logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3650 - Nie dali jej rady w 2 komisach i serwisie Nokii!

KanekS 17 Maj 2007 07:27 1490 11
REKLAMA
  • #1 3892809
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam, jest sobie Nokia 3650. Przy próbie uruchamiania ekran sie podswietla na biało, wyskakuje napis Nokia, mignie 2 razy i tyle. Telefon najpierw był w jednym komisie, nie naprawili, potem w drugim, tez nie naprawili, wkoncu dali do serwisu Nokii i oni takze sobie nie poradzili z tym telefonem. Co robic? Aktualnie ja nie mam zadnego BOX-a zeby co powalczyc z tym telefonem. :]
  • REKLAMA
  • #2 3892813
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Co dostales z serwisu z nokii??
  • #3 3892823
    KanekS
    Poziom 29  
    Nic, telefon nie byl na gwarancji, a jeden gosc w komisie znal dobrze pracownika Nokii i dalmu, zeby w wolnej chwili zrobil na ich sprzecie, ale takze nie udalo sie uratowac tej Nokii... :( Tylko sie pojawia ekran i napis NOKIA.
  • #4 3892981
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    no to jak nie masz sprzetu to nic bardzo nie zrobisz ,moze zanies do kolejnego zawsze jest szansa

ps. moze gorzej nie popsuja niz jest :)
  • REKLAMA
  • #5 3893008
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Spróbuj jak będziesz miał juz czym wgrać softa jeżeli sie wgra - domniemywaj ze kości flash są OK
    jeżeli po tej operacji tel nie wstanie najprawdopodobnie ma uszkodzony RAM
  • #6 3893125
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    hehe serwisu nokii to on na oczy nie widzial :D tez tak mowie klienom jak nie mam czesci a oni sie spiesza
    zaczal bym wgrania softu + fomat a jak nie to grzanie koci pamieci i jeszcze raz flash
    poszukaj komisu gdzie maja hota i jafa czy tornado
    pozdr
  • REKLAMA
  • #8 3894078
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    aaa co wygrzej cala plyte, pewnie zadziala;]

a powaznie to bez "boxa" nic nie zrobisz raczej, mysle ze to bedzie soft, tylko w tym modeli nie wystraczy tylko wgrac, trzeba troche pokombinowac z kasowaniem pamieci..
  • REKLAMA
  • #9 3895104
    superbeny666
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    dokladnie matiksm :) trzeba wrzucic specjalny plik erase zeby poszlo, kup n-boxa, tornado a napewno zwroci Ci sie szybko:)
  • #10 3895512
    KanekS
    Poziom 29  
    Na razie sie nie zapowiada na zakup BOX-a, ale może kupie niedlugo tornado, ale dzieki za odpowiedz. :)
    Ale jedno mnie ciekawi, czemu w 3 komisach nie zrobili tego erase ?
    Wlasnie telefon wrocil z 3 komisu i nie dali mu rady.
  • #11 3895551
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @KanekS, po prostu nie każdy wie o tym.
  • #12 3895893
    pacoleczo
    Poziom 12  
    Ja na 3650 wsyztskie uszkodzenia typu biały ekran lub miganie stosuje taka receptę

1. w UFS ustawiam predkosc na normal
    2. podstawiam plik CCSerasepmm za MCu i za PPM
    3. flash
    4. Naciskam erase
    5. Wgrywam flesza (mcu+ppm)
    6. robie format user area po czym zczytuje info i wgrywam pm potem unlock

Nie spotkalem jeszcze sztuki ktora by nie wstala po czyms takim. Byc moze mozna to szybciej zrobic na jakas konkretna usterke (np czesto sam format pomaga) ale jak zrobie to co napisalem to wtedy mam pewnosc

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3650 po próbie uruchomienia wyświetla biały ekran z napisem Nokia, miga dwukrotnie i się wyłącza. Telefon był kolejno w dwóch komisach i w serwisie Nokii, gdzie nie udało się go naprawić. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonym oprogramowaniu lub pamięci RAM. Do naprawy potrzebny jest specjalistyczny sprzęt serwisowy typu BOX (np. N-Box, Tornado, JAF, Hota), który umożliwia wgranie oprogramowania i wykonanie operacji erase pamięci flash. Standardowe wgranie softu nie wystarcza, konieczne jest użycie pliku erase (np. CCSerasepmm) oraz formatowanie pamięci użytkownika. Bez takiego sprzętu i odpowiedniej procedury (flash MCU i PPM, erase, format, wgranie PM i unlock) telefon nie zostanie przywrócony do działania. Wiele komisów nie stosuje tej metody, ponieważ nie posiadają odpowiedniej wiedzy lub sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA