logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo inox 51/43 s 1000 - cały czas pobiera wodę

ijanki 06 Maj 2007 12:48 4972 13
  • #1 3854050
    ijanki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z Ardo inox 51/43 s 1000
    Objawy są takie, że pobiera cały czas wodę, moduł sprawdziłem wziąłem z innej pralki ten sam model , elektrozawór też i dalej to samo!
    Czy to może być programator?

Za pomoc z góry dziękuję.
  • #2 3854119
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Zrobiłeś dużo ale nie z tej strony zacząłes- po prostu sprawdź wężyk od hydrostatu i hydrostat- po prostu wężyl lub króciec w pralce od tego weżyka sie zapchał brudem z prań wielu, zdemontuj , udrożnij ,poskładaj i będzie OK!
  • #3 3854316
    ijanki
    Poziom 11  
    @jmk
    Dzieki za rade ,przedmuchalem ten wezyk chydrostatu i dalej ten sam objaw -tzn.pobiera wode bez przerwy -dopiero musze wylaczyc pralke zeby przerwac !
    Nie wiem co robic dalej ?
    A moze jednak programator ?
  • #4 3854338
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Pobiara bez przerwy a jak nie wyłączysz pralki to co się stanie? Przeleje się woda? A może wąż odpływu wody jest za nisko i woda cały czas leci sobie do kanalizacji.
  • #5 3854369
    ijanki
    Poziom 11  
    @libretto4
    Nie waz odplywu jest OK. Po nalaniu ponad polowe wody wbebnie wylaczam ja bo po co ma pobierac dalej jak nie zaczyna prac czyli wykonywac obrotow wlewo i wprawo na przemian .
  • #6 3854391
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Spróbuj nabrać trochę wody (dla bezpieczeństwa grzałki) i odłącz wężyk od hydrostatu a następnie podczas pobierania wody dmuchnij w króciec od hydrosttu aż cyknie - wtedy pralka powinna zatrzymać pobieranie. Możliwe że ten hydrostat jest właśnie uszkodzony
  • #7 3854473
    ijanki
    Poziom 11  
    @libretto4
    Tak tez zrobilem - przy dmuchnieciu w krociec hydrostat cyka i woda wylewa sie do zlewu i dalej pobiera wode -nie przerywa .
  • #8 3854757
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Czy po dmuchnięciu w hydrostat łączą się styki 11 i 13? Jak tak , to czy jest przejście hydrostat 13 - moduł C02? Robi tak na wszystkich programach?
  • #9 3854921
    ijanki
    Poziom 11  
    @zayzayer
    Dzieki za pomoc ,ale wydaje mi sie ze hydrostat jest dobry wyciaglem go z innej pralki ten sam model , tamta pralka dziala normalnie a u mnie dalej pobiera wode bez przerwy .
    Mam jeszcze pytanie jak dobrac sie do programatora tzn. jak go odkrecic chcialbym go wymienic siostra ma taka sama pralke wiec moze bym sprawdzil jeszcze programator .
    Za pomoc wielkie dzieki
  • #10 3855058
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Nie odpowiedziałeś na to co robi na innych programach, np. na samym wirowaniu.
  • #11 3855510
    ijanki
    Poziom 11  
    Na innych programach jest roznie tez pobiera wode ,ale np. na wirowaniu wypompowywuje wode i wiruje i konczy prace .
  • #12 3855731
    zayzayer
    Specjalista AGD
    To ja się poddaję.
    Chyba, że zmienisz zeznania :D
  • #13 3855753
    ijanki
    Poziom 11  
    Dzieki za wszystko trza bedzie kupic nowa !
    Ale jak mozesz to powiedz mi jak sie dobrac do tego programatora tzn. co mam sciagnac zeby go wymontowac bo nie wiem jak a boje sie zeby cos nie urwac .
  • #14 3856380
    MPMSERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Należy mocno szarpnąć pokrętło programatora, żeby wyszła zewnętrzna część. Potem kluczem 7 odkręcić nakrętkę i wyjąć podstawę pokrętła programatora. Gdy będzie wyjęta odkręcić śrubokrętem krzyżakowym odkręcić dwie śruby. Ale zanim to zrobisz skróć o centymetr wężyka od hydrostatu w części która nachodzi na króciec hydrostatu i ponownie jeszcze raz wlej wodę.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo inox 51/43 s 1000 pobiera wodę bez przerwy, mimo wymiany modułu i elektrozaworu na części z innej, działającej pralki tego samego modelu. Sprawdzono wężyk i hydrostat, który podczas testu dmuchania cyka, jednak problem nie ustępuje. Wąż odpływu jest prawidłowo zamontowany, a pralka po nalaniu wody nie rozpoczyna cyklu obrotów, co wymusza ręczne wyłączenie. Na różnych programach objaw jest podobny, choć na programie wirowania pralka działa poprawnie. Sugerowano uszkodzenie hydrostatu, ale wymiana nie pomogła. Pojawiła się hipoteza uszkodzenia programatora. Instrukcje demontażu programatora obejmują zdjęcie pokrętła, odkręcenie nakrętki kluczem 7 oraz dwóch śrub krzyżakowych. Zalecane jest także skrócenie wężyka hydrostatu o centymetr i ponowne testowanie pobierania wody przed wymianą programatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA