logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do disc-mena, możliwość zrobienia, schemat?

Simpekaes 11 Maj 2007 14:50 1239 7
REKLAMA
  • #1 3873260
    Simpekaes
    Poziom 11  
    Witam Mam pytanie. Mam głośnik 2w, 8ohm i chcialem przez niego sluchac muzyki z disc-men'a. po bezpośrednim podlączeniu gra niewystarczajaco glosno. Czy jest mozliwos zrobienia takiego mini wzmacniacza na baterie ktory umozliwilby mi sluchanie muzyki dosc glosno? Prosze o jakis schemat i spis potrzebnych częsci. A schemat prosze dosc prosty(tzn, prostym językiem) poniewaz nie mam zbytniej wiedzy na te tematy. Poydrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3873942
    Simpekaes
    Poziom 11  
    Tzn potrzebuje go aby posluchac sobie muzyki poza domem takze mysle ze powinien wystarczyc. A co do tych schematow to musze przeanalizowac i cos zkminic. A jaki bylby koszt tych czesci?
  • REKLAMA
  • #4 3874321
    mikon88
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    rezystory + kondensatory to groszowe sprawy, masz zamiar robić do tego płytkę drukowaną? układ lm 386 w impelu kosztuje 2 zł http://www.impelshop.com/index.php , wiec w sklepie będzie trochę droższ.Tak to nie ma tam więcej kosztów. Warto zrobić płytkę + jakaś obudowa, żeby to wyglądało:D
  • #5 3875617
    Simpekaes
    Poziom 11  
    Ogolnie myslalem to wbudowac do takiej skromnej obudowy w ktorej mam ten glosnik. A co do tego ukladu to z tego co wyczytalem ma on okolo 1w. Czy nie dalo by sie go podrasowac do ok 1,5??
  • #6 3875679
    mikon88
    Poziom 20  
    To może zrobisz 2-3W wzmacniacz na układzie TDA7056 minimalna liczba elementów zewnętrznych zasilanie bateria 9v koszt układu to ok 5 zł.Nie musisz dawać potencjometru, bo amplitudą sygnału sterujesz z odtwarzacza. Pamiętaj o dobrym poprowadzeniu masy! link do pdf układu
    http://www.elenota.pl/pdf/Philips/tda7056_cnv_2.pdf
  • REKLAMA
  • #7 3875738
    Simpekaes
    Poziom 11  
    Tak tez zrobie. 3w bedzie dobrze. A to wszystko co oferuja w slepach to mam nadzieje sa kity a nie same plytki.
  • #8 3875789
    mikon88
    Poziom 20  
    chodzi, Ci o gotowe kity? Tam jest płytka+ elementy, czasem jest radiator.Kity są dobre na początek....jednak lepiej robić samemu od poczatku, więcej doświadczenia będzie plus satysfakcja ;p Życze powodzenia jak coś to pisz ma PW lub na forum,o i mozesz poinformowac jak działa. PAmiętaj o masie;p

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada głośnik 2W, 8Ω i chce słuchać muzyki z disc-mena, jednak bezpośrednie podłączenie daje zbyt niski poziom głośności. Zapytano o możliwość wykonania prostego, bateryjnego wzmacniacza audio oraz o schemat i listę części. W odpowiedziach polecono układ LM386 jako tani i prosty wzmacniacz audio, dostępny w formie PDF ze schematami. Koszt elementów takich jak rezystory i kondensatory jest niski, a sam układ LM386 można kupić za około 2 zł. Zaproponowano także alternatywę w postaci wzmacniacza TDA7056 o mocy 2-3W, który wymaga minimalnej liczby elementów zewnętrznych i zasilany jest baterią 9V, co lepiej spełni oczekiwania głośności. Wzmiankowano o możliwości zakupu gotowych zestawów (kitów) zawierających płytkę i elementy, choć zalecane jest samodzielne wykonanie układu dla lepszego doświadczenia. Podkreślono znaczenie prawidłowego prowadzenia masy i ewentualnej obudowy dla estetyki i funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA