logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6020 Nokia Suite-problem z połączeniem-prośba o pomoc

dlilianna 06 Maj 2007 11:10 6949 8
REKLAMA
  • #1 3853705
    dlilianna
    Poziom 11  
    Witam -po podłączeniu telefonu do komputera jest informacja o znalezieniu nowego urządzenia,pojawia się kreator ...,ale w końcu jest takie stwierdzenie:"oprogramowanie instalowane dla tego urządzenia :OTI USB-to-Serial Comm Port nie przeszło testów zgodności z systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo Windows" i jeszcze :"potrzeby plik ser120.sys"-co mam teraz zrobić?Wszystkie programy( w tym i sterowniki) ściągam ze strony Nokia-pozdrawiam i bardzo proszę o radę
  • REKLAMA
  • #2 3854019
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Ja miałem ten sam problem. Zrezygnowałem z kabla, połączyłem się przez podczerwień i łączę się bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 3854032
    dlilianna
    Poziom 11  
    co trzeba mieć przy komputerze,żeby połączyć się podczerwienią?
  • REKLAMA
  • #4 3854553
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    zainataluj tylko sterowniki same nic wiecej poszuka sobie programu mobiledit 2.0 czy 2.3 bedzie chasac az miło czy na podczerwieni czy na kablu bez róznicy .
    link do programu http://www.schwantz-i.org
  • #5 3854781
    dlilianna
    Poziom 11  
    witam serdecznie -byłam na tej stronie i (wstyd się przyznać:()jakoś nie znalazłam "drivera?"-jeszcze trochę pomocy proszę
  • #6 3854792
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    drivera to ty zainastauj swojego ja ci dałem program którey chodzi nawet na zwykłaym comie nie na usb bez problemów
  • REKLAMA
  • #7 3854826
    dlilianna
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję:D
  • #8 3902350
    3lnx
    Poziom 2  
    U mnie z kolei sterownik OTI USB-to-Serial Comm Port nie działał z Bluetooth-em. Zadziałał dopiero po odinstalowaniu Bluetooth-a.

Kabel Ca-42 zainstalował mi się na porcie szeregowym o wysokim numerze ( powiedzmy com6). Program Nokia PC Suite nie wykrywał mi w tym wypadku telefonu. Dopiero po przypisaniu portu o niższym numerze (com3) do kable program Nokia PC Suite wykrył mi telefon.

Zmianę przypisanego portu com - Manager urządzeń -> właściwości portu na, którym zainstalował się kabel -> zakładka 'Ustawienia portu" -> Zaawansowane

Pozdrawiam
  • #9 3970941
    PAKuS1979
    Poziom 1  
    mój telefon to NOKIA 6020

a i z tym programem mam problem
    Nokia_PC_Suite_683_rel_14_1_pol_web
    czy ten program powinien mieć jakieś sterowniki
    czy nie bo na mam problem nie na usb ale do porta na dzojstyk
    proszę o szybka pomoc bardzo mi na tym zależy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy połączenia telefonu Nokia 6020 z komputerem z systemem Windows XP za pomocą kabla USB, gdzie pojawia się błąd dotyczący sterownika "OTI USB-to-Serial Comm Port" nieprzechodzącego testów zgodności oraz brakującego pliku ser120.sys. Rozwiązania obejmują: użycie połączenia przez podczerwień zamiast kabla USB, instalację tylko sterowników bez dodatkowego oprogramowania, wykorzystanie programu Mobiledit (wersje 2.0 lub 2.3) działającego na zwykłym porcie COM, a także zmianę numeru portu COM przypisanego do kabla USB (np. na COM3) w Menedżerze urządzeń, co umożliwia wykrycie telefonu przez Nokia PC Suite. Problem z Bluetooth-em i sterownikiem OTI USB-to-Serial Comm Port można rozwiązać przez odinstalowanie Bluetooth-a. Wersja programu Nokia PC Suite używana to 683 rel 14.1, a problem pojawia się także przy połączeniu przez port szeregowy (dżojstyk).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA