logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DK Digital DVD-R229 - tacka nie wysuwa się, brak obrazu na TV, laser świeci ciągle

blashaque 30 Kwi 2007 12:40 2735 8
REKLAMA
  • #1 3834749
    blashaque
    Poziom 11  
    Witam szanownych forumowiczów.

Mam problem z odtwarzaczem dvd od kina domowego, model jak w temacie. Problemem jest to, że gdy chcę wysunąć tackę (przycisk Open/Close) nie chce się ona wysunąć. Ogólnie cały odtwarzacz działa (tuner fm, pozostałe wejścia audio/video), poza właśnie trybem CD/DVD. Przełączając się w ten tryb słychać, że mechanizm przesuwu głowicy parę razy lekko się porusza w tył i do przodu i później staje w miejscu, tak jakby szukał płyty. Po rozebraniu odtwarzacza zauważyłem, że silnik od obrotu płyty również się przez moment lekko porusza, ale 5sek później przestaje. Po ręcznym wyjęciu tacki wsuwa się ona automatycznie, a następnie laser przez moment błyska, mechanizm optyki rusza w tył i do przodu, a silnik obrotu płyty lekko sie porusza. Po włożeniu płyty (cd albo dvd) zaczyna się ona normalnie obracać, a laser świeci cały czas czerwonym światłem. Jednak na wyświetlaczu nic nie widać, podobnie jak na telewizorze. Sprawdziłem napięcie zasilania na sterowniku AT5654H - wyniosło 5V - czy tak powinno być?
    Podsumowując: odtwarzacz nie reaguje na przycisk Open/Close, czego skutkiem jest brak wysuwania tacki, natomiast po ręcznym wysunięciu i włożeniu płyty, odtwarzacz obraca ją, laser się włącza, ale dalej nic nie ma, w ogóle nie reaguje. Nawet mechanizm optyki się nie rusza, czyli można wyeliminować zabrudzenie, uszkodzenie optyki. Czy będzie to tylko sterownik do wymiany?

Bardzo proszę o jakiekolwiek uwagi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3839670
    rafalrms
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    czytając Twoje pobieżne sugestie skłaniam się, tudzież , do winy oprogramowania
    pozdrawiam
  • #3 3840226
    blashaque
    Poziom 11  
    Hmmm, z tego co wiem, to firma DK Digital nie udostępnia firmware'ów - czyli to mija się z celem. Ale mam pytanie: czy można w jakiś sposób sprawdzić czy AT5654H jest uszkodzony czy nie?
  • REKLAMA
  • #4 3841052
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Sprawdź silnik napędu płyty- powinien mieć ok. 10Ω; jeśli ma wyraźnie inaczej- to do wymiany, jeśli tyle, to obróć nim trochę i zmierz- tak kilka razy. Jeśli wynik jest taki sam za każdym razem, to niestety nie on winien...
  • REKLAMA
  • #5 3841272
    blashaque
    Poziom 11  
    Sprawdziłem - ma 10.1Ω, tak samo jak pozostałe silniczki - od przesuwu optyki i od tacki. Silniki kręcą się bez żadnych problemów, więc pewnie można je wykluczyć. Najdziwniejsze jest to, że po włączeniu trybu DVD na telewizorze powinien się pojawić ekran "testowy" z napisem DVDVideo itp., a w ogóle się nie pojawia, to samo na wyświetlaczu odtwarzacza - powinno być Loading lub NoDisc - a tu nic. Jakieś sugestie odnośnie drivera AT5654H? W jaki sposób sprawdzić jego uszkodzenie.
  • Pomocny post
    #6 3891707
    chozby
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Kolego blashaque czy masz możliwość sprawdzenia wartości dwu rezystorów R505 i R506 znajdujących się pośrodku płyty dolnej z wzmacniaczami mocy . Niestety dostęp do niej jest utrudniony gdyż trzeba zdemontowac górną płytkę i środkową . Proponuję dokładnie obejrzeć środkową płytkę z procesorem DVD gdyż często są na niej zimne luty oraz przepatrzeć wtyki i gniazda na niej .
    Pozdrawiam.
  • #7 3892026
    blashaque
    Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem. Dzisiaj niestety nie zdążę rozebrać odtwarzacza, ale jutro postaram się zajrzeć i sprawdzić te rezystory oraz poprawić ewentualne zimne luty i wtyczki. Odezwę się na dniach, a póki co na razie dzięki kolego chozby :)

Zmierzyłem rezystory: R505 ma niecałe 5Ω, natomiast R506 22Ω. Sprawdzam właśnie luty i wtyczki. Póki co nie ma nic podejrzanego.

Sukces!! Działa!! :D Powykręcałem wszystkie płytki i wtyczki. Poprawiłem parę lutów, przeczyściłem złącza, wtyczki itp. Poskręcałem z powrotem, odpaliłem, chwila ciszy... i działa! :) Co prawda została mi jedna śrubka, ale najważniejsze, że w końcu mogę oglądać filmy dvd. Dzięki raz jeszcze chozby, pomogłeś, 3+ dla Ciebie :) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 3896370
    chozby
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Dzieki za podanie wartości elementów. Cieszę się że udało się odpalić ten sprzęt :D.
    Pozdrawiam.
  • #9 3896652
    blashaque
    Poziom 11  
    Coś jest jednak nie tak :( Dvd znowu nie działa. Po skręceniu obudowy do kupy ponownie tacka nie chciała się otworzyć. Nie wiem co to może być, już brak mi sił. Jednak zauważyłem, że coś musi być na przedniej płytce, na której jest wyświetlacz, przyciski i ich podświetlenie (dioda LED). Od jakiegoś czasu ta dioda w ogóle się nie świeciła. Myślałem, że jest przepalona. Jednak wczoraj, gdy wyjąłem wszystkie płytki i poskładałem je ponownie, dioda zaczęła świecić. Sprawdziłem napięcie na niej - wyszło ok 3V. Wyłączyłem DVD, włączyłem je ponownie, dioda tylko mrygnęła na chwilkę i zgasła, sprawdziłem napięcie - tym razem 29V! Porozłączałem kable, podpiąłem ponownie i dioda zaczęła świecić, i tak w kółko - świeci, nie świeci, 3V, 29V. Zaczynam podejrzewać płytkę z zasilaniem i przetwornicą. Może tam jest główny powód problemu z tacką. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Sprawdziłem wszystko, poskręcałem i ... nie działa :( :( :( :( To już jest jakiś kosmos, bo wczoraj działało, później dokręciłem panel przedni, poprawiłem wtyczki i już przestało działać. Jakieś czary czy jak? :| Czy mógł paść jakiś scalak? Kable połączeniowe raczej nie grają tu roli. Totalna załamka :( Czekam cierpliwie na jakiekolwiek sugestie, może ktoś się już spotkał z takimi objawami...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD DK Digital DVD-R229, w którym tacka nie wysuwa się, a podczas próby odtwarzania płyty laser świeci ciągle, lecz na wyświetlaczu i telewizorze nie pojawia się obraz ani komunikaty. Mechanizm przesuwu głowicy porusza się lekko, a silnik obrotu płyty działa chwilowo, jednak brak jest sygnału wideo. Pomiar rezystancji silników wykazał prawidłowe wartości około 10 Ω, co wyklucza ich uszkodzenie. Podejrzenia padły na układ sterownika AT5654H oraz na elementy płyty głównej, w tym rezystory R505 i R506 oraz zimne luty i połączenia na płytce z procesorem DVD. Po rozebraniu i poprawieniu lutów oraz oczyszczeniu złączy urządzenie zaczęło działać poprawnie. Jednak po ponownym złożeniu problem powrócił, a dodatkowo zaobserwowano niestabilne napięcie (3V i 29V) na diodzie LED podświetlenia panelu przedniego, co wskazuje na możliwe uszkodzenie płytki zasilania i przetwornicy. Problem z tacką i brakiem obrazu może być związany z niestabilnym zasilaniem i uszkodzeniami na płycie zasilającej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA