logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A3HF: DVD-ROM TS-L632D nie czyta płyt, czy aktualizacja firmware pomoże?

Mietas_2 02 Maj 2007 17:59 7689 9
REKLAMA
  • #1 3842117
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam

Piszę w następującej sprawie, otóż:
    Posiadam laptopa Asusa A3HFseries a w nim Win XP Home proc. Celeron M 1.60GHz 512MB RAM. Nagrywarka DVD to TS-L632D.

Problem jest następujący: gdy wkładam nagraną płytę, to napęd coś tam kręci i burczy (no - wydaje dźwięki=]) ale płyta się nie otwiera. Ale też nie do końca - jeśli pozostawię ją tak na 15-25 minut to - cudem - otworzy się!

Co jest nie tak? W czym może być problem? Podejrzewam, że trzeba by wgrać nowy firmware, ale z tym łączą się pewne wątpliwości: czy to bezpieczne? (laptop nie jest mój i nie chcę go uszkodzić)

Dużo pytań, więc jeszcze jedno na koniec: "Pomożecie?" =]

Pozdrawiam, Mietas
  • REKLAMA
  • #2 3842450
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    jaki jest stan płyty :?:
    płyta na nagrana w tym napędzie :?:
    na wszystkich płytach tak działa :?:
    jaka marka płyty :?:
    jak prędkość nagrania :?:
    jak ta płyta zachowuje sie w innych napędach :?:

W ten sposób szybko pokazałem ci jak nieumiejętnie opisałeś swój problem - zmusiłeś mnie do nabicia nieproduktywnego posta
  • REKLAMA
  • #3 3843126
    dingi
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    marek216 napisał:
    jaki jest stan płyty :?:
    płyta na nagrana w tym napędzie :?:
    na wszystkich płytach tak działa :?:
    jaka marka płyty :?:
    jak prędkość nagrania :?:
    jak ta płyta zachowuje sie w innych napędach :?:

W ten sposób szybko pokazałem ci jak nieumiejętnie opisałeś swój problem - zmusiłeś mnie do nabicia nieproduktywnego posta

a opisales sie jako specjalista od kserokopiarek

ja dodam jeszcze jedno pytanie....

ten naped jest nowy -czy juz uzywany- jesli nowy to w przypadku wykluczenia pozycji kolegi - gwarancja

jesli uzywany -( odkupiony sprzet ) - to wyczysc
  • REKLAMA
  • #4 3843920
    Mietas_2
    Poziom 14  
    - płyta jak nowa
    - nie, nagrana w innym napędzie (chociaż z tego samego czasem też nie czyta)
    -nie, nie na wszystkich
    -eXtreme
    -2x
    - w moim LG H42N działa bez najmniejszego problemu

A co do gwarancji to zobaczę, bo to nie mój laptop, tylko siostry, a jej przez najbliższy czas nie będzie w domu :/
  • #5 3846353
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Według producenta powinieneś mieć: "DVD COMBO, Dwuwarstwowa nagrywarka DVD-Dual, Wewnętrzny napęd DVD+/- R/RW". Więc powinno mieć problem tylko z odczytem DVD RAM.

Prawdopodobnie zmiana firmwaru nic nie da. Możesz spróbować. Jeśli dobierzesz odpowiedni soft i nie wyłączysz w czasie jego aktualizacji notebooka to nic nie powinno się stać.

Problem jest raczej ze sprzętem. Wyczyść na początek laser. Dopytaj się siostry, czy nikt nie bawił się laserem po otwarciu napędu (cała optyka i mechanika jest na wierzchu), czy laptop nie upadł lub za mocno dociskał płyt przy wkładaniu.
  • #6 3847652
    Mietas_2
    Poziom 14  
    W takim razie sprawię sobie na czasie płytę czyszczącą i zobaczymy wtedy.

A co do tego, co mówiłeś na końcu - faktycznie, kiedyś laptop upadł siostrze (odłamały się wtedy zatrzaski otwierające laptopa) - może to jest przyczyna.

Whatever, dziękuję Wam za odpowiedzi. Sprawdzę czy ma jeszcze gwarancję i może w ten sposób załatwię sprawę.

Pozdrawiam, Mietas
  • #7 3849116
    dingi
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mietas_2 napisał:
    W takim razie sprawię sobie na czasie płytę czyszczącą i zobaczymy wtedy.

..................

Whatever, dziękuję Wam za odpowiedzi......
    Pozdrawiam, Mietas

najpierw zalatw potem dziwiekuj ;)

plyta czyszczaca - nie lezy na wlasciwej drodze.

Rozkrecic i ostroznie wyczyscic soczewke lasera ...
    Kup sobie lepiej male srubokreciki :D

powaga
  • #8 3850043
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Cytat:
    Kup sobie lepiej male srubokreciki

po co - w laptopie soczewka jest na widoku bez rozkręcania
  • #9 3850083
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    prucz uszkodzenia zawieszenia laseru przy upadku,dochodzi prozaiczna przyczyna-zużycie
    które jest zależne od exploatacji[nie przejmuj się obiecanymi tysiącami godzin przez wytwórcę]
    ja już przerobiłem 2 dvd za okres 3 lat
    objawy jak u ciebie
    ostatnio sprawdzają się samsung,LG-mam znajomego w sklepie ,to nnajpewniejszy ranking
  • REKLAMA
  • #10 3853141
    arktik1
    Poziom 27  
    Ocena: 39
    Jeśli chodzi o DVD i to nagrywarki to LG--5 miesięcy,NEC—6,PHILIPS--4,LITEON--?? narazie działa 11 zobaczymy co będzie dalej.
    aa PHILIPS słabo działa z NERO.
    2 Sprawa że wszystkie FIRMOWE Napędy które miałem nie zawsze chciały czytać nagrywki.
    Czasem liteon lepiej działał od PIONIERA
    To z mojego doświadczenia, u was nie musi być tak samo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Asus A3HF z napędem DVD-ROM TS-L632D ma problem z odczytem nagranych płyt DVD. Płyta jest wykrywana, napęd pracuje, ale otwiera się dopiero po dłuższym czasie (15-25 minut). Płyty nagrane w innym napędzie LG H42N działają poprawnie, co wskazuje na problem z napędem TS-L632D. Możliwe przyczyny to zabrudzony lub uszkodzony laser, zużycie mechanizmu, a także uszkodzenia mechaniczne spowodowane upadkiem laptopa. Aktualizacja firmware jest możliwa i bezpieczna pod warunkiem prawidłowego doboru oprogramowania i stabilnego zasilania podczas procesu, jednak raczej nie rozwiąże problemu sprzętowego. Zalecane jest wyczyszczenie soczewki lasera (można to zrobić bez rozkręcania laptopa, gdyż soczewka jest widoczna) lub użycie specjalnej płyty czyszczącej, choć ta może nie być skuteczna. W przypadku gwarancji warto rozważyć serwis. W dyskusji pojawiły się także uwagi o trwałości napędów DVD i różnicach w kompatybilności nagrywanych płyt między różnymi markami napędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA