logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-X2551K - TV nie włącza się, dioda miga na chwilę, co sprawdzić?

serwisor 11 Maj 2007 20:29 1261 2
REKLAMA
  • #1 3874461
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    sytuacja wygląda tak że TV nie chce sie włączyć, wciska się włącznik, dioda zaświeci sie na ułamek sek. i gaśnie. i tyle,

próbowałem znaleźć schemat do niego ale mi się to nie udało.

Proszę o pomoc co i jak sprawdzać, nie mam zielonego pojęcia o TV,

pc i inne to tak ale nie monitory, dlatego metodą łopatologiczną proszę.

jestem skłonny płacić pkt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3874519
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Schemat chassis AE-1C jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17562.html#228141 Tłumaczyć może na razie wiele nie trzeba. Po oczyszczeniu wnętrza chyba znajdziesz wylane elektrolity na wyjściach z zasilacza (w okolicach środka tylnej krawędzi płyty, pod kineskopem). Oczywiście należy je wymienić, podobnie jak małe elka w zasilaczu po stronie pierwotnej (sieciowej). Przelutuj dobrze płytę główną, płytkę kineskopu i moduł telegazety. Sprawdź, czy przypadkiem nie ma zwarcia na tranzystorze WN. To tymczasem. A punktami się nie płaci :)
  • #3 3874739
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Zaczyna sie coś dziać tzn jest taki dźwięk jakby świerszcz, jak dostanie sieciowe zasilania, a który to tranzystor WN? Jak go sprawdzić?
    chyba że już nie trzeba?? Bo tak jak pisze jest taki dźwięk jak zasilacza od PC, jak próbkuje napięcia i ma złe to nie wystartuje to tu taki sam dźwięk

Post poprawiony.
    Temat zamykam, jednak typowa usterka TEA 2260
REKLAMA