logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz gitarowy - brak sygnału za rezystorem R1, schemat i wartości

Shanleaf 11 Maj 2007 20:34 1131 3
REKLAMA
  • #1 3874480
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Złożyłem przedwzmacniacz według tego schematu:
    http://www.freeinfosociety.com/electronics/schematics/audio/pictures/guitarpreamp.gif

I nie działa : (
    Podpiąłem go pod oscyloskop i generator. Sygnał tracę za rezystorem R1 : (
    Zasilanie na odpowiednich nóżkach scalaka jest. Sygnał mam o RWY= 600om

proszę o sprawdzenie wartości elementów, i poprawności schematu i płytki.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3876149
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jeśli sygnał znika za R1 to może spróbuj wymienić C1 na nowy. Jeśli to nie pomoże to wylutuj IC1 i sprawdź czy za C1 jest sygnał. Jeśli sie pojawi to oznacza ze IC1 jest uszkodzony i jakimś cudem zwiera sygnał do masy. Sprawdź także dokładnie płytkę, czy czasem ścieżki za C1 a przed IC1 nie są zwarte z masą lub innymi ścieżkami.
  • REKLAMA
  • #3 3878232
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Dzięki ja_dzik, za pomoc. Pierwszym problemem był, jak można było sie domyślić, mój głupi błąd. Niechcący zlutowałem ścieżkę sygnałową, za R2 (nie R1, przepraszam za błąd) z masą. Po drugie, był to uwalony WO. Informuję również wszystkich, że schemat jest jak najbardziej dobry : ]
  • #4 3885568
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Cieszę sie że mogłem pomóc. W mojej przygodzie z elektroniką jak coś nie działało to na 90% była to wina albo źle zaprojektowanej płytki, źle wykonanej płytki albo zwarcia na płytce wynikające z używania za grubego grotu. Czasami był to także błędny schemat, a niesprawne (głownie nowe) elementy to jest na prawdę żadkość. Zazwyczaj winy należy szukać po swojej stronie.
REKLAMA