logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Toyota (Avensis) trzeszczy przy włączeniu postojowych

TheBestBoy 18 Maj 2007 21:47 2764 4
REKLAMA
  • #1 3898690
    TheBestBoy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, prosze o radę
    Auto: Toyota Avensis diesel
    Radio: zintegrowany fabryczny radiomagnetofon
    Dodatkowe urządzenia: brak

Opis usterki:
    Po włożeniu kluczyka i na pozycji ACC załączam radio i wszystko jest OK. kiedy włącze światła postojowe na falach AM trzeszczy ( w Niemczech już nie słysze W-wy1). Silnik w tym czasie nie chodzi!

Serwis powiedział, że się nie bawi i wymienia całe radio (koszt: ok 800 PLN) !!

Co to może być?

Z góry dziękuje za cenne uwagi ;-)
  • REKLAMA
  • #2 3899229
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    a kto w dzisiejszych czasach słucha AM?
  • REKLAMA
  • #3 3899308
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Przetwornice do ksenonów sieją zakłóceniami a modulacja AM jest bardzo wrażliwa na zakłócenia, dlatego odchodzi się od tego rodzaju transmisji ale zaletą jest zasięg, do tego stosunkowo niska częstotliwość też powiększa zasięg. Tak że w sumie nic dziwnego że nie daje się słuchać Warszawy1 i naprawdę na to nic nie poradzisz, prawdopodobnie wymiana radia też niewiele da. Anteny w samochodach też są projektowane głównie dla zakresów UKF a dla fal długich przy okazji. A warunkiem poprawnego odbioru jest własnie poprawna instalacja antenowa, która odbiera sygnał a nie zakłócenia.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 3900318
    TheBestBoy
    Poziom 11  
    Witam:
    1.Nie mam ksenonów
    2.Radio trzeszczy kiedy nie jest uruchomione żadne urządzenie związane z pracą silnika (działa komputer pokładowy i system odpalania poduszek)
    3.Kto słucha dzisiaj AM? Otóz ja jak jestem za granicą tzn. chciałbym sobie posłuchać a nie mogę!!

4. Oczywiście pójściem na skróty jest zakup nowego radia, ale chcaiałem najpierw dowiedzieć się Waszego zdania.

Dzięki

Tbb

PS
    W postojowych (zarówno przednich jak i tylnych) posiadam nie żarówki a LED-y
  • #5 3910290
    TheBestBoy
    Poziom 11  
    Auto kupione w salonie 1 właściciel (ja) żadnych innych przeróbek, nie jest po wypadku (nie mam CB)
REKLAMA