logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt na lab. Asembler na 51. Zliczanie naciśnięć.

wyrwi 02 Maj 2007 15:01 1721 9
REKLAMA
  • #1 3841590
    wyrwi
    Poziom 11  
    Witam

mam do napisania dosc prosty(chyba) program w asemblerze na 51, problem ze mam z tego tylko 1 laborke na ktora musze oddac projekt, a samemu nie chce sie poznawac wszystkich tajnikow asemblera :)

programem ma byc licznik wcisniecia przyciski, czyli po wcisnieciu przycisku(port P1.7) ma sie zapalic dioda(port P4.1), rejestr R1 ma sie zwiekszyc o 1 i jak osiagnie stan 20 ma sie przepelnic. przy pisaniu trzeba uwzglednic drgania stykow przycisku

jesli ktos mialby chwilke i mogl to zrobic bylbym bardzo wdzieczny :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3841866
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    wyrwi napisał:
    a samemu nie chce sie poznawac wszystkich tajnikow asemblera

No jak Tobie sie nie chce to mi sie nie chce Tobie pomagac... A wierz mi: by napisac taki banalny programik wystarcza podstawy. No ale bez checi to nawet z tymi podstawami Ci nie wyjdzie.

BF
  • #3 3841938
    wyrwi
    Poziom 11  
    Bigfoot napisał:
    wyrwi napisał:
    a samemu nie chce sie poznawac wszystkich tajnikow asemblera

No jak Tobie sie nie chce to mi sie nie chce Tobie pomagac... A wierz mi: by napisac taki banalny programik wystarcza podstawy. No ale bez checi to nawet z tymi podstawami Ci nie wyjdzie.

BF

wynika to stad ze bede mial jeszcze projekt w c++ i mam do zrobienia jeszcze projekt w electricu, a doba niestety ma tylko 24h. ogolnie wiem jak zrobic wersje by przy wcisnieciu przycisku zapalala sie dioda i R1 zwiekszal o 1. problem pojawia sie przy przepelnieniu i eliminacji drgan stykow(tutaj domyslam sie ze najlatwiej chyba bedzie wprowadzic jakies opoznienie)
  • REKLAMA
  • #4 3841996
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    wyrwi napisał:
    a samemu nie chce sie poznawac wszystkich tajnikow asemblera :)

No też znam studenta, któremu się nie chce nic robić (też wprost to mówi). Ciekaw jestem, czy zaliczy laborki? Jak myślicie?
  • #5 3842024
    wyrwi
    Poziom 11  
    widze ze wszyscy sie czepili tutaj mojej moze niezbyt fartownej wypowiedzi, nigdzie nie mowilem ze nie chce mi sie nic robic, poprostu jest sporo innych zajec jeszcze.

a tak przy okazji czy nie myslicie ze 1 laborka z jezyka jakim jest asembler to glupota? akurat to jest jezyk ktorego nie da sie poznac w 2-3h opierajac sie na znajomosci C++ albo Pascala. z vhdl-a mielismy duzo wiecej zajec niz asemblera. i tu zaznaczam ze jak byl wolny czas to vhdl-a sie nauczylem
  • REKLAMA
  • #6 3842095
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    A o zaliczeniu laborki dowiedziales sie wczoraj? Ten program to chyba ok 15 linijek w asm, i zeby to napisac wystarczy powierzchowne przejrzenie noty jakiegos 8051 + lista instrukcji.
  • #7 3844862
    wyrwi
    Poziom 11  
    w takim razie chociaz moze mi powiecie jak w 51 zrobic porownanie R1 z 20 i skok do funkcji bo

cmp R1,20
    je etykieta

nie dziala u mnie

z góry dzięki
  • #8 3844970
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    cmp R1,20
    je etykieta

A co to jest?? :)
    Może miało być tak ?
    cjne R1,#020h,etykieta
    .....
    .....
    ....
    ....
    ....
    etykieta:

cjne - porównaj i skocz jak nierówne :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3845036
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    chodzi o to ze ma skoczyc jak jest rowne

A jaki problem? :)
    cjne R1,#020,nierowne
    rowne: sjmp etykieta
    nierowne:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu w asemblerze dla mikrokontrolera 8051, polegającego na zliczaniu naciśnięć przycisku podłączonego do portu P1.7. Po naciśnięciu przycisku ma zapalić się dioda na porcie P4.1, a zawartość rejestru R1 powinna zwiększyć się o 1. Po osiągnięciu wartości 20 rejestr ma się przepełnić. Poruszono problem eliminacji drgań styków, sugerując zastosowanie opóźnienia jako najprostszej metody. Autor miał trudności z implementacją instrukcji porównania i skoku warunkowego w asemblerze 8051, zwłaszcza z warunkiem skoku przy równości wartości rejestru R1 do 20. Wskazano, że instrukcja cjne (compare and jump if not equal) wymaga innego podejścia, a do skoku przy równości należy zastosować kombinację cjne i skoku bezwarunkowego (sjmp). Podkreślono, że napisanie takiego programu wymaga podstawowej znajomości asemblera i instrukcji mikrokontrolera 8051, a sam program jest stosunkowo krótki (około 15 linii kodu). Dyskusja zawierała również refleksje na temat trudności nauki asemblera w krótkim czasie oraz porównanie z nauką VHDL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA