logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie materiały i programy umieścić na stronie o sterownikach PLC?

roks 16 Paź 2003 00:10 3027 5
  • #1 362961
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Temat trochę zmieniony ( 7 znaków) ale o tego typu stronę chodzi -->>free " in egnlish" znaczy tyle co "wolny" a nie koniecznie "darmowy" jak większość internautów sądzi: nie zorientowanym polecam polskie tłumaczenie licencji GNU GPL np. na stronie http://www.gnu.org.pl

Tworzę od jakiegoś czasu stronę internetową dotyczącą sterowników PLC i mam pytanie do wszystkich zajmujących się /zainteresowanych sterownikami plc .. co interesuje automatyków?.
    Moim zamysłem jest stworzenie serwisu, który pomoże w zdobyciu materiałów technicznych, programów demonstracyjnych itp.
    co powinienem zamieścić na stronie?.
    jak sądzę wiele (PDF) już tam jest ale na pewno macie jakieś sugestie/
    dzięki za su.
    PS: Nie podaję adresu strony , co by nie wyglądało na reklamę. ups.
    roks. (picasso na forum automtyka.com.pl )
  • #2 363051
    McRobert
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cze

probowalem cos takiego zrobic ale trzeba miec duzo czasu. zaczalem i nie skonczylem. Moja nieskonczona strona to www.plc.of.pl
  • #3 363103
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Pytanie jest ciekawe, ale nie tak prosto na nie odpowiedzieć.

Zauważyłem że wszyscy znajomi automatycy szukają softu !
    Niestety jest to nielegalne ;-))

Czy jest sens umieszczać przykłądowe programy ? według mnie nie ma, chyba ze proste dla początkujących . Osobiście wolę napisać sam jakiś program bo zajmie mi to mniej czasu niż ślęczenie i rozgryzanie już istniejących algorytmów.

Napewno przydadzą się wszelkiego rodzaju manuale itp itp..

Powodzenia..
    Mathev

PS. Nie wstydzs się i podaj adres strony, to wydaje mi się nie jest zabronione.

M
  • #4 363522
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Według mnie, warto zamieszczać przykładowe progi, które nie koniecznie muszą być dla początkujących. 8)
    Najczęstszym problemem oprócz szukania softu, jest: jak skonekcić urządzenie X z Y, czyli ogólnie konfiguracja.
    Warto jest zobaczyć lub pogadać jak z dany problem radzą sobie inni.

Pozdrawiam S95
    ----------------------------------
    Wszystko jest proste, do czasu jak nie zaczniesz programować.
  • #5 364300
    pop9
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam

Moim zdaniem wzięciem ciszyły by sie funkcje które pozwalją dobrać się do głębszych zasobów sterownika(obszary pamięci, rejestry), a także programowanie PLC w jezyku wyższego rzędu (pascal)-taką opcję posiadają sterownika Simensa!!!! 8)
  • #6 364402
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Co do strony w sieci to tak szczerze mówiąc jest parę takich gdzie są głównie linki do stron komercyjnych, lub opisy typu: sterownik i numery katalogowe, tak naprawdę to właśnie brak jakiejś fajnej polskiej strony, gdzie będą różne programy - czy to proste czy trudne, pisane w różnych softach, dla różnych sterowników. Po prostu coś dla każdego, a to czy ktoś ma soft czy nie - to już jego prywatna sprawa, jak jest w temacie to jest w stanie skądś załatwić. Myślę że znaleźliby się chętni żeby przesłać swoje programy, lub przynajmniej jakieś moduły. A także zachęciłoby to wielu gości, żeby się udzielać - może na jakimś forum. W końcu automatyka wkrada się wszędzie, jest już prawie na każdym kroku. Przydałaby się taka dobra strona, mało reklam, dużo konkretów.

Co do poprzedniego postu, to ja myślę odmiennie, przecież języki programowania typu LAD lub FBD są po to, aby szybko zaprogramować sterowanie, pascal w sterowniku siemensa - to raczej zabawa, jak ktoś ma czas - to owszem. Pomijam fakt serwisu takich software'ów - napisanych w pascalu. No ale fakt, na stronce mogłoby być i miejsce dla gości którzy piszą soft i w języku tekstowym (STL) a i w pascalu - jeśli to lubią.

Podsumowując to brak fajnej strony z automatyką, a konkretnie z programowaniem, proponuję, żeby Ci klubowicze, którzy coś tworzą lub znają jakiekolwiek strony o plc, podali linki. Może jest coś niegłupiego, co możnaby rozwijać wspólną pracą. Tak jak moderator zajmuje się działem w elektrodzie, tak mógłby się ktoś na stronie zajmować siemensem, ktoś modiconem, a jeszcze ktoś inny fanuc'ami. Z własnego doświadczenia wiem np. że początki pracy automatyka, bez dobrego przeszkolenia nie są łatwe, wtedy każda pomocna dłoń się przydaje.

Na szczęście jest elektroda, no i to forum na którym jesteśmy!

Pozdrawiam wszystkich!

Michał.
REKLAMA