logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam przetwornika AC o niskiej rozdzielczości i słabych parametrach do testów

petione 12 Maj 2007 20:33 1275 3
REKLAMA
  • #1 3877965
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam. Poszukuje przetwornika AC scalonego o jak najgorszych parametrach. Układ ma pracowac w stanowisku do badania przetworników AC a tam przydal by sie układ o kiepskich parametrach i niskiej rozdzielczosci tak aby go mozna bylo porownac z innymi lepszymi przetwornikami. Czy ktos moglby mi polecic taki przetwornik?
  • REKLAMA
  • #2 3880837
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Stanowisko do badania przetworników to rozumiem do badania wpływu ich rozdzielczości na jakość sygnału. Takie coś można by badać podając sygnał analogowy na A/C i z powrotem na przetwornik C/A i porównywać na oscyluto co na wejściu i co na wyjściu. A problem zmiany rozdzielczości rozwiązać wstawiając jakiś układ pomiędzy A/C i C/A. Można by wykorzystać jakiś popularny 8-bitowy przetwornik A/C np ADC0808 http://www.elenota.pl/pdf/National_Semiconductor/adc0808.pdf a na jego wyjściu dorobić układzik zmieniający rozdzielczość: 8, 6, 4, 2 bity. Można by wtedy porównywać defakto ten sam przetwornik ale o różnej rozdzielczości.
    Mniejsze rozdzielczości można by uzyskiwać wykorzystując odpowiednio starsze bity słowa wyjściowego przetwornika. Taki układzik:
    Szukam przetwornika AC o niskiej rozdzielczości i słabych parametrach do testów
    Słowo 8-bitowe z przetwornika A/C oprócz 2 najstarszych lini podawane jest na brameczki AND. Kiedy na ich drugie wejście podane jest H to dany bit idzie na C/A, jeśli L to L idzie na C/A. Dwa najstarsze bity nie muszą być bramkowane (ale można dać jescze te dwie bramki i drugie wejścia do +5V wtedy będą takie same czasy propagacji). Dana rozdzielczość wybierana jest na przełączniku, takim ISOSTAT (o ile sie nie machnąłem :)). Rozdzielczość co 2 bity powinna wystarczyć (daje to 4, 16, 64 i 256 stanów kwantyzacji).
  • REKLAMA
  • #3 3882785
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Dzieki za odpowiedz. To jest w sumie dobry pomysl bo przynajmniej pozwoli cos zaobserwowac. U mnie drugim przetwornikiem AC bedzie procek. Mozecie polecic jeszcze jeden jakis prosty przetwornik bo pasuje zeby bylo ze trzy przetworniki. Czy mozna w miare prosty sposob poierzyc jakies inne parametry przetwornikow AC.
  • Pomocny post
    #4 3883383
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Można jeszcze, oprócz pomiaru (porównania) właściwości przetworników wynikających z ich rozdzielczości zająć się parametrami dynamicznymi.
    W tym wątku co nieco o tym jest:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic746459.html
    Można też zmieniać czasy przetwarzania (taktowanie przetwornika, a w procku preskalery) i to porównywać jak przetwornik "gubi" krótkie piki sygnału.
    A co do innych przetworników to mi do głowy nie przychodzi nic szczególnego. Ten podany wcześniej przetwornik A/C ADC0808 to przetwornik o architekturze (działający w oparciu o metodę) kolejnych przybliżeń. Są jeszcze takie przetworniki jak z bezpośrednim porównaniem czy szeregowo - równoległe. Ale tu konkretu nie podam bo nie jestem w tym zbytnio obczajony. Pogooooglać trzeba.
    Pozdrawiam
REKLAMA