logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY XR 2803 - reset ustawień po wyjęciu radia, jak naprawić?

Andrzejw 27 Sie 2002 15:55 2272 3
REKLAMA
  • #1 35567
    Andrzejw
    Poziom 2  
    Witam. Mam od wczoraj mały problem z radyjkiem jak w temacie. Otóż jest to model tzw. kieszeniowy, czyli wyciągam całe radio, w samochodzie zostaje tylko ramka. Do tej pory nie wyłączałem go przed wyjęciem, tylko po prostu wyciągałem (jakieś dwa już lata). Po włożeniu wszystkioe ustawienia były takie jak przed wyjęciem (stacja, głośność, itp.) I wczoraj po włożeniu okazało się, że się całowicie rozprogramowało. Ponowne programowanie i wyjęcie włączonego radia, i znowu rozprogramowane. Jeśli przed wyjęciem wyłączę je przyciskiem, to wszystko jest OK, tzn. nie traci pamięci. Czy ktoś ma pomysł, co padło i co z tym zrobić? Na mój gust, to podtrzymanie pamięci. Czy jest tam bateria, którą da się w miarę prosto wymienić, czy kondensator? A może coś poważniejszego?
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 35645
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    jeżeli po wyłączeniu radia jest ok to mały problem (wyLACZ radio przed wyjmowaniem go z kieszeni) niemam schematu do sonego ale pamięć podczymuje kondensator niepamiętam jaliej pojemności chyba 5v jak się niemyle a poj. :?:
    wyglAd kondensatora jak tabletka (aspiryna)
    -()-
  • REKLAMA
  • #3 35718
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Niektóre modele Sony z kieszenią miały mikroprzełącznik zamontowany na boku obudowy i współpracujący z rączką do wyciągania radia. Jeśli nie było ono wyłączone klawiszem to ten przełącznik wyłączał je przy wyjmowaniu ( zwykle już po podniesieniu rączki do góry).
  • #4 36112
    Andrzejw
    Poziom 2  
    Poszukam tego kondensatora. Radio zacząłem wyłączać przed wyjęciem i faktycznie jest OK. Tylko przez dwa lata zdążyłem się przyzwyczaić do wyciągania go bez wyłaczania i co jakiś czas muszę je na nowo programować :)

Moje radyjko niestety nie ma takiego mikroprzełącznika. Przynajmniej przy pełnym odchyleniu pałąka do wyciągania samo się nie wyłącza.

Pozdrawiam
REKLAMA