logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI K8N Neo - płyta główna uruchamia się po podłączeniu zasilania, co sprawdzić?

tdzierza 18 Maj 2007 13:57 2036 9
REKLAMA
  • #1 3897121
    tdzierza
    Poziom 10  
    Witam.
    Płyta uruchamia się sama zaraz po podłączeniu napięcia.
    Sprawdziłem multimetrem wszystko co potrafie, czyli MOSFET'y (funkcja test tranzystora), diody (funkcja test diody) i wyniki są poprawne.
    Test wygląda następujaco:
    Po podłączeniu do płyty zasilacza (sprawdzałem na różnych zasilaczach odrazu nastepuje rozruch) co wskazuje na jakieś zwarcie.
    Schematu do płyty nigdzie nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 3897198
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Wyłącz w biosie funkcję "Power on after fail" i powinno być ok.
  • #3 3913342
    tdzierza
    Poziom 10  
    Dzieki za odpowiedź.
    Problem wyglada nastepująco , mam zwarcie na kilku kondensatorach, przynajmniej wszytsko na to wskazywalo dopoki nie wylutowalem go. Przy tescie omomierzem besposrednio na plycie glownej wskazywal na zwarcie po wylutowaniu wszystko ok. Ponownie umiejscowilem go na plycie i klops.
    Ma ktos jakies sugestie ??
  • REKLAMA
  • #4 3915919
    tdzierza
    Poziom 10  
    Post wyżej nieaktualny, wszystko wporzadku z kondensatorami ..
    Płyte na 'sucho' bez procka i reszty podlacyzlem pod zasilacz i wsyztsko wyglada ze smiga poprawnie.
    Sytuacja sie zmienia gdy wzuce procak, kompa uruchamiam pochodzi kilka sekund i sie wylancza.
    Wczesniej jak wyciagalem radiator, to w niekontrolowany sposob wyszedl procek poniewaz byl tak mocno na pascie przyssany do radiatora.

Procka testowałem na innej płycie jest na 100% sprawny...

Czy mozliwe jest zeby uszkodzeniu uleglo gniazdo procka ??
  • REKLAMA
  • #5 3916192
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam sprawdź na sucho bez proska napięcia na mosfetach test omomierzem funkcja tranzystor moze być błędny bez procka powinno być ok 5V 1,4-1,7 i 0 mosfety są połączone szeregowo po dwa . pozdrawiam
  • #6 3920215
    tdzierza
    Poziom 10  
    Dzieki za odpowiedz.
    Jak tylko dostane nowy grot do lutownicy to sprawdze mosfety, juz je zlokalizowalem ....
  • #7 3920708
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Witam,
    przy uszkodzonych mosfetach płyta włączałaby się na ułamek sekundy a nie jak piszesz na kilka sekund, już szybciej płyta mogłaby się wyłączać z powodu braku sygnału z coolera procesora. Czy bios "piszczy"? Czy zasilacz wyrabia? Robiłeś Clear CMOS, programowanie bios-u? Wydaje mi się iż powinieneś się raczej z daleka od płyty trzymać z lutownicą gdyż usterka raczej nie będzie leżała w hardware, a nawet jeśli to zwykłą lutownicą do elementów innych jak kondensatory nie masz co podchodzić....
  • #8 3951453
    tdzierza
    Poziom 10  
    Witam.
    Dzieki za odpowiedz.
    Na samym pocztaku przeprowadizlem test z dwoma na 100 % sprawnymi zasilaczami:
    - przy podpieciu niezaleznego wyjscia 12 V, wszystko sie kreci jakies kilka sekundi siada.
    - gdy pozostawialem podpieta wtyczke 20 pin, to dzialalo stabilnie, oczywiscie procek nie pracowal

Sprawdzałem BIOS zaraz po teście zasilaczy .... , i tylko nie pamietam czy czasem nie wymienialem BIOSU na nowsyz zanim to wsyztsko sie skrzaczylo. Tylko nie chce mi sie wierzyc zeby to mialo wplyw.

Oczywiscie resa BIOSU zrobilem ....

Co prawda jeszcze nie zdarzylem tych mosfetow sprawdzic, ale skoro taka jest Twoja opinia to chyba sie wstrzymam, ale z drugiej strony nie mam nic do stracenia bo plyta i tak pojdzie na smietnik jak nie zatrybi.

Pozdrawiam.
  • #9 3958864
    tdzierza
    Poziom 10  
    Witam.

Po licznych testach w końcu natrafiłem na pewien trop :).

Płyta MSI K8N ma 3 banki pamieci DDR. Gdy wkładam do pierwszego kosć pamięci (zaznaczam ze testowałem z rużnymi sprawnymi pamieciami) bzyczek naprzemiennie wydaje dluzszy dzwiek.

Gdy wkladam do 2 lub 3 gniazda wtedy komp odpala sie na kilka sekund i wylancza.

Zaznaczam że od samego poczatku jak tylko zamiescilem ten watek , zdazylem juz wymienic wszystkie kondenstarory (13) 1000 uF / 6,3 V oraz wszystkie (8) 1500 uF 6,3 V.

Nie ruszalem tych malutkich, i najwiekszych 850 uF / 25V (tych akurat nie mieli w moim zsklepie elektronicznym)

Bios resetowałem....

Jeżeli ktoś ma jakieś rady to będe wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #10 3959021
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wszystkie posty, ale piszesz że płyta wriuje ci ze wsadzonym prockiem a bez niego chodzi. Wsadź procka do innej płyty albo podstaw inny procek w swojej

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna MSI K8N Neo uruchamia się automatycznie po podłączeniu zasilania, co sugeruje zwarcie lub problem z ustawieniami BIOS. Sprawdzono MOSFET-y i diody multimetrem, wyniki były poprawne. Po wyjęciu procesora płyta działa stabilnie, natomiast po jego włożeniu komputer uruchamia się na kilka sekund i wyłącza. Testowany procesor jest sprawny na innej płycie, co wskazuje na możliwe uszkodzenie gniazda procesora lub problem z pamięcią RAM. Wymieniono większość kondensatorów elektrolitycznych (1000 µF/6,3 V i 1500 µF/6,3 V), resetowano BIOS, lecz problem pozostał. Przy wkładaniu kości pamięci do pierwszego banku słychać dłuższe sygnały dźwiękowe, a przy drugim i trzecim banku płyta uruchamia się i wyłącza. Sugerowano wyłączenie funkcji "Power on after fail" w BIOS oraz sprawdzenie zasilacza i sygnału z wentylatora procesora. Problem może nie leżeć w uszkodzonych MOSFET-ach, a w uszkodzeniu gniazda procesora lub pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA