logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić wyłącznik czasowy do wentylatora w łazience na 15 min?

pbor2 01 Maj 2007 22:20 2157 4
REKLAMA
  • #1 3839970
    pbor2
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam prośbę do wszystkich elektroników i elektryków. :)
    Potrzebuje zrobić sobie wyłącznik czasowy pod wentylator elektryczny w łazience.
    Nie wiem jak mam się do tego zabrać ale nie boje się cyny i lutownicy
    Chodzi mi o to by wentylatorek włączał się wraz z włączeniem żarówki przy wejściu to łazienki, a wyłączał 15 min. po zgaszeniu światła.
    To tyle jeśli chodzi o zastosowanie ale nie wiem jak się do tego zabrać technicznie.
    I jeszcze jedno pytanie: jak to wszystko podpiąć by przy włączeniu żarówki włączał się wentylator, a po wyłączeniu żarówki kręcił się dalej przez jakiś czas powiedzmy 15.min. ?
    Proszę o jakieś instrukcje i pomoc jak mam się do tego zabrać.
    Z góry dziękuje za wszelaką pomoc

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 3840007
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Proponuje zastosowac zwykła czasówke offdelay z wyzwalaczem.Montujesz takowa przy wentylatorze i ciagniesz 3 przewody L pod A1,N pod A2.Sygnał z przełacznika(fazowy) pod B1.Ustawiasz żądany czas,a sam wentylator podpinasz przez styki czasówki.Pamiętaj o zastosowaniu obudowy hermetycznej.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • REKLAMA
  • #3 3840245
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    pbor2 napisał:
    Witam!
    Potrzebuje zrobić sobie wyłącznik czasowy pod wentylator elektryczny w łazience.

Kup gotowy wentylator z fotokomórką i wyłącznikiem czasowym. Sam nie zrobisz tego taniej i prościej, i co najważniejsze bezpiecznie.
  • REKLAMA
  • #4 3840618
    pbor2
    Poziom 11  
    Cytat:
    Kup gotowy wentylator z fotokomórką i wyłącznikiem czasowym. Sam nie zrobisz tego taniej i prościej, i co najważniejsze bezpiecznie.

Dzięki za radę ale wentyl już kupiony i muszę się męczyć z tym co mam :)

Cytat:
    Proponuje zastosowac zwykła czasówke offdelay z wyzwalaczem.Montujesz takowa przy wentylatorze i ciagniesz 3 przewody L pod A1,N pod A2.Sygnał z przełacznika(fazowy) pod B1.Ustawiasz żądany czas,a sam wentylator podpinasz przez styki czasówki.Pamiętaj o zastosowaniu obudowy hermetycznej.

Pozdrawiam
    wszystko ok tylko, że niewiele mi to mówi. :(
    Nie ma jakiś schematów dla amatorów ??

Pzdr.
  • #5 3844759
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Więc załaczam prosty schemacik.
    Załączniki:
    • Schemat.doc (24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
REKLAMA