logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić wzmacniacz J-35 napięciem 2x55V z trafo 2x13V 15A?

DJKompot 04 Maj 2007 15:51 1287 8
REKLAMA
  • #1 3848105
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Kupiłem trafo o mocy 429VA.
    Ma ono odczepy symetrczne : 2x13V 15A.

Chce zasilić tym wzmacniacz J-35 który mówiąc szczerze zmieniłem.
    Potrzebuję napięć symetrycznych 2x55v (minimum).
    Nie wiem jak rozwiązać ten problem.
    Myślałem o dowinięciu drutu ale wtedy chyba prąd spadnie na wyjściu i po co takie grube druty zostaną. Jak wiemy drut jest drogi :D.
    Co poradzicie? Przetwornica? Czy tylko przewijanie? Czy uzwojenie wtórne jest zawsze na wierzchu?

Pozdrawiam

P.S Jeśli jużym miał nawijać wtórne od nowa to czy 26V jest wystarczające? Po filtrze 2x po 10000uf wzrośnie do ok. 51V.
    J-35 ma mieć ok. 200W RMS dla kanału mono.
    Drut jaki miałbym użyć to chyba 1,95mm i 47 zw. dla odczepu.
  • REKLAMA
  • #2 3849050
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ja bym nawijał od początku, przetwornica we wzmacniaczu audio to kiepski pomysł. W życiu tego nie odfiltrujesz. Jeśli chodzi o wartość napięć to nie rozumiem twoich obliczeń. Aby uzyskać 2x55V musisz nawinąć trafo 2x40V(wyprostowane napięcie mnożysz przez pierwiastek z 2 1,41... o tyle podniesie kondensator w stanie nie obciążonym) nie zapomnij o spadku napięcia na mostku 1,4V. Pozdrawiam.
  • #3 3849100
    emka371
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam!
    Popieram zdanie kolegi. Dodam, że ilość zwojów/volt najprościej obliczyć licząc zwoje obecnego uzwojenia przy odwijaniu. Uzwojenie wtórne praktycznie zawsze jest na wierzchu - będzie napewno nawinięte dużo grubszym drutem (ok. 2,5 mm).
  • REKLAMA
  • #4 3849358
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

Obliczyłem że 2x 38V mi wystarczy.
    To bedzie jakieś 69 zw. drutem 1,62 dla 430VA odczep.
    Troche dużo ale da się zrobić :D.

Ciężko taki drut dostać.
    W trafie na wtórnym siedzi drut 2,76.
    Jak myślicie czy 2x 10000uf na odczep wystarczy dla 2x 200W? Nie chce przesadzać bo za dużo zaszkodzi a za mało pozbawi bassu. Chce kupić 10000/63 bo są tańsze noi przy 53V na odczep mają zapas wg. mnie wystarczający. Jako wspólny zasilacz może dać po 4 pary kondensatorów?

Pozdrawiam - dziś taki jestem zmęczony że jak głupstwo palnołem to przepraszam !

P.S - Ktoś wie ile Metrów trzeba dla 69 zw.?
    Przekątna rdzenia to 29,5 cm2 Jak nie znajde 1,7mm drutu kupie 2,0mm :D.
  • #5 3876033
    johny1222
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    misie wydaje ze wystaczy 20000up na jedna polowke
  • REKLAMA
  • #6 3877030
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

Co do przewiniecia to będzie trudno.
    Nie chce rozbierać trafa bo jest bardzo dobrze zaimpregnowany i bardzoo cichutkie!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3881808
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam drut kupisz w sklepie elektronicznym sprzedawany jest na kilogramy a wienc zalezy gdzie bendziesz kupował czasem sprzedaja w mniejszych ilosciach to pierwsza sprawa. Druga to taka czy po dowinienciu tych uzwojen zamkniesz z powrotem rdzeń tzn czy jest miejsce na uzwojenia . A po trzecie jak nieprzezwajałes jescze nigdy zadnego trafa to szczerze marnie widze końcowy efekt bendzie buczał w koncowej fazie dojdzie do zwarcia i koniec. A z tym podbijaniem na kondensatorach napiencia to szczerze mówiąc nieciekawy pomysł kiedys ktos mi powiedział najwazniejsza rzeczą przy budowie wzmacniaczy to zasilanie i to stabilne. Pozdrawiam
  • #8 3882658
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

Przewijałem trafo Regenta 600H/S i chodzi cicho ale on był typowej konstrukcji a ten jest jakiś inny. Widze na nim chyba żywice? Płytki musze rozbić i wyciagać na zmane. Ale to wszystko jest czymś polane dlatego mi coś się nie śpieszy do przewijania go. Jak go po złożeniu zaimpregnować?

Pozdrawiam
  • #9 3950624
    jorgi6
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    nawinięci nie jest trudne. każdy żeby się starał to da sobie rade i wcale to sie nie musi skończyć żadnym zwarciem ani buczeniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu zasilenia wzmacniacza J-35 napięciem symetrycznym 2x55V przy użyciu transformatora o odczepach 2x13V 15A i mocy 429VA. Użytkownik rozważał dowinięcie uzwojenia wtórnego, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące spadku prądu, dostępności odpowiedniego drutu oraz trudności technicznych związanych z rozbieraniem i ponownym nawijaniem transformatora, który jest dobrze zaimpregnowany i cichy. Zalecano nawijanie transformatora od nowa z uzwojeniem 2x40V, uwzględniając spadek napięcia na mostku prostowniczym i podwyższenie napięcia po filtracji kondensatorami (współczynnik √2). Sugerowano drut o średnicy około 1,62-2,0 mm i około 69 zwojów na odczep, co odpowiada napięciu około 2x38-40V, które po filtracji da około 51-55V. Dyskutowano także o pojemności kondensatorów filtrujących (2x10000µF lub 20000µF na jedną połówkę) dla mocy około 200W RMS na kanał. Podkreślano, że przetwornica w zasilaniu audio jest niezalecana ze względu na trudności z filtracją zakłóceń. Wskazano, że uzwojenie wtórne zwykle znajduje się na wierzchu i jest nawinięte grubszym drutem (około 2,5 mm). Poruszono także kwestie impregnacji transformatora po przewinięciu oraz ryzyko buczenia i zwarć przy nieumiejętnym nawijaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA