logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niechciany ruch SMTP i TCP z zagranicznych IP spowalnia internet - jak zablokować?

arteko 13 Maj 2007 00:14 1977 7
REKLAMA
  • #1 3878949
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Zauważyłem że nic nie robie w necie a ściągam i wysyłam mnóstwo pakietów. Sprawdziłem netmeterem że ten niechciany ruch zapycha mi łącze i dlatego tak muli. Zainstalowałem Commviewa i zauważyłem że komputery z różnych IP z angli i innych krajów generują ruch w 96% jest to SMTP i 90% TCP.
    Jak to wyleczyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3879194
    majgier
    Poziom 14  
    Niezbyt jasno opisane.
    Wyglada na to ze kolega ma jakiegoś robaka albo kilka, w takiej sytuacji należy poszukać dobrego antywirusa, przeskanować kompa spybot'em. Opcja netstat -b w konsoli pokaże nazwy plików które uzywają połączenie z internetem.
  • REKLAMA
  • #3 3879279
    arteko
    Poziom 24  
    Dziękuję za wskazowki, rozpoczołem dzialania i stwierdziłem:
    Zrobiłem netstat –b
    Informacje otrzymałem podobne jak programem commview:
    Obcych adresów IP do których generowany jest ruch jest dużo, podam dwa przykłady:
    Kolejność: Protokół, Adres lokalny, Obcy adres, Stan, PID
    TCP, mój komp, mta-v12.mail.vip.re4.yahoo.com:smtp, wysłano_syn, 888,
    C:\WINDOWS\System32\mswsock.dll
    C:\WINDOWS\System32\ws2_32.dl
    --nieznane składniki –
    C:\WINDOWS\System32\kernel132.dll
    [svchost.exe]

Drugi przykład:
    TCP, nazwa mojego kompa, 68-251-29-227.ded.ameritech.net:smtp, wysłano_syn, 888
    C:\WINDOWS\System32\mswsock.dll
    C:\WINDOWS\System32\ws2_32.dl
    --nieznane składniki –
    C:\WINDOWS\System32\kernel132.dll
    [svchost.exe]

IP obcych są różna, podałem dwa przykłady ale większość to smtp PID 888 zdarza się http PID 572 ale w znacznej mniejszości.

Proszę mi podpowiedzieć co można wywnioskować z tych informacji.

Spróbuję jeszcze spybotem.

Zapomniałem dodać że komutera pilnuje avast nawet niedawno się aktualizował!!
  • Pomocny post
    #4 3879347
    majgier
    Poziom 14  
    Spybot to pierwsze co bym użył.
    Czasem jak nic nie pomaga to panda antivirus dopiero radzi sobie z tym co siedzi w systemie.
    Podejrzewam jakiegoś robaka.
  • REKLAMA
  • #5 3879438
    arteko
    Poziom 24  
    Jeśli odpalam kompa i na poczatku mam następujący komunikat:
    "Aby pomóc w ochronie tego komputera system Windows zamknął ten program.
    Nazwa: Generic Host Process for Win32 Services
    Wydawca: Microsoft Corporation
    Został utworzony raport o błędach aby pomóc w ulepszeniu aplikacji Generic Host Process for Win32 Services
    Wyślij raport firmie Microsoft bedzie traktowany jako poufny I anonimowy".
    To wtedy jest dobrze, ale w trakcie uzytkowania jak gdyby nastąpi przeładowanie przeglądarki explorer (chwilę paski zadń i reszta zrobi sie w negatywie) i znowu jest źle.
    Czasem jest tak że komunikat się nie pojawi i od poczatku jest źle.
  • REKLAMA
  • #6 3881378
    arteko
    Poziom 24  
    Spybot problemy napotkane:
    Tego nie może usunąć
    Smitfraud-C 3 wpisów
    Biblioteka
    C:\Windows\system32\proc.dll plik
    Ustawienia
    HKEY_LOCAL_MASCHINE\SOFTWARE\Microsoft\... Klucz rejestru
    Ustawienia
    HEKEY_LOCAL_MASCHINE\SOFTWARE\Microsoft\... Klucz rejestru

Spybot z tym sobie poradził i usunął
    Avenue A Inc
    CasaleMedia
    DoubleClick
    Statcounter
    Tradedoubler
  • #7 3882184
    KrzysiekosH
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Najprosciej byłoby zrobic format c: ( jesli nie masz ważnych danych albo je przenies) ta metoda daje 100% efektu. czasami walka jest długo i często bez efektów albo tylko na krótki czas. aha bym pronowałbym robic skany Antywiramy w trybie awaryjnym tez polepsza skuteczność wykrywania.

Pozdrawiam
  • #8 3882314
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    najprosciej to wyrzucic komputer przez okno
    nie ma to jak debilne porady
    netstatem popatrz co to za program sie laczy na te adresy (PID) i potem popatrz co to za program przy pomocy menedzera zadan i ubij go
    potem przy pomocy msconfiga wywal go z autostartu i w zasadzie moglbys go w tym momencie olac ale dobrze by bylo jakbys go wykasowal

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył niechciany ruch sieciowy generowany głównie przez protokoły SMTP i TCP z zagranicznych adresów IP, co powoduje spowolnienie łącza internetowego. Analiza narzędziami netstat -b i Commview wskazała liczne połączenia wychodzące do różnych serwerów SMTP, m.in. z adresami Yahoo i Ameritech, z procesem o PID 888 oraz obecnością plików systemowych Windows (mswsock.dll, ws2_32.dll, kernel132.dll). Podejrzenie padło na infekcję robakiem lub złośliwym oprogramowaniem. Zalecane działania to skanowanie systemu za pomocą programów antywirusowych i antyspyware, takich jak Avast, Spybot oraz Panda Antivirus, najlepiej w trybie awaryjnym. Spybot wykrył i usunął m.in. wpisy Smitfraud-C oraz elementy związane z reklamami (Avenue A Inc, CasaleMedia, DoubleClick, Statcounter, Tradedoubler). W przypadku braku skuteczności rekomendowano formatowanie dysku. Dodatkowo sugerowano monitorowanie procesów za pomocą netstat i menedżera zadań, usuwanie podejrzanych aplikacji z autostartu przez msconfig oraz ich dezaktywację. Pojawiły się też objawy niestabilności systemu, takie jak błędy procesu Generic Host Process for Win32 Services i przeładowania interfejsu Explorer.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA