logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD7115 chassis17.1 problem ztrybem serwisowym

radeksob 18 Maj 2007 23:02 2064 7
REKLAMA
  • #1 3899026
    radeksob
    Poziom 11  
    Witam. Miałem uszkodzoną pamięć 24c32, po wymianie obraz jest za szeroki iza wysoki ibez korekcji e-w.Więc wszedłem w tryb serwisowy,ale moge tylko zmieniaćtakie parametry jak format obrazu, fonie,typ głowicy liczby dostępnych gniazd euro,ale nie wiem jak zmieniać geometię obrazu w pionie i poziomie. nie mogę tego znalez. czy ktoś może wie jak w to wejść.
  • REKLAMA
  • #2 3899436
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam

Zmienia się P+ ustawia V+ i V-.Chodzi o h-size.v-size itp.Jeżeli udało się wejść w tryb serwisowy(czerwony i niebieski na pilocie i środkowe przyciski na tv,z tym ,że pilo musi być oryginał lub bardzo dobry zamiennik).Po za tym przeszukac forum temat był omawiany np.jako Tevion lub Schneider TV17.1.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3899568
    radeksob
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza tryb serwisowy się pokazuje ale tylko te pierwsze parametry są tak jak napisałem.Pilot którymsię posługuje to RC2000 i wszystko on obsługuje,a ostatni parametr to Auto.format conversion to koniec tabeli. Mam zeszyt z trybami serw. wszystko jest ładnie opisane ale w tv jest tylko tabela 3 a nie ma tabeli nr.4 jest też możliwość wejść wparametr NVM ale nic więcej.
  • REKLAMA
  • #4 3899638
    Unikal
    Poziom 2  
    Zmienia się P+ i P- ustawia V+ i V-.Chodzi o h-size.v-size itp.Pilot musi być RC-5, wejść w tryb serwisowy: TV na pilocie i środkowe przyciski na tv.
  • #5 3899941
    radeksob
    Poziom 11  
    Mój tryb serwisowyna ekranie wygląda tak i nie ma żadnego h-size, v-size.
    Version number XL4.04
    NVM-reset OFF
    picture-size 4;3
    picture-tube A68EGD49X622
    Ty-type BG
    tuner 6002[Multi]
    Format av OFF
    scart number 3
    forced PAL OFF
    funktion keys 4
    VT pagas 500
    displaj-mode OFF
    test pattern OFF
    To wszystko i nic więcej nie ma.

Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

Może zły wsad do pamięci zastosowałem.
  • #6 3900663
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Jak pamiętam, taka serwisowa, instalacyjna plansza "powitalna" ukazuje się zawsze po wymianie pamięci na czystą. Po sprawdzeniu/zmianie ustawień (wtedy trzeba zatwierdzić OK) trzeba wyjść przyciskiem TV. Po zaprogramowaniu stacji następne wejście w tryb powinno dać normalne menu serwisowe.
  • REKLAMA
  • #7 3905430
    oreik
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Jeśli dobrze kojarzę.To tryb serwisowy ma kilka podstron...musisz popróbować różnych przycisków na pilocie,któryś z nich będzie to zmieniać.To jest pewne,bo sam miałem taki problem

Pozdrawiam
  • #8 3918470
    radeksob
    Poziom 11  
    Witam
    Ponownie zabrałem się za Mediona i sukces wszedłem w inne podstrony trybu serwisowego,ale wszystko nie dało się wyregulowac.Nie działa regulacja szerokości obraz jest za szeroki i z agięty na rogach.Poszukam przy trafie WN możejakaś pojemność padła albo trańzystor korekcji,chyba że jakieś inne sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Medion MD7115 chassis 17.1 po wymianie uszkodzonej pamięci 24c32, gdzie obraz jest zniekształcony – za szeroki i za wysoki, bez możliwości korekcji geometrii (h-size, v-size) w trybie serwisowym. Użytkownik może zmieniać jedynie podstawowe parametry takie jak format obrazu, typ głowicy, liczba gniazd euro, ale nie znajduje opcji regulacji geometrii obrazu. Wejście w tryb serwisowy odbywa się kombinacją przycisków na pilocie (czerwony i niebieski) oraz środkowych przycisków na telewizorze, pilot RC2000 (RC-5) jest oryginalny i obsługuje wszystkie funkcje. W trybie serwisowym wyświetla się tylko ograniczona tabela parametrów (np. picture-size, picture-tube, tuner, format AV), brak jest podstron z regulacją h-size i v-size. Po wymianie pamięci pojawia się plansza instalacyjna, którą należy zatwierdzić i wyjść, aby uzyskać pełne menu serwisowe, jednak w tym przypadku pełne menu nie jest dostępne. Możliwe przyczyny to niewłaściwy wsad pamięci lub uszkodzenie elementów korekcji obrazu, np. transformatora WN lub tranzystora. Zalecane jest dalsze testowanie różnych przycisków w trybie serwisowym oraz sprawdzenie elementów analogowych odpowiedzialnych za geometrię obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA