Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IBM ThinkPad 600...nie moge wejsc do BIOSu

WoWo 10 Maj 2007 23:59 6945 7
  • #1 10 Maj 2007 23:59
    WoWo
    Poziom 15  

    Witam...

    W laptopie j.w nie moge wejsc do biosu (przytrzymuje wcisniety F2 przy wlaczeniu), pokazuja mi sie komunikaty Error : 0161,0192,0163

    Nie mam w laptopie Akku, wlozylem sprawny akumulatorek 3,7 V dla biosu.... i nadal nic :(

    Moze jest jakis plik startowy ktory moglbym sciagnac i uruchamiac kompa z CD ?

    Czyzby IBM nie chcial sie uruchomic BEZ akumulatora ?

    Czy moge prosic o jakas wskazowke...

    - dzieki
    pozdrawiam
    WoWo

    0 7
  • #2 11 Maj 2007 00:13
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    161 - Problem with Battery
    163 - Date & Time needs to be Configured
    192 - Embedded Security hardware tamper detected.

    0
  • #4 11 Maj 2007 11:51
    vacpan
    Poziom 19  

    Ten model na pewno się uruchamia bez baterii, zarówno głównej jak i tej od biosu :) ( wiem bo mam takiego w stanie rozkładu ) . Jesli nie ma baterii od biosu po prostu jak odłączysz zasilanie to się skasują ustawienia. Error 192 może ci zniknąć jak włączysz laptopa a potem wyłaczysz przełącznikiem i znowu włączysz ( ewentualnie za 2 razy tak ). Jak się będzie kręcił wiatrak to nie będzie tego błędu. A co do biosu to możesz mieć założone hasło na bios (nie hasło użytkownika ) i wtedy nie wejdziesz ( na ekranie masz taką specyficzną ikonkę ). Jeśli nie znasz hasła to w przypadku błędu 163 możesz zapomnieć o uruchomieniu normalnym uruchomieniu komputera. Ten model IBMa po prostu nie uruchomi sie bez ustawionej daty. Hasło na bios można zdjąc, ale nie jest to kwestia przestawienia zworki jak w komputerze stacjonarnym .
    Lapka z CD nie uruchomisz, bo bez wejścia do biosu i ustawienia daty nie dochodzi nawet do sekwenscji startowej co by nie było tam ustawione.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 11 Maj 2007 13:26
    suchy18
    Poziom 18  

    Do biosu wchodzi się prze F1

    0
  • #6 11 Maj 2007 23:26
    WoWo
    Poziom 15  

    Dzieki za zyczliwosc i pomoc....
    - niestety, laptopik nie rusza....
    Na dzien dzisiejszy jest taka sytuacja przy wlaczeniu :

    Obojetnie, czy wciskam F1 czy nie...komp startuje, pojawiaja sie komunikaty error 161, 163, nastepnie pojawia sie samotna ikonka i pulsuje kursor, jesli wpisuje cokolwiek, pojawiaja sie "x" i po 3 ej probie pokazuje sie ikonka STOP. Ale sadze, ze komp nie ma hasla na biosie, poniewaz, jesli po pojawianie sie ikonki hasla wciskam Enter, pojawia sie ikonka "OK" i bootuje dalej, po chwili pojawia sie zielone okno z duzym napisem ERROR i symbolem przekreslonej raczki oraz dwa nr bledow : 00161, 00163, na dole okna sa dwie ikonki "strzalk" OK, oraz przekreslona strzalka i Cancel
    Obojetnie co wybiore (Escape czy Enter) komp przechodzi do nastepnego okna ze strzalka na ksiazke...
    I tylko to pojawia sie w tym sympatycznym laptopie ? :((

    Wierze, ze z pomoca Kolegow ujrze cos wiecej na nim :)

    Pozdrawiam
    WoWo

    0
  • #7 12 Maj 2007 11:28
    vacpan
    Poziom 19  

    W takim razie laptop ma hasło na bios ale nie ma hasła użytkownika. Tak to IBMy mają. Wpisuje się je w to samo pole. W moim miałem to samo. Normalnie jak by miał ustawioną datę to by się zabootował bo do tego wystarcza hasło użytkownika, ale aby ustawić datę to już trzeba supervisor passoword. Niestety czeka cię zczytywanie eeproma na płycie głównej. Daj znać na priv to ci pomogę z tym.

    PS. spróbuj najpierw hasło : B105WOR . Będę się śmiał jak zadziała

    0
  • #8 14 Gru 2008 11:25
    masterrafal3
    Poziom 1  

    Witam! Mam taki sam problem, laptop po wymianie baterii (działa napewno), nadal wyswietla błedy 161, 163... prosze o więcej informacji na temat zczytywania EPROM'u

    0