logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc czynną w obwodzie z rezystancją R, impedancją Z i reaktancją Xl?

Chicken86 05 Maj 2007 23:42 1629 3
REKLAMA
  • #1 3852936
    Chicken86
    Poziom 11  
    Witam potrzebuję pomocy jestem zielony proszę o naprowadzenie jak to policzyć

Jak obliczyć moc czynną w obwodzie z rezystancją R, impedancją Z i reaktancją Xl?

R chyba wydaje mi się że policzyłem tylko z Z i Xl mam problem

• REKLAMA
  • #2 3852980
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    faktycznie, wiosna w pełni, więc zielony kolor jak najbardziej na miejscu... :D
    Masz do czynienia z prądem przemiennym (sinusoidalnie zmiennnym), gdzie występują przesunięcia fazowe pomiędzy fazami początkowymi napięcia i prądu, kiedy w obwodzie, oprócz rezystora, znajdują się elementy zachowawcze (cewka indukcyjna, czy kondensator elektryczny), dlatego też w obwodzie jest również fazomierz (miernik cosφ).
    Wzory, które wypisałeś, są słuszne, ale przy prądzie stałym... dlatego wyszło Tobie, to co wyszło.
    Na to bym to, banalnie proste zadanie, policzył za Ciebie możesz nie liczyć, lepiej zaglądnij do właściwego podręcznika lub notatek z wykładów (lekcji).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3853093
    Chicken86
    Poziom 11  
    ja nie chciałem żeby liczyć to za mnie tylko żeby naprowadzić z jakich wzorów to zrobić
  • #4 3853208
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Wydaje mi się, że:

|Z|=U/I

Z=R+jX=|z| (cos φ +j sin φ)

sin ²φ + cos² φ= 1
REKLAMA