logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - opóźniony dźwięk powitalny i brak aktywności dysku po logowaniu

astral 13 Paź 2003 15:03 1573 12
  • #1 359680
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Od pewnego czasu mam problemu z Windowsem XP, otóż gdy włączam system po logowaniu wydaje sie jakby wszystko było w porządku, lecz nie mogę nic robic dopóki w głośnikach nie przywita mnie dźwięk powitalny a to trwa do 1 minuty, a na dodatek przez ten czas nie świeci się kontrolka pracy dysku. Co to może być?
  • #2 359703
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Podaj swoja cala konfiguracje sprzetowa, grafika, dzwiek, siec itp
  • #3 359712
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    a może sprawdź ile masz nawalone w autostarcie: widziałem ostatnio kompa który miał w sutostarcie program do obsługi skanera (chociaż takiego sprzętu nie było) który co chwilkę wywalał na monitor śmiszne (aczkolwiek denerwujące) komunikaty

ewentualnie usuń w panelu sterowania dźwięk powitalny :)
  • #4 359716
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    być moze czeka cię format... Xp ma to do siebie, ze często się muli z czasem...Jeśli to nie rozwiąże sprawy to dopiero zacznij się martwić...
    U mnie format wypada średnio co 2 miesiące.. :)
  • #5 359724
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    takie zachowanie kompa może sugerować problemy z wykrywaniem sieci lub kartą sieciową...
  • #6 359760
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Na autostarcie mam zaledwie 4 aplikacje (rejestr) a w windowsowym autostarcie nie mam nic, nie sądzę żeby to była przyczyna dźwięku powitalnego. Faktycznie z czasem miałem problemy, bo miałem słabą baterię ale dzisiaj ją wymieniłem na nową, i z czasem i datą jest OK, ale problem nadal występuje. Karty sieciowej nie posiadam.
  • #7 360055
    apstynent
    Poziom 22  
    MACbartek napisał:
    U mnie format wypada średnio co 2 miesiące.. :)

8O u mnie przez półtora roczku XP chodził bez zarzutów, a formata strzeliłem jak nie mogłem zainstalować karty sieciowej (po czym okazało się że to jest wina karty a nie systemu)
  • #8 360136
    AndRew__
    Poziom 12  
    Uruchom services.msc i powyłączaj te usługi których nie używasz (a będzie tego zapewne wiele).

//apstynent - bo xp jest jak (za to mnie zlinczują) corvetta. Nie dla wszystkich. Jeśli ktoś nie potrafi jeździć corvettą - niech dalej jeździ maluchem.
  • #9 360167
    apstynent
    Poziom 22  
    hihi, i tutaj zgadzam się z szanownym kolegą w 100% :)
  • #10 360181
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    AndRew__ napisał:
    Uruchom services.msc i powyłączaj te usługi których nie używasz (a będzie tego zapewne wiele).
    Ale windoza ma to do siebie że sam nie wiesz czy aby napewno Ci jest jakaś usługa potrzebna. Zabawa z usługami to igranie z ogniem, przecież po instalacji NIKT ich nie zmieniał i jakoś działało to wydajnie, no nie?
  • #12 360456
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    AndRew__ napisał:

//apstynent - bo xp jest jak (za to mnie zlinczują) corvetta. Nie dla wszystkich. Jeśli ktoś nie potrafi jeździć corvettą - niech dalej jeździ maluchem.

ale to nie jest kwestia czy się umie jeździć czy nie. kwestia jest taka, że chcąc poznać corvette i ulepszać oraz wyprubowywać do niej różne rozwiązania techniczne [albo aktywnie jeżdżąc] w końcu dochodzi do sytuacji, kiedy nie o0płaca się jej naprawiać, tylko lepiej kupić nową....
  • #13 369863
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    według mnie windows Xp jest jednym z najlepszych systemow windows choc formatka robie około co 2 miechy ale tylko dlatego ze zapycham dyski smieciami i troche mi to system spowalnia ale tak to do wszystkiego ten systemik jest ok

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP, polegający na opóźnionym odtwarzaniu dźwięku powitalnego po zalogowaniu oraz braku aktywności dysku twardego przez około minutę. W czasie oczekiwania system wydaje się być nieaktywny. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie konfiguracji sprzętowej, zwłaszcza kartę dźwiękową i sieciową, a także ilość programów uruchamianych w autostarcie, które mogą powodować opóźnienia. Wskazano na możliwość konieczności formatu systemu, gdyż Windows XP z czasem może się spowalniać. Użytkownik potwierdził, że ma niewiele aplikacji w autostarcie i nie posiada karty sieciowej, a wymiana baterii CMOS nie rozwiązała problemu. Poradzono również wyłączenie niepotrzebnych usług systemowych poprzez services.msc, co może poprawić wydajność. Dyskusja zawierała także uwagi o specyfice Windows XP i konieczności regularnego formatu dla utrzymania stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA