logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD KORR 2258 - problem z odczytem płyt DVD 4,7GB, zgrzytający laser

Z_bynek 02 Maj 2007 14:42 2030 6
REKLAMA
  • #1 3841527
    Z_bynek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam posiadam DVD Korr 2258 ostatnio zaczął nie przyjmowac płyt DVD 4,7GB ale wydaje mi się że juz wcześniej miał z tym problema dzieje się tak-po włożeniu płyty na wyświetlaczu pojawia sie napis load a następnie error i na ekranie tv zła płyta ale po kilku próbach potrafi się załadować lecz i tak jest problem z odczytem albo przerywa albo po czasie wyłącza. W momęcie ładowania słychać jak laser zgrzyta po płycie. Silniczek płyte kręci bo sprawczałem. Czy to wina lasera ? Za pomoc dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3841858
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Trudno tak od razu powiedzieć. Ja bym najpierw zabrał się za czyszczenie soczewki.
  • REKLAMA
  • #3 3846775
    Z_bynek
    Poziom 10  
    Przeczyściłem i nic nie pomogło nieraz słychać taki piskjakby silniczek się przycinał .
  • REKLAMA
  • #4 3884633
    beno5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    mam ten sam problem, identyczne zachowanie.
    Czy ktoś podpowie co dalej?
    Może to laser, skąd go dostać i za ile?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4112810
    Z_bynek
    Poziom 10  
    hmmm no i nie udało się mi naprawić mojego dvd nadal nie odtwarza jak już załapie to góra na 15 minut a co to są "elki" w zasilaczu? ponoć wymiana ich pomaga
  • #6 4112913
    rserej
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Elki to kondensatory elektrolityczne i raczej niewiele mają wspólnego z czytaniem płyt dvd zwłaszcza te które są w zasilaczu.Pozdrawiam.
  • #7 4113911
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Wymień silniczek płyty

Podsumowanie tematu

✨ DVD Korr 2258 ma problem z odczytem płyt DVD 4,7GB – po włożeniu płyty pojawia się komunikat "load", następnie "error" i informacja o złej płycie. Czasami po kilku próbach odtwarzanie się uruchamia, ale jest niestabilne, przerywa lub wyłącza się po pewnym czasie. Podczas ładowania słychać zgrzytający dźwięk lasera, a silniczek obracający płytę działa poprawnie. Próba czyszczenia soczewki lasera nie przyniosła poprawy, pojawia się także pisk sugerujący problemy z silniczkiem. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wymiany lasera lub silniczka płyty. Wspomniano również o kondensatorach elektrolitycznych ("elki") w zasilaczu, jednak ich wpływ na problem z odczytem jest wątpliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA