logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-28XD4P Euro4 - identyfikacja i objawy uszkodzenia transformatora

flashh 16 Maj 2007 08:24 2572 7
REKLAMA
  • #1 3889314
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam, potrzebuje się dowiedzieć jakie trafo jest w Panasonicu TX28XD4P chasis EURO 4 bo znikły z niego karteczki.
    A usterka wskazuje na trafo , tak mi się wydaje.
    Przy załaczeniu przez kilka sekund bardzo brzęczy trafo i w tych momentach obraz się bardzo rozjaśnia z powrotami , obraz w tle jest ale mało czytelny.
    Korekcja jest OK więc wnioskuje że zasilanie jest stabilne .
    Spotkał się może już ktoś z czymś takim.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3889339
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witaj Bogdan , miałem taką usterkę ale napewno nie było to trafo ,o ile pamiętam to musiałem wymienić podstawkę do kineskopu .
  • REKLAMA
  • #3 3889360
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Stawiam na trafo.W modelach TX28XD4C i TX28XD4F oryginalnie siedzi ZTFL94002A.
  • REKLAMA
  • #4 3889431
    flashh
    Poziom 25  
    Myślre że obaj możecie mieć racje .
    Mogą to też być zwarcia na podstawce kinola , sprawdze to i dam znać.
    pozdr
  • #5 3915705
    flashh
    Poziom 25  
    wracam do tematu.
    Podstawke wymieniłem -nic to nie zmieniło.
    Szczególnie gdy baniak jest zimny to przy załączeniu na moment rozjaśnia się ( bez linii powrotów) ale są w górnej części zakłócenia jakby w odchylaniu pionowym.
    Pion też wymieniłem.
    Taki efekt zakłócenia mogę uzyskać ręcznie podkęcając SCREEN ( wygląda identycznie )więc zmniejszyłem wartość -ale też przy załączeniu to się dzieje.
    Napięcia B+ oraz WN są stabilne.
    Czy możliwe jest aby coś w kinolu się działo , co myślicie ?
    Trafo trudne do kupienia ZTFL94002A
    pozdr
  • REKLAMA
  • #6 3915761
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Dlaczego trudne do kupienia? Dobrym zamiennikiem jest HR8594.
  • #7 3915982
    flashh
    Poziom 25  
    problem w tym że to trafo kosztuje z przesyłką 150 zł , a do końca nie jestem pewnien czy to jest ono winne.
    pozdr
  • #8 5050721
    flashh
    Poziom 25  
    Jednak okazał się być uszkodzony kineskop , przy bardzo jasnych scenach były zakłócenia na obrazie , trafo było sprawne.
    Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-28XD4P z podwoziem Euro 4 pojawiła się usterka objawiająca się głośnym brzęczeniem transformatora przy włączaniu oraz rozjaśnianiem obrazu z zakłóceniami, szczególnie w górnej części ekranu i przy pionowym odchylaniu. Początkowo podejrzewano uszkodzenie transformatora ZTFL94002A, stosowanego również w modelach TX28XD4C i TX28XD4F, jednak wymiana podstawki kineskopu i pionu nie przyniosła poprawy. Napięcia B+ i wysokiego napięcia były stabilne, a korekcja obrazu działała prawidłowo. Zasugerowano, że dobrym zamiennikiem transformatora może być model HR8594, jednak koszt oryginalnego trafo był wysoki. Ostatecznie okazało się, że przyczyną problemów był uszkodzony kineskop, a transformator był sprawny. Zakłócenia pojawiały się szczególnie przy bardzo jasnych scenach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA