logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty wzmacniacz tranzystorowy małej mocy? Różnice z układami scalonymi

duzydiablo 03 Maj 2007 22:31 2649 12
REKLAMA
  • #1 3846328
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    witam
    chce zrobic jak najprostrzy wzmacniacz na tranzystorach nieduzej mocy??Moze mi ktos wytlumaczyc czym sie ruznia tranzystory a scalaki??Ktore sa lepsze itd??Pomoze ktos w budowie??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3846707
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Nie da rady tak stawiac sprawy. Trzeba kupic jakas ksiazke i postudiowac. Przy okazji, pisze sie roznia a nie ruznia.
    Scalak (co za obrzydliwa nazwa, brzmi jak kilak), od 30 lat tego unikam jak ognia, skladac sie moze ze 100 albo 100 000 tranzystorow plus inne elementy. Dawniej lampa zastepowala tranzystor.
    Tr. jest podstawowym elementem wzmacniajacym w elektronice.
    Moge pomoc w wyborze ukladu, wykonaniu, itd.
    Skontaktuj mnie prywatnie.
    Kaz

Dodano po 1 [minuty]:

Wzmacniacz mozna zrobic z 10 albo 30 tranzystorow. Wszystkie one moga znalezc sie we wnetrzu jednego ukladu scalonego. Jedno albo drugie ma swoje zalety i wady.
    Kaz
  • #3 3848355
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    pomoze ktos??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3848388
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    kazmod jak sie czepiasz czyjejś pisowni, to sam pisz poprawinie... ...co ogonki cie zjada?

duzydiablo kolega ci już wszystko wyjaśnił, wiesz od czego jest szukajka... ...chyba...

Pozdrawiam Decado
  • #5 3848434
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Jeżeli chodzi o wzmacniacze, to muszę przyznać, że jakichś TDA, ST, LM TTL czy innych wzmacniaczy operacyjnych albo końcówek mocy omijam zdala kiedy jestem w sklepie po części. Tranzystorów we wzmacniaczu moze być cała masa, ale czasami to nie ilość tylko typ i jakość tranzystora się liczy. Robiłem kiedyś wzmacniacz na tranzystorach o układzie Darlingtona (dość drogie) ale idealnie nadają się na wzmacniacze. Muszę powiedzieć, ze wzmacniacz gitarowy na tranzystorach nie buczał ani troche bez podłączonego sprzętu (gitary) a przeciwnie ze scalakiem. Zrobiłem dwa wzmacniacze obydwa MONO jeden zrobiłem na TDA7294 czy coś w tym stylu a drugi na tranzystorach Dar. Pomimo tego, że kupiłem firmowy zasilacz z bardzo dobrym filtrowaniem do scalaka to podczas włączania i wyłączania było słychać trzaski... każde wtyknięcie jacka do gniazda to trzask. Z tranzystorami nie miałem problemów. Zawsze prosty schemat beż żadnych pomyłek. Wzmacniacze operacyjne nadają się bardziej... a raczej ja używam ich do różnego rodzaju przesterów, equaliserów, mikserów ETC.

Jeżeli znasz podstawy .. umiesz czytać schematy i wiesz z grubsza o co chodzi, to wystarczy poszukać schematu i do roboty. Napisz ilo wattowy ma być ten wzmacniacz i jak zasilany, to może pomoge.

Pozdrawiam
  • #6 3860623
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Mila Decado,
    Nie czepiam sie, tylko poprawiam i to wcale nie zlosliwie. Pisac sie trzeba uczyc.
    Co do doswiadczen Matitronika to trzeba powiedziec, iz jego doswiadczenia na takich czy innych elementach, uzywaniem takich czy innych zasilaczy, niczego nie dowodza. W praktyce, jezeli sa to rzeczywiscie dokuczliwe zaklocenia, uzywajac oscyloskopu, mozna znalezc sposob ich eliminacji, ewentualnie bez naruszenia poprawnosci charakterystyki przenoszenia wzmacniacza. Przykladowo, trzaski przy dotykaniu "jack'iem do gniazd moga byc objawem duzego wzmocnienia i dobrego przenoszenia wysokich tonow.
    Jezeli nie ma ich w czasie odtwarzania, to szczesc boze, dobrze, ze wzmacniacz przenosi wysokie tony.
    Kaz
  • #7 3860703
    loopb
    Poziom 12  
    Najlepiej znajdz sobie w czasopiscie np EdW jakis kit gdzie byl wzmacniacz na tranzystorach. Przeczytaj opis dzialania (oczywiscie jak bedziesz znal podstawy). Poszukaj takich opisow w www.google.pl. To na tyle =].
  • REKLAMA
  • #8 3861959
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    kazmod napisał:
    Mila Decado

Jak już to MIŁY a nie MIŁA ponieważ jestem mężczyzną :D, co zresztą napisałem ci w mailu. W mailu też napisałem ci kim jest osoba z mojego avka.

Pozdrawiam Decado

Sory za OT
  • #9 3862223
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    chodzi tu o wzmacniacz ktory wyciagnie okolo 2x50w sorka ze tak pytam ale mam 16 lat i ucze sie w innym kierunku wiec co radzicie??
    pozdrawiam
  • #10 3862285
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    TDA 2050 w mostku, w sieci jest pelno schemtow, tych prostych i trudniejszych.
    PZDR
  • REKLAMA
  • #11 3862292
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a dzwiek z tego tda2050 w mostku jest w miare dobry czy nie??Konkretnie chodzi jaki bas daje ??
    pozdrawiam
  • #12 3870940
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Jeżeli chodzi o bass to oczywiście wmacniacz ma tu kluczowe znaczenie ale jeśli chodzi o niskie tony jak wspomniałeś to jest różnie. Jeżeli robisz (ew. jeżeli masz) kolumny głośnikowe to wystarcza zwrotnica do tweetera i niskotonowego (2 drogi) a inaczej będzie w przypadku subwoofera poprostu do suba bedzie potrzebny filtr, który eliminuje wysokie tony dając praktycznie sam bas. Nie tylko wzmacniacz ma znaczenie przy subie.. a jeszcze to jak sub jest zbudowany.

@kaz
    Nie mam jakiegoś super doświadczenia jeżeli chodzi o audio akustyke i inne.. taki tam, ale to moze wynikać z tego, że jestem samoukiem i większość wiem z tego co uslyszałem albo przeczytałem na forum.

Pozdrawiam
  • #13 3874167
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Jeśli masz 16 lat i żadnego doświadczenia oto moje rady: Nie zaczynaj od elementów dyskretnych bo jak nie dasz rady to się zniechęcisz. Wybiesz tda jeśli chodzi ci głównie o basy bądź lm, najlepiej 3886 jak zależy ci na całym paśmie. Nie będą to wzmacniacze powalające, ale efekt na pewno mile cię zaskczy. Następna sprawa. Masz 16 więc pewnie chcesz zrobić sam żeby zaoszczędzić. Nie sugeruj sie więc ceną samej końcówki. Musisz też mieć do tego zasilacz, cały osprzęt i obudowę. Najtaniej wychodzi wypatroszenie jakiegoś starego, padniętego wzmacniacza.
    powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego wzmacniacza tranzystorowego małej mocy oraz różnic między tranzystorami a układami scalonymi. Tranzystory są podstawowymi elementami wzmacniającymi, a układy scalone mogą zawierać od kilkudziesięciu do setek tysięcy tranzystorów, oferując różne zalety i wady. Wzmacniacze na tranzystorach, np. z układem Darlingtona, charakteryzują się mniejszymi zakłóceniami i brakiem trzasków przy podłączaniu sprzętu w porównaniu do niektórych scalaków. Zaleca się studiowanie literatury i schematów dostępnych w czasopismach lub internecie. Dla początkujących, zwłaszcza młodych konstruktorów, polecane są układy scalone takie jak TDA2050 (w mostku) lub LM3886, które są łatwiejsze w użyciu i zapewniają dobre brzmienie, zwłaszcza w zakresie basów. Przy projektowaniu wzmacniacza ważne jest także odpowiednie dobranie kolumn głośnikowych i filtrów (zwrotnic) dla uzyskania pożądanego pasma przenoszenia. Wskazano również, że budowa wzmacniacza dyskretnego wymaga podstawowej wiedzy i może być trudna dla początkujących, dlatego warto rozważyć użycie gotowych układów scalonych oraz wykorzystanie zasilaczy i obudów z używanych urządzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA