logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy stabilizator napięcia lub UPS pomoże przy wyłączaniu się PC przez spadki napięcia?

macieklis 29 Kwi 2007 21:53 3050 4
REKLAMA
  • #1 3833477
    macieklis
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam, mam taki problem z komputerem. Od czasu do czasu podczas pracy komputer po prostu sie wyłącza. Nie ma reguły kiedy to robi, nieraz cały dzień jest wszystko oki a nieraz pare razy dziennie potrafi sie wyłączyć. Sprawdzałem temperaturę wszystkich podzespołów i nic sie nie przegrzewa. W okolicy sąsiedzi skarżą się na spadki napięcia i teraz mam pytanie, czy muszę kupić stabilizator napięcia żeby wszystko było oki??? Czy wystarczy listwa zasilająca, wiem że ona chroni przed zwyżkami napięcia ale czy może służyć jako stabilizator????
    Z góry dziękuje za wszystkie porady
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3833522
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Cześć. Listwa nie chroni od spadków napięcia, więc jeśli są spadki to musi być stabilizator, tylko że stabilizator wystabilizuje spadki tylko do pewnego poziomu (podane na tabliczce znamionowej lub w dokumentacji), a po za tym nie chroni od chwilowych zaników napięcia. W takim wypadku najlepszy by był UPS.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3833675
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Masz podobny problem do tego jaki ja miałem. Chodzi tu o to że masz zaniki napięcia których często nie zauważysz na żarówce ale komputer zdąży się wyłączyć. Jedynym rozwiązaniem jest UPS, koszt takiego to ok. 100zł jeśli nie masz super hiper mega prądożernej konfiguracji :)
  • REKLAMA
  • #4 3833687
    macieklis
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No dzięki dzięki muszę sie rozglądnąć za UPS ;)

Dodano po 2 [minuty]:

a jeszcze jedno jaka to musi być moc aby pod kompa wszystko było oki??? I na co jeszcze szczególnie zwrócić uwagę wybierając UPS???
  • #5 3834035
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Tak, UPS powinien rozwiązać problem całkowicie. Jeśli masz zasilacz z aktywnym PFC, to koniecznie zwróć uwagę, by UPS prawidłowo pracował w takowej konfiguracji (musi na pracy bateryjnej podawać napięcie sinusoidalne). Niedawno była poruszana ta kwestia na Elektrodzie - zerknij tu. Poza tym zwróć uwagę, czy UPS będzie miał wystarczającą moc, by mógł podtrzymać Twoją konfigurację w przypadku zaniku napięcia.
REKLAMA