logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie widzi obu RAM: 256MB 266MHz i 512MB 400MHz na płycie AC VIA 97

bocian_1992 12 Maj 2007 20:54 1125 5
  • #1 3878082
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Witam.
    Mój problem jest taki, że:
    Kupiłem komputer 5 lat temu i w standardzie mam płytę główną AC VIA 97, kartę GF 4 MX 440, ram DDR 256 (266mhz), procesor CELERON 2.0GHz.
    Postanowiłem zmodernizować sprzęt i kupiłem kartę graficzną ATI RADEON 9550 oto link to aukcji gdzie ją zakupiłem:
    http://allegro.pl/item185949638_sapphire_9550_9600xt_256bit_256mb_ddr_500_400mhz.html
    Zakupiłem także 512 MB RAM DDR (400Mhz), oto link:
    http://allegro.pl/item189217835_512mb_ddr_goodram_400mhz_super_cena_sklep_poznan.html

I mój problem polega na tym, że po włożeniu ramów chodzi tylko 512 lub 256, razem NIECHODZĄ. Czy to jest spowodowane różnicą taktowania?

Poza tym karta coś nie chodzi za dobrze, bo GTA SA na średnich ustawieniach się trochę tnie, a u kolegi na NAJLEPSZYCH ustawieniach prawie się nie tnie, tyle że on ma tą samą kartę tylko 128MH RAM pamięci,
    768 MB RAM i 2.5Ghz procesor. W każdym bądź razie komputer chodzi słabo...!! Czy to może być spowodowane płytą główną czy coś? Proszę o pomoc.

pozdrawiam
  • #2 3878104
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Pamięć musi być taktowana takim samym zegarem. Nie bardzo chce mi się szukaś specyfikacji do twojej płyty, ale nie koniecznie musi ona obsługiwać RAM 400MHz. Nie sugeruj się zegarami procesora, pamięci i grafiki. Ważna jest architektura płyty, procesora. Obecnie procesor taktowany zegarem 1,83 GHz jest kilkukrotnie szybszy od twojego 2,0 GHz. Modernizacja komputera na niewiele się raczej zdaje. Moim zdaniem to strata pieniędzy bo wynik jest zawsze mizerny. Taki komputer należy używać jak najdłużej i składać na nowy całkowicie odmienny technicznie.
  • #3 3878109
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Po pierwsze AC VIA 97 to nie jest nazwa plyty głównej, tylko komponentu odpowiedzialnego za zintegrowany dźwięk audio. Podaj dokładnie namiary płyty głownej,najlepiej po zainstalowaniu programu Everest. Ponad to ram nie będzie działać,bo płyta może nie obsługiwać takich szybkich kości, po drugie złącze AGP na płycie może być x4, a nie x8 jak wymaga ta grafa np. Stąd takie spadki.
  • #4 3878402
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Zainstalowałem sobie ten program, lecz w tabelce nazwa pisze nieznany więc lipa... Ale napisze co tam jeszcze pisze:
    Typ magistrali - Intel NetBurst
    Szerokość magistrali - 64 bitowa
    Rezeczywista częstotliwość taktowania - 102 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania - 407MHz
    Przepustowość - 3253 MB/s

Czyli mam kupić nową płytę i ewentualnie procka?

Dodano po 5 [minuty]:

Ahaaaa zapomniałem dodać. Znalazłem książeczkę od płyty głównej. Pisze tam P4X-226. To chyba to :)

pozdro

ps mógłby mi ktoś w takim razie poradzić jaką płytę kupić?
  • #5 3878526
    Peposh
    Poziom 14  
    mam podobnego kompa i wiem jak to mniej więcej działa;P na twoim miejscu zbierałbym na nowy, w ten wrzucisz mnóstwo kasy, a za rok(ba, już teraz) nie uciągnie najnowszych gier. Co do karty, to może ty masz bardziej "zatkany" system niż twój kumpel;) jeśli dotąd nie robiłeś reinstalacji Windy to czas najwyższy. Przez kupno lepszej płyty i procka przy reszcie konfiguracji wiele nie zyskasz, tedy wywal 256mb ramu i ciesz sie tymi 512(chyba działają?)
    Pozdrawiam
  • #6 3878583
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Formata robiłem jakiś tydzień temu. Ech ale czemu niby się nie opłaca go modernizować? trudno - zacząłem to już muszę skończyć. Kupię płytę główną
    http://allegro.pl/item193804158_gigabyte_8sgxp_sata_do_3_4ghz_prescott_gw_fvat_ss.html
    Chyba taka podejdzie ( ?? ) i dokupie 512 ram i będzie chyba git. Co sądzicie? Mój qmpel też miał starego kompa i go opprostu modernizował i wiem że się opłaca :D

pozdro

Dodano po 3 [minuty]:

Aha co to miało znaczyć to "przy reszcie konfiguracji"??
    Ja kupiłem już tą kartę graficzną i te ramy więc nowego kompa już mi się nie opłaca kupować... Sprzedam starą kartę graf (40zł) i ramy 256 (40zł) i kupię już płytę i chyba będzie już spoko chodzić wszystko co nie?
    Aha mi wystarczy jak mi będą ładnie chodziły takie gry jak GTA SA czy NFS CARBON więc nie potrzebuję mieć znowu rakiety :)
REKLAMA