logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil czy coś innego? Maksymalnie za 3000 złotych.

Kristoph17 06 Maj 2007 13:17 1685 7
REKLAMA
  • #1 3854184
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam mam pokój 25m2, Amplituner Technicsa SA-AX7 i YAMAHA RX-N600,tzn.Yamaha jest od brata ale przyniosłem do porównania na kolumnach MAGNAT czy jest jakaś różnica, obecnie mam kolumny kina domowego MAGNAT Monitor (najtańsze) :D i chciałem zmienić na coś z tonsila, teraz interesują mnie dwa modele Tonsil MAESTRO II cały zestaw kina lub Tonsil Fenix II nie wiem co wybrać może coś innego w tej cenie kolumn? Chciałbym na to przeznaczyć max. 3000PLN. Polećcie coś!!!
  • REKLAMA
  • #2 3855895
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Kristoph17 napisał:
    kiedyś miałem Altusy 300 i według mnie to one za głośno ryczały

Ten amplituner jest wyposażony w układ regulacji głośności :D
  • REKLAMA
  • #3 3856181
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Pablo jak byś mi nie powiedział to bym nie wiedział :D chodziło mi konkretnie o to że przy właśnie GŁOŚNYM słuchaniu to mimo ściągnięcia sopranu te kolumny grały bardzo głośno wysokimi tonami aż do przesady wiadomo tuba tubą ale średniak ma też swoje znaczenie :!: Bynajmniej na Technicsie tak było, zaś co do tych kolumn co teraz posiadam to powiem że na tą cenę grają rewelacyjnie, z tym że to Magnat a nie Tonsil, przeważnie tak jest że cudze chwalicie,swojego nie znacie:!: bynajmniej ja uważam że Tonsil to marka światowej klasy i pragnę do nich wrócić tylko czy warto:?:
  • REKLAMA
  • #4 3856265
    Pablo1964
    Moderator
    Tonsil nie jest marką światowej klasy. Choć miałem kiedyś altony 80 i z Technicsem grały świetnie. Najlepiej weź amplituner pod pachę i idź do salonu posłuchać. Na początek proponuję JBL Northridge.
  • REKLAMA
  • #5 3880035
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Uważam cały ten najnowszy sprzęt za daremny kiedyś był dużo bardziej dopracowany i lepszy teraz ilość się liczy, aby sprzedać choć w cale nie twierdze że nie ma dobrych marek, ale jeżeli chodzi o audio to normalne stereo kiedyś było dużo lepsze, temat uważam za zamknięty bo i tak się nic ciekawego nie dowiedziałem, a w podobnych tematach to co wyczytałem każdy chwali swoje czyli krótko mówiąc wszystko na jednakowym poziomie!
  • #6 4340579
    Kristoph17
    Poziom 13  
    TEMAT ZAMYKAM DZIĘKI ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI POZDRAWIAM.
  • #7 4591940
    rafaello19922
    Poziom 2  
    Co byście kupili FENIX II czy Altus 200 do małego pomieszczenia 4m na 2,70m. Słucham house i techno ale nie wiem czy bass z Fenixów II wystarczy do tego pomieszczenia ?

Gdzie kupie najtaniej Fenix II Front (nowe) ?
  • #8 4592092
    Pablo1964
    Moderator
    Do czego chcesz je podłączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kolumn głośnikowych do pokoju o powierzchni 25 m², z budżetem do 3000 zł. Użytkownik posiada amplitunery Technics SA-AX7 oraz Yamaha RX-N600 i obecnie używa najtańszych kolumn kina domowego Magnat Monitor. Rozważa zakup kolumn Tonsil, konkretnie modeli MAESTRO II lub Fenix II, i pyta o ich porównanie oraz ewentualne alternatywy w podobnym przedziale cenowym. W odpowiedziach pojawiły się opinie, że Tonsil nie jest marką światowej klasy, choć niektórzy chwalą ich brzmienie, zwłaszcza w połączeniu z Technicsem. Zalecane jest odsłuchanie sprzętu w salonie przed zakupem. Pojawiła się także sugestia rozważenia kolumn JBL Northridge. W dalszej części dyskusji poruszono temat jakości współczesnego sprzętu audio, wskazując na przewagę starszych konstrukcji. Pojawiło się pytanie o wybór między Tonsil Fenix II a Altus 200 do małego pomieszczenia (4x2,7 m) z muzyką house i techno oraz o najtańsze źródło zakupu Fenix II. Nie udzielono jednoznacznej rekomendacji, podkreślając konieczność dopasowania kolumn do pomieszczenia i preferencji odsłuchowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA