logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować Unitra PW-7020 do zasilania transformatorem 300VA 2x31V?

Kuczus 06 Maj 2007 23:38 1631 4
REKLAMA
  • #1 3856817
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam temat zapewne zostanie zbluzgany ale może ktoś rozsądny mi odpowie :)
    a mianowicie otrzymałem elektronike z wzmacniacza unitra pw-7020 /ws304
    a dokładnie główną płytke na której są tranzystory mocy oraz rezystory emiterowe oraz płytki sterujące :) no i moje pytanie to :
    co musiałbym zmienić w tej konstrukcji i na jakie podzespoły aby można było to zasilić transformatorem 300VA 2x31V co daje aż +44V a 88V więc chciałbym aby ktoś tak jakby obrobił mi tyłek i spojrzał na schemat poniżej i napisał co zmienić (zapewne będą to diody/tranzystory...) ale nie umiem się połapać w napięciach konstrukcji wzmacniacza, a prosił o napisanie w każdej gałęzi napięcie jakby by występowało nie będę bo to głupie! a więc czekam na wasze sugestie:) dziękuje z góry za nie bluzganie mnie :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=242727
  • REKLAMA
  • #2 3856869
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    W zasadzie musiałbyś wymienić wszystko (tranzystory, kondensatory, rezystory) a więc gra nie warta świeczki...
  • REKLAMA
  • #3 3857738
    Kuczus
    Poziom 19  
    co do kondensatorów to nie byłby problem ;) *tranzystory z tego się się orientuje to Bd912/911 na stopień sterujący! a reszty zamienników nie znam!
    a co do rezystorów to musiałbym na nowo liczyć ich rezystancje aby mieć konkretne spadki napięcia aby Bramka-Emiter z tranzystorów wynosiła 0,6/0,7V tak? bo oglądałem projekt JABEL-35 w którym ludzie tylko:
    podnosili napięcie (kondensatory na odpowiednio wyższe napięcie) i wymieniali tranzystory mocy oraz sterujące i wyciągali z tego prawie 300W a o rezystorach nie było mowy, więc chciałem sie poradzić dokładnie co do tej Unitrowskiej konstrukcji :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3858382
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jeśli chcesz podłączyć głośniki 4Ω oprócz wymiany kondensatorów:
    Tranzystory końcowe np BD911/912 - 3 pary +rezystor 0,47ohm dla każdego
    tranzystory sterujące
    BD139 => BD911
    BD140 => BD912
    Poza nimi
    R149 i R249 (4,7k) => 5,6k
    R142 i R242 (620) => 910 /1W
    T105, T106, T205, T206 => np.BC556
    Diody od zabezpieczenia prądowego =>1N4148
    To powinno wystarczyć .
  • #5 3858422
    Kuczus
    Poziom 19  
    Dziękuje Ci Bardzo :) No a jednak jest gra warta świeczki :) Jutro postaram się zakupić potrzebne elementy, więc na weekend przysiądę do tego :) Wiadomo koniec szkoły się zbliża ! Ogromnie dziękuje jeszcze raz :) o efektach pracy postaram sie napisać pozdrawiam
    jednak znalazłem wolny czas i zrobiłem to Smile DZIAŁA! Very Happy po drodze napotkałem na problem stałego na wyjściu ale zwiastowało to tym że masa z płytek sterujących nie była podłączona z masą zasilacza Smile po odpowiednim połączeniu masy w 2 dodatkowe punkty (masa z wyjścia wejścia i masy z płytek odprowadzone do jednego z "bolców") po wlutowaniu poprawnie masy problem znikł.
    jutro dopisze wrażenia odsłuchowe, ponieważ już jest puźno a pomimo tego ze mieszkam w domu prywatnym sąsiedzi często zwiastują mi służbą ochrony "nocnych" sąsiadów pod moim oknem Wink pozdrawiam Smile
REKLAMA