raz w ultraiso i dopiero zgrac potrzebny plik.
  • Pomocny post
    #28 3854020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #29 3854230
    Radysh
    Poziom 27  
    Kolobos napisał:
    :arrow: Radysh
    To jest obraz plyty bootowalnej wiec nie bedzie tak jak piszesz. Trzeba najpierw zapisac sam obraz dyskietki bootowalnej (plik bif), nastepnie otworzyc ten obraz jeszcze raz w ultraiso i dopiero zgrac potrzebny plik.

Faktycznie umknął mi ten "szczegół". Chyba działa na mnie jeszcze tzw. syndrom dnia poprzednego. ;)
  • Pomocny post
    #30 3854249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz płyty głównej Asus A8NE-FM/S (produkowanej przez firmę Siemens/Fujitsu-Siemens) zgłosił problem z BIOS-em po odłączeniu karty graficznej i kabla sieciowego. Po restarcie komputer wyświetlał komunikat o błędzie "BIOS ROM checksum error" i prośbę o włożenie dyskietki systemowej. Próby aktualizacji BIOS-u za pomocą programu AWDFLASH z dyskietki lub płyty CD/DVD kończyły się niepowodzeniem, głównie z powodu braku stacji dyskietek lub problemów z prawidłowym przygotowaniem nośników. Użytkownik nie mógł zmieścić pliku BIOS-u o rozmiarze około 1,7 MB na dyskietce 1,44 MB. Dyskusja dotyczyła metod ekstrakcji pliku BIOS z obrazu ISO (np. za pomocą UltraISO), tworzenia bootowalnej dyskietki z AWDFLASH i BIOS-em oraz problemów z automatycznym uruchamianiem AWDFLASH przez płytę główną bez możliwości ingerencji użytkownika. Sugerowano sprawdzenie baterii podtrzymującej CMOS oraz możliwość uszkodzenia kości BIOS-u, co wymagałoby programowania "na zimno" (hot-swap) lub użycia programatora zewnętrznego. Próby nadpisania bootblocka BIOS-u za pomocą Uniflash nie powiodły się z powodu braku wsparcia dla chipsetu nForce4. Ostatecznie problem pozostał nierozwiązany, a temat został zamknięty bez skutecznej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA