logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakładanie serwera non staem Counter-Strike 1.6 (problem)

[T]lK[] 13 Maj 2007 16:01 80645 78
Najlepsze odpowiedzi

How do I fix HLDS for Counter-Strike 1.6 non-Steam when it shows "Master server communication disabled" and other players cannot join my server?

Those console messages are normal on non-Steam because the patch blocks communication with Steam/master servers [#3881695] The likely problem is that you are launching HLDS from a shortcut created by the patch; open the shortcut properties and remove everything after the executable path in the target field, especially launch parameters like `-game cstrike` and any extra flags added by the patch [#3887486] Leave only the plain path to the HLDS executable, and disable VAC because it will not work on non-Steam anyway [#3887486] After that, test whether another client can connect to your server directly; if you can join but others cannot, the server itself is running and the issue was the startup parameters [#3881695][#3887716]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3880536
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    Witam
    Mam neostrade 1,3mb/s, Counter-Stirike1.6 do tego patch non steam 23v
    Chce założyć serwer non steam robie tak:
    -włączam hlds

-start server
    .....no i nic
    w consoli pisze
    Master server communication disabled.
    Could not establish connection to Steam servers.
    niewiem co robic... prosze o pomoc z góry dz
  • REKLAMA
  • #2 3881695
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Komunikaty są poprawne.
    Nie komunikuje się z serwerem STEAM ani master serwerem - to efekt łatki.

Sprawdź czy możesz klientem podłączyć się do serwera.
  • #3 3883943
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    No w Counter-Strike 'u moge sie połączyć do serwera, ale inni już nie mogą...
    i właśnie nie wiem o co w tym chodzi...
    Help..z góry ..TY
  • REKLAMA
  • #4 3884984
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Za czasów gdy ja grałem w cs-a stawiałem serwer poprzez opcję "New Game" tym Dedicated Server nigdy nie szło nic zrobić, gdy inni nie mogli się podłączać wyłączyłem firewalla.

Jest jeszcze inny sposób postawienia takiego serwera poprzez program Hamachi (wirtualny serwer LAN)
  • #5 3885151
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W jaki sposób masz podłączony komputer do sieci Internet ?
    Pewnie po drodze jest router z NAT'em - musisz przekierować port ustawiony w CS na IP komputera.

Skoro Ty możesz się podłączyć, to serwer CS działa poprawnie.
  • #6 3885485
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    ja nie mam żadnego routera, mam jedną sieć w jednym PC...
    Chce zrobić żeby wszyscy grali na moim serwie... i nie wiem właśnie....
    jak to zrobić...
    ..No ja mogę się połączyć z moim serwerem ale jak przez komunikator podaje moje ip i port kumplowi to w favorite nic mu nie wyszukuje....
    coś kiedyś słyszałem nad jakimś ip zewnętrznym... ale nie kojarze za bardzo ....
    Jeszcze raz proszę o poradę
    DZ
    gg - 4812991
  • #7 3886056
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Cytat:
    mam jedną sieć w jednym PC...

nie rozumiem, jakiego posiada Pan providera ?
    Niech spróbuje pan z hamachi.
  • #8 3887347
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    Jak przez hamachi, przez to będę grał na lanie.... i tylko będą grać ci których
    ja wybiorę przez ip....(chyba....tak to rozumiem) :|
    Proszę o rady..
  • #9 3887411
    MarekPPN
    Poziom 35  
    no tak, poda pan swój login i hasło i każdy może się dołączyć.
  • #10 3887486
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Podejrzewam że uruchamiasz hldsa ze skrótu, który utworzył patch. Błąd! Dodaje on do linii komend już nie pamiętam co ale wiem, że coś co blokuje addiing master server. Usuń we właściwościach skrótu w zakładce "Skrót" i "Element docelowy" wsyzstko co znajduje się poza ścieżką. Zostaw samą ścieżkę. Nie pamiętam już sam co to było ale to co blokowało adding master server to chyba "-game cstrike", oraz będiesz również mieć -insecure ale to nie blokuje dodanie server, to odpowiada za VAC. Ale odznacz opcje żeby uruchamiał z VACiem ponieważ nie uruchomisz VACa na non-stemie.
  • #11 3887562
    akrosom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja normalnie stawiam serwer na Neostradzie 6 mbit przez HLDS tylko że ustawiam port na 1337, spróbuj, może zadziała.
    No i jest jeszcze jedna sprawa, jak np. ty masz piracka wersja CS’a w twój kumpel ma oryginalna albo na odwrót to też się nie połączycie, obaj musicie mieć takie same wersje.
    Przez Hamahi napewno wam zadziała ale możecie mieć lagi.
  • REKLAMA
  • #12 3887600
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    akrosom kompletna bzdura. Prosze w to nie wierzyć. Absolutnie tak nie jest. Nie ma żadnej różnicy. Jeżeli postawisz serwer non-steam to wszyscy na niego wejdą, czy steam czy non-stem obojęnte wsyzscy będą mogli wejść. I nie probuj z tym potrem bo tu nie o port chodzi bo wyraźnie napisałeś że nie ma adding master server. I nie polecajcie mu hamachi, bo kolega się pyta o coś innego a większość odpowiada o czym innym. Hamachi jest bezsensownym rozwiązaniem, raz nikt inny nie będzie mogł wejść, dwa lagi, trzy musiscie zawsze tworzyć ten wirtualny lan, a tak to osoba która będzie się chciała z tobą połączyć wpisuje tylko connect i twoje IP z portem i juz jest na serwerze. A po za tym będziesz mieć serwer FFA i kążdy będzie mógł na niego wejść bo jak ktoś będzie wyszukiwał serwey twój serwer również będzie na liście i wiele osób z całego śwaiata się będize do niego łączyć.
  • #13 3887623
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    OK..
    spróbuje jak powiedział Dawid.wielun ...to chyba o to chodzi....
    (nie jestem takim kiepem) wiem ze mój kumpel musi mieć taka samą wersję
    23w. patch NS ....
  • #14 3887646
    akrosom
    Poziom 11  
    Dawid.wielun napisał:
    akrosom kompletna bzdura. Prosze w to nie wierzyć. Absolutnie tak nie jest. Nie ma żadnej różnicy. Jeżeli postawisz serwer non-steam to wszyscy na niego wejdą, czy steam czy non-stem obojęnte wsyzscy będą mogli wejść. I nie probuj z tym potrem bo tu nie o port chodzi bo wyraźnie napisałeś że nie ma adding master server. I nie polecajcie mu hamachi, bo kolega się pyta o coś innego a większość odpowiada o czym innym. Hamachi jest bezsensownym rozwiązaniem, raz nikt inny nie będzie mogł wejść, dwa lagi, trzy musiscie zawsze tworzyć ten wirtualny lan, a tak to osoba która będzie się chciała z tobą połączyć wpisuje tylko connect i twoje IP z portem i juz jest na serwerze. A po za tym będziesz mieć serwer FFA i kążdy będzie mógł na niego wejść bo jak ktoś będzie wyszukiwał serwey twój serwer również będzie na liście i wiele osób z całego śwaiata się będize do niego łączyć.

Ja tylko napisałem jak było w moim przypadku i serio w moim przypadku wersja CS'a miała duże znaczenie.
  • #15 3887677
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    Dawid.wielun
    Jesteś geniuszem (wiedziałeś jaki jest problem)
    Już wiem...wiem już o co w tym chodzi
    :)
  • Pomocny post
    #16 3887716
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Heh spoko może nie geniuszem ;) po prostu stawiam serwer już od kilku miesięcy i chyba już każdy problem znam ;) ale dzięki ;) i i co do wersji to na prawdę nie ważny jaki patch ani czy ktos ma steam czy nie ma, obojętnie z jakim patchem i czy oryginalna czy piracka na pewno na serwer wejdzie :)

A i jeszcze coś teraz innego jak chcesz okazać że pomogłem to klinknij w pomógł a nie zgłaszaj do moderatora hehehe, bo patrze na poczcie i moja wiadomośc zgłoszona do modera a powód: pomógł mi w sprawie, (rozwiązał problem) :D
  • #17 3887795
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    :D jeszcze raz dzięki.
    5.152.97.248:27015 zapraszam :P
  • #18 3887824
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Spoko :) a jak chcesz się dowiedzieć jeszcze troche o konfiguracji serwera to zapraszam na stone mojego klanu: www.lpteam.go.pl na forum troche pisałem o konfiguracji serwera i jakbyś coś jeszcze nie wiedział to można tam pisać na pewno na ile będę mógł pomogę ;)
  • REKLAMA
  • #19 3892620
    krzysiu1995
    Poziom 1  
    mam radiowy 512mb
    Dedzie dzialac dobrze???
  • #20 3892657
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Masz radiowy 512mb?? To musisz mięc niezłą tą sieć bezprzewodową skoro masz aż 524288kb/s ;) Domyślam się że chodzi o 512kb ;) a więc przy przewodowym dla 6 osób może byś postrawił na tej prędkości, przy radiowym może dla 3 osób i z lagami i tak także daj sobie spokój ;) raczej nie warto stawiać serwera poniżej prędkości łącza 1mb i oczywiście nie ma sensu na radiowym.
  • #21 3897940
    [T]lK[]
    Poziom 11  
    Chcesz załozyć serv musisz mieć co najmniej 1Mb/s
    na 512kb mozesz tylko grac na servach, ale jak chcesz założyć to troche pinga bedziesz miał, z 2 na 2 sobie pograsz..... zapomnij (512mb? :wink: to chyba jest jakies polskie marzenie :wink: )
  • #22 3964297
    tumek2
    Poziom 2  
    Ja mam tez problem mam stea.. Robie serwer mi chodzi a mojemu koledze nie
    a w konsoli pisze
    couldn't exec listip.cfg
    couldn't exec banned.cfg
    Connection to Steam servers successful.
    VAC secure mode is activated.
    Adding master server 68.142.72.250:27010
    Adding master server 72.165.61.190:27010

Nie wiem co począc może jak mam steam to na non steam serwer nie bedzie chodzil???:cry:
  • #23 3968384
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    tumek2 napisał:
    Ja mam tez problem mam stea.. Robie serwer mi chodzi a mojemu koledze nie

Nie rozumiem. Tzn jak tobie chodzi a koledze nie? Ty stawiasz a serwer działa i kolega stawia i nie działa czy ty stawiasz i mozesz wejść a kolega nie może?

tumek2 napisał:

a w konsoli pisze
    couldn't exec listip.cfg
    couldn't exec banned.cfg
    Connection to Steam servers successful.
    VAC secure mode is activated.
    Adding master server 68.142.72.250:27010
    Adding master server 72.165.61.190:27010

Wszytko w porzadku. Na ten serwer musi sie dać wejść.

tumek2 napisał:

Nie wiem co począc może jak mam steam to na non steam serwer nie bedzie chodzil???:cry:

Znów nie wiem o co chodzi ty stawiasz serwer Steam a kolega non-steam nie może wejść? Jeśli tak no to normalne. Oczywiście że się tak nie da.

A jeżeli chcesz postawić serwer non-steam to musisz zainstalować cs-a non-steam i patcha.
  • #24 3980617
    gorefest
    Poziom 2  
    Mam problem...próbuje założyć serw. w cs 1.6 i nie moge na niego nawet wejść.(czemu!?)Mam patcha v26.
    Wyświetla mi się takie coś jak na ostatnim zdj.)
    Robie wszystko jak na zdjęciach i sam nie moge wejść na swuj serw( cs wpisuje w konsoli connect ip i nie może znaleźć).. :(
    Słyszałem coś że trzeba mieć zewnętrze IP a ja mam chyba tylko wew.
    Z góry dzięx.
  • #25 3981712
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Skoro masz wewnętrzen IP no to nie postawisz serwera, chyba że masz router i możliwość przekierowania portów.
    A sam czemu nie możesz wejść to nie wiem jaki IP ma serwer (zrób screena zakładki main) być może przez patcha nie wiem czy da się postawić serwer na innym patchu niż v_23 przynajmniej mi się na innym nie udało niż 23.
  • #26 3983868
    Tuzio777
    Poziom 11  
    problem z cs serverem
    cze, mam problem mianowicie taki:
    ja mam neta z chello kumpel DSL dabrowa.net i gdy ja stawiam server to on do mnie moze wejsc, jak rowniez wchodza do mnie inni ludzie lecz bardzo malo.
    gdy ja chce wejsc do niego to mi nie pokazuje jego servera nie widzi go.
    mamy ta sama wersje non steam patcha 23. A gdy on postawi server to w minucie ma zapelniony tyle osob mu wchodzi. Gdzie tkwi problem dlaczego nie moge do niego wejsc??
  • #27 3983896
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Użytkowniku Tuzio777 masz ustawionego jakiegoś firewalla ?
  • #28 3984341
    Tuzio777
    Poziom 11  
    mam kerio personal ale jak gram to wylanczam po za tym ja rowniez moge wchodzic na inne serwery ale wlasnie do niego nie moge
  • #29 3984352
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Czyli on ma firewalla.
  • #30 3985054
    Tuzio777
    Poziom 11  
    nie on rowniez nie ma firewalla bo jak pisalem wczesniej jest to bardzo dziwne ze on moze wejsc do mnie na serwer a ja na jego nie moge poprostu w add servers nie wyswietla mi sie taki server a inne osoby zarowno do niego jak i do mnie na server wchodzic moga. Z gory dziekuje za porade ktora bedzie skutecznym rozwiazaniem tego problemu.

Temat dawno został wyczerpany- zamykam wątek. [mbo]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakładania serwera non-steam w grze Counter-Strike 1.6 z patchem 23v na łączu Neostrada 1,3 Mb/s. Komunikat "Master server communication disabled. Could not establish connection to Steam servers." jest normalny dla serwerów non-steam, ponieważ patch blokuje komunikację z serwerami Steam. Serwer działa poprawnie, jeśli lokalny klient może się połączyć, jednak inni gracze mają problem z dostępem. Przyczyną najczęściej jest brak przekierowania portów na routerze lub brak publicznego IP, co uniemożliwia połączenia z zewnątrz. W przypadku braku routera i posiadania tylko jednego komputera z łączem, problem może wynikać z braku zewnętrznego IP lub konfiguracji sieci. Użytkownicy zalecają sprawdzenie przekierowania portu 27015 (domyślny port CS) na lokalny adres IP serwera oraz wyłączenie firewalla, który może blokować połączenia. Patch non-steam umożliwia połączenie zarówno użytkownikom steamowym, jak i non-steamowym, pod warunkiem zgodności wersji gry. Alternatywnie proponowano użycie programu Hamachi do stworzenia wirtualnej sieci LAN, jednak rozwiązanie to jest krytykowane ze względu na opóźnienia i ograniczenia. Wskazano także, że uruchamianie HLDS z nieprawidłowymi parametrami w skrócie (np. "-game cstrike") może blokować dodawanie serwera do master serwera. Wskazówki obejmują usunięcie dodatkowych parametrów z linii poleceń skrótu HLDS oraz wyłączenie VAC, które nie działa na serwerach non-steam. Problemy z łącznością mogą także wynikać z posiadania wielu kart sieciowych (np. modem i Wi-Fi) lub konfiguracji sieci lokalnej. W dyskusji pojawiły się także pytania o porty do odblokowania (27015, 27016, 27017) oraz o sposób uzyskania zewnętrznego IP, które jest niezbędne do udostępnienia serwera innym graczom. Wskazano, że serwer non-steam może być widoczny na liście serwerów, jeśli jest poprawnie skonfigurowany i porty są przekierowane. Problemy z łącznością często wynikają z błędnej konfiguracji sieci, braku przekierowania portów lub używania wewnętrznego IP zamiast zewnętrznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA