logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra MSD-415 - magnetofon wyłącza się po kilku sekundach odtwarzania

czart_1 14 Maj 2007 20:07 2589 7
REKLAMA
  • #1 3884529
    czart_1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Problem polega na tym że po wciśnięciu play magnetofon gra przez kilka sekund około 7 do 10 potem sie wyłącza samoczynnie. Dostałem go od znajomego i przez jakiś czas był nieużywany.

Jaka może być przyczyna takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 3884585
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Przeniosłem z Audio
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 3884702
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Częstą przyczyną takiego stanu rzeczy jest zerwanie paska do licznika obrotów. Jeżeli on pęknie, to nie obraca się magnes (impulsator) zamontowany na osi licznika i to powoduje wyłączenie magnetofonu.
    Dlatego sprawdź stan tego paska.
  • REKLAMA
  • #4 3884905
    czart_1
    Poziom 11  
    Rzeczywiście licznik się nieobraca. Dzięki za podpowiedz sprawdzę pasek i razie potrzeby kupie nowy.

Do kolegi wyżej:
    Przepraszam że umieściłem w nieodpowiednim dziale :-)
  • #5 3890747
    czart_1
    Poziom 11  
    kupiłem pasek założyłem i neiwele to pomogło. Licznik ruszył ale magnetofon dalej się wyłącza po kilku sekundach. ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania?

podczas przewijania sytuacja się powtarza.

[_P_]
  • REKLAMA
  • #6 3890850
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Trzeba sprawdzić czy przy obracaniu się licznika, magnes zamocowany na dodatkowej osi powoduje przełączanie kontaktronu, bo być może jeszcze i ten kontaktron jest uszkodzony. Wszystkie opisane objawy wskazują na złe (albo całkowite nie) funkcjonowanie tego impulsatora (magnes-kontaktron). To właśnie on daje informację, że jest kaseta i przesuw działa normalnie.
    I jeszcze jedno, prawdopodobnie pasek miałeś zerwany. Zakładając go należy poprowadzić go poprzez prawy talerzyk napędowy ze sprzęgłem, kółko z magnesem (z prawej strony prawego talerzyka - lekko u góry) i koło licznika. Być może przy zakładaniu paska pominąłeś kółko z magnesem.
  • #7 3891081
    powidz
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Często impulsator jest montowany pod prawym talerzykiem napędowym taśmy.
  • #8 3903794
    czart_1
    Poziom 11  
    Rzeczywiście przy montażu paska pominąłem kółko z magnesem. Po założeniu problem zniknął. Magnetofon działa.

Dzięki wszystkim za pomoc temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Magnetofon Unitra MSD-415 wyłącza się po kilku sekundach odtwarzania z powodu problemów z impulsatorem, który składa się z magnesu i kontaktronu zamontowanych na osi licznika obrotów. Najczęstszą przyczyną jest zerwanie paska napędowego licznika, co powoduje brak obrotu magnesu i w konsekwencji samoczynne wyłączanie urządzenia. Po wymianie paska i prawidłowym jego poprowadzeniu przez talerzyk napędowy, kółko z magnesem oraz koło licznika, problem ustępuje. Ważne jest, aby pasek obejmował również kółko z magnesem, które aktywuje kontaktron, potwierdzając obecność kasety i prawidłową pracę mechanizmu. Uszkodzenie lub pominięcie tego elementu skutkuje wyłączaniem magnetofonu podczas odtwarzania i przewijania taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA