logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP-MINI 2.1 PL na starym IBM bez bootowania z CD?

prezio.pl 12 Maj 2007 14:44 48899 9
REKLAMA
  • #1 3876764
    prezio.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam niedawno wpadłem na to cudo (Windows XP-MINI 2.1 PL) no i chciałem przetestować i nie chcąc poddawać takiej próbie swojego komputera pomyślałem ze odkurzę starszego IBM na którym chodził nawet (wbrew teorii) Win98SE(PLUS). Wypaliłem CD z Win XP-Mini i nie chciało mi jej bootowac jak zwykłego XP (nie mogę znalesc w Biosie tego IBM gdzie sie ustawia kolejność uruchamiania) no i nie wiem co mam zrobić aby postawić ten system na tym skromnym IBM. może ktoś juz go instalował i ma doświadczenie lub może cos źle robie proszę o pomoc !!
    jak dałem za mało informacji to mówcie !!

PS o ile dobrze pamiętam w biosie nigdy nie zdołałem ustawic botowania CD-ROM i instalowałem z dysków startowych
  • REKLAMA
  • #2 3876821
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    poszukaj jakiejkolwiek opcji z nazwą boot i daj z disable na enable

inaczej będzie ciężko ci zbootować taki instalator

po 2 płyta bootujaca powinna być w CD-romie który jest masterem bo inaczej ci nie załapie.jesli na jednej tasmie masz dysk twardy i cdrom,to cd bedzie slave a dysk master. mi tylko na 2 starszych maszynach udalo się odpalić bootowalny cd na cd ustawionym na slave
  • REKLAMA
  • #3 3877160
    prezio.pl
    Poziom 11  
    no nie ma tam sladu slowa boot :P

CD-ROM mam podlaczony na osobnej pojedynczej tasmie Dwa dyski twarde na jednej i oczywiscie stacje dyskietek na osobnej

a co robisz jak nie da rady zbootowac??

a co myslicie zebym zgral wszystkie pliki CD z mini XP na Twardziela podlaczym go do tego kompa wzucil dyskietke z jakims dosem i zainstalowal z dysku + DOSu ?? da tak rade ?? jak tak to jak (bo probowalem ale pewnie cos zle robie:)
  • #4 3877624
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Xp raczej tak nie ruszy , jak wpiszesz setup w dosie to zobaczysz komunikat "to nie jest program dla dos"
    A kopiowałes zawartosc CD i probowałes instalować z dysku ?
    BTW ten windows legalny to nie jest :D
  • #5 3878226
    prezio.pl
    Poziom 11  
    Setup to tu wogle nie ma o to chodzi xD

Jest legalny jesli posiadasz w domu legalnego Xp
    Mozna go sciagnac a tak naprwde sa tez programy do obcinania swojego windowsa czyli na to samo wychodzi!

Ludzie pomocy xD !!!!
  • REKLAMA
  • #6 3878455
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Podaj oznaczenie swojej płyty głównej.
  • #7 3879367
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    kolega wejdzie na strone microsoftu i sciagnie sobie dystkietki startowe do windowsa XP professional (bo mini jest chyba z profesionala robiona)
  • REKLAMA
  • #8 3879930
    prezio.pl
    Poziom 11  
    oj wiem o tym ale bym musial sie wybrac do sklepu po 6 dyskietek :P bo w domu mam tylko jedna sprawna xD :P wiecie weekend a ostatni kmputerowy na osiedlu tydzien temu przeniesli :P

Dodano po 51 [sekundy]:

jutro zobaczymy jak kupie dyskietki czy da tak rade
  • #9 3881382
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    XP mini jest legalna (może być), jeżeli mamy WinXP Prof. A i to nie gwarantuje jej legalności bo złamane są zabezpieczenia (m.in. nie potrzebujesz aktywacji i nie wpisujesz klucza).

Dodano po 5 [minuty]:

A jak go zainstalować bez bootowania płyty?

Przenieś katalog I386 z kompaktu na dysk. Uruchom system z płyty win98, dyskietki lub czegoś, co da ci dostęp do DOSa. Uruchom program XMMSMGR z płyty win98 (to niekonieczne, ale dzięki temu szybciej się odbędzie wstęp instalacji). Wchodzisz do katalogu I386 i wpisujesz winnt (lub podobne, bo tam gdzieś na pewno jest instalka do DOSa). i przechodzisz przez kolejne etapy instalacji. Będziesz miał pecha, jeśli XP Mini jej nie posiada. Pozostają jedynie dyskitki ze strony microsoftu.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli jej (tej instalki) nie ma, to możesz ją przenieść z płyty WinXP i może pójdzie.
  • Pomocny post
    #10 3883038
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Do bootowania płyty bez opcji w biosie lepiej i wygodniej zainstalować boot managera na dyskietce odpalić komputer i wybrac botowanie z cd

Oto link do programu tworzącego taką dyskietkę: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce zainstalować Windows XP-MINI 2.1 PL na starym komputerze IBM, który nie posiada opcji bootowania z CD w BIOS-ie. Próba uruchomienia instalatora z płyty CD nie powiodła się, ponieważ BIOS nie umożliwia ustawienia kolejności bootowania. Dyskusja sugeruje, że w starszych komputerach CD-ROM powinien być ustawiony jako master na taśmie IDE, aby płyta bootowała poprawnie. Ponadto, instalacja Windows XP-MINI bez bootowania z CD może być przeprowadzona przez skopiowanie katalogu I386 z płyty na dysk twardy, uruchomienie systemu z dyskietki startowej (np. Windows 98 lub DOS) i wywołanie instalatora z poziomu DOS-a (polecenie winnt). W przypadku braku takiego instalatora w wersji MINI, można użyć dyskietek startowych Windows XP Professional pobranych ze strony Microsoftu. Alternatywnie, zalecane jest użycie boot managera na dyskietce, który umożliwi wybranie bootowania z CD, co rozwiązuje problem braku opcji w BIOS-ie. Link do programu tworzącego taką dyskietkę został podany. Dyskusja porusza także kwestie legalności Windows XP-MINI, wskazując, że jest to wersja modyfikowana, legalna jedynie przy posiadaniu oryginalnego Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA