logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mam nr telefonu ale nie potrafię znaleźć adresata... pomocy

NobySun 02 Maj 2007 19:26 8469 8
REKLAMA
  • #1 3842335
    NobySun
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Mam nr telefonu z Krakowa (spod Krakowa), ale woj. małopolskie! ale nie potrafię znaleźć adresu czy nazwiska właściciela tego numeru. Mam książkę tel małopolską ale nie nie potrafię edytować bazy danych numerów, albo jest w ASCI albo kodowana... nie wiem. Może ktoś ma jakieś doświadczenie/sugestie... proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

acha... dysponuję programem MAŁOPOLSKA KSIĄŻKA TELEFONICZNA 2003/2004 TPSA

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "Inne".

• REKLAMA
  • #2 3842384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3843216
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3843320
    robson_s-ec
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    @skryn: No ta książka telefoniczna fajna jest. Znalazłem w niej swój numer, który został zlikwidowany parę lat temu. Oczywiście podany adres jest mój :] pozdrawiam telekomunę. Mogę im jakiś proces wytoczyć z ustawy o ochronie danych osobowych?
  • REKLAMA
  • #5 3844792
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    obawiam sie ze zgodnie z ustawa o ochronie danych osobowych istnienie takiej ksiazki jest w pelni niezgodnie z polskim prawem
    wyobrazmy sobie ze wpisuje ulice i miasto i mam wszystkich abonentow tam mieszkajacych dokladnie zidentyfikowanych poniewaz znam imie nazwisko telefon i w dodatku adres !!!
    Mnie to to smierdzi kryminalem (od 97 roku czyli od daty wejscia w zycie ustawy o ochronie danych osobowych nawet tepsa nie publikuje w ksiazkach telefonicznych danych abonentow )
    W zasadzie zastanawiam sie czy nie bedzie to rowniez sprzeczne z ustawa o ochronie baz danych bo baza abonentow jako taka jest wlasnosca tepsy i zarabianie na tej bazie tez bedzie pod paragrafy podpadac
  • #6 3844807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3846300
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    robson_s-ec napisał:
    @skryn: No ta książka telefoniczna fajna jest. Znalazłem w niej swój numer, który został zlikwidowany parę lat temu. Oczywiście podany adres jest mój :] pozdrawiam telekomunę. Mogę im jakiś proces wytoczyć z ustawy o ochronie danych osobowych?

Czy zgodziłeś się wcześniej na umieszczenie twoich danych osobowych wraz z numerem tel. w Książce telefonicznej ??
    Jeżeli tak to co się dziwisz, dałeś im pełne prawo do operowania tymi danymi.
  • #8 3846806
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Cytat:
    Czy zgodziłeś się wcześniej na umieszczenie twoich danych osobowych wraz z numerem tel. w Książce telefonicznej ??
    Jeżeli tak to co się dziwisz, dałeś im pełne prawo do operowania tymi danymi

Jestem sklonny polemizowac z tak postawiona teza
    Nawet jesli wyrazilem zgode na przetwazanie moich danych osobowwych to tylko i wylacznie telekomunikacji polskiej ! A ta strona nie ma nic wspolnego z tpsa. Dane te pochodza z wprost z przestepstwa ktorym jest dla mnie ominiecie zabezpieczen plyty cd, pozatym nawet w biurze numerow nie podadza nikomu numeru od tak, tu starczy wpisac ulice i sa wsyscy aboneci, To jest poprostu sprzeczne z ustawa o ochronie danych osobowych (i kazda inna ktora przewiduje szerszy zakres ochrony danych osobowych od w/w ustawy)
  • #9 3966837
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 248
    Strona podana przez uzytkownika skryn juz nie dziala, zna ktos inny adres bo potrzebuje zidentyfikowac pewien numer ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada numer telefonu z województwa małopolskiego i dysponuje programem "MAŁOPOLSKA KSIĄŻKA TELEFONICZNA 2003/2004 TPSA", jednak nie potrafi znaleźć właściciela numeru ani edytować bazy danych, która jest w formacie ASCII lub kodowana. W odpowiedziach zaproponowano skorzystanie z serwisu prywatni.info do wyszukiwania numerów telefonów, a także zaoferowano pomoc w identyfikacji numeru, o ile nie jest zastrzeżony. Dyskusja porusza kwestie legalności posiadania i wykorzystywania baz danych abonentów telefonicznych w kontekście polskiej ustawy o ochronie danych osobowych oraz prawa własności baz danych TPSA. Wskazano, że publikowanie pełnych danych abonentów (imię, nazwisko, adres, numer telefonu) może być niezgodne z prawem, a nawet stanowić naruszenie ustawy o ochronie baz danych. Jeden z uczestników posiada bazę danych książki telefonicznej całej Polski w formacie Microsoft Access o wielkości około 1 GB. Na koniec pojawiła się informacja, że podany wcześniej serwis prywatni.info przestał działać, a użytkownik poszukuje alternatywnego źródła do identyfikacji numeru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA