logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider STV 1761 VDS ch:17.7 - jak przestroić fonię

zebro 02 Maj 2007 10:07 1739 8
REKLAMA
  • #1 3840676
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam, jak przestroić w tym TV fonię na DK.Po wejsciu w tryb serwisowy i przestawieniu z BG na MULTI powoduje to tylko, że w TV ginie wizja a z fonią nic się nie zmienia.
    Druga sprawa to nie mogę zaprogramować TVP 1 nadawanego na 11 kanale.Programy nadawane na k.21, k 27, k.3 itd dają się wstroić.
    Nie ma w tym TV funkcji "fain tuning", żeby zejść trochę na częstotliwości. W opcji strojenia nie ma też linijki napięciowej ( linijki kroczącej z częstotliwością), by móc ustawić np. 215 MHZ. Strojenie odbywa się tylko kanałmi tz. k2,k3..S1, S2... itd. W takich przypadkach często udawało się złapać ten program na jakimś kanale S, ale tutaj nic to nie daje.
    Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3840695
    Jerry23
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Przestrojenie zwykłą fonią równoległą.Natomiast w menu strojenia masz możliwość zmiany z nr kanału na częstoliwośc i wtedy masz płynne strojenie.
  • REKLAMA
  • #3 3840708
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    W menu strojenia w jednej z górnych pozycji przestaw tryb strojenia z C na Frequenz - po prostu. Wtedy wstrajasz dokładnie (z końcówką 0.25MHz). A fonia po prostu do przestrojenia (płytką), o tym przecież na Forum już było.
  • #4 3840745
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Najlepszym wyjściem jest fonia RYMI.
  • REKLAMA
  • #5 3841427
    zebro
    Poziom 23  
    Witam, płynne strojenie odnalezione, natomiast po przestrojeniu fonią równoległą wszystko byłoby okey, gdyby nie blokowanie foni (cisza) po włączeniu TV.Dzieje się to nie za każdym razem gdy się włącza odbiornik. Probowawałem delikatnie wwstrajać fonię lecz to nie pomaga. Nie mam w chwil obecnej foni Rymi. Wyjście foni tej , którą zamontowałem podłączyłem do n.47, ten sam efekt i przy n.48 MSP 3451.Proszę o pomoc.
  • #6 3842672
    Jerry23
    Poziom 20  
    Spróbuj w menu strojenia przy użyciu funkcji"częstotliwość" odstroić np o krok te programy na których zanika Ci fonia ,powinno pomóc lecz to tylko półśrodek.Użyj fonii "Rymi" będzie ok.
  • #7 3843191
    marcin_211
    Poziom 24  
    Piszesz o blokowaniu fonii tuż po włączeniu-może to jednak ,,przelotki,, (zimne luty).Jest ich 8 lub 9 od bloku cyfrowego w kierunku głowicy.
  • #8 3844170
    zebro
    Poziom 23  
    Witam, raczej zimne luty nie wchodzą w grę , bo po kilkukrotnym przełączaniu programami fonia zaskoczy i będzie cały czas dopuki ponownie sie nie wyłączy odbiornika.
  • REKLAMA
  • #9 3892136
    zebro
    Poziom 23  
    Witam temat rozwiązałem -podstawiłem inną fonię MJM i obiaw zawieszania foni zniknął. Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Schneider STV 1761 VDS pojawił się problem z przestrojeniem foni na pasmo DK. Po wejściu w tryb serwisowy i zmianie z systemu BG na MULTI obraz znika, a fonia pozostaje niezmieniona. Brak jest funkcji "fine tuning" umożliwiającej precyzyjne dostrojenie częstotliwości, a strojenie odbywa się tylko kanałami numerowanymi (k2, k3, S1, S2 itd.). W menu strojenia można jednak przełączyć tryb z numeru kanału na częstotliwość (Frequenz), co pozwala na płynne strojenie z dokładnością do 0,25 MHz. Przestrojenie foni równoległej wymaga wymiany modułu fonii, najlepiej na typ RYMI lub MJM. Użytkownik doświadczył problemu z blokowaniem fonii (cisza) po włączeniu odbiornika, co nie występowało stale i mogło być związane z modułem fonii. Próby delikatnego dostrajania fonii nie przyniosły efektu. Podejrzenie zimnych lutów zostało wykluczone, gdyż po kilkukrotnym przełączaniu programów fonia działała poprawnie do wyłączenia TV. Ostatecznie wymiana modułu fonii na MJM rozwiązała problem zawieszania się dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA