logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam firmy robiącej układy scalone na zamówienie

Tiamant 19 Maj 2007 10:23 3515 6
  • #1 3899744
    Tiamant
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    Otóż zwracam się do was drodzy forumowicze z pytaniem jak w temacie.
    Czy ktoś z was zna może taką firmę? Najlepiej w Łodzi.
    Szukałem jakiś czas,a jak już znajdę okazuje się ze nikt nie zajmuje się pojedyńczymi płytkami, lecz seriami. Z drugiej strony rozumiem takie zachowanie ... Jestem zainteresowany każdym kontaktem, maile adresy www ... To może być nawet osoba prywatna, która podejmie się wykonania i montażu.
    Jeśli temat jest błędnie skonstruowany lub jeśli jest w złym dziale proszę modów o przeniesienie.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Szukam firmy robiącej układy scalone na zamówienie schemat.gif (107.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3900552
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Przyglądałem sie temu schematowi ktory zamieściłeś i nie wydaje mi się zeby mało sens robienie tego w postaci pojedynczego układu scalonego. Zwłaszcza że takowe projektuje sie tylko wtedy kiedy jest mozliwosc stosowania go w setkach tysiącach sztuk, bo koszty uruchomienia sa wysokie. Wydaje mi się że gdybyś dokładnie wyjasnił co to ma robic to jest możliwość przeniesienia tego na jakis uP i napisanie do tego programu, a to juz daje mozliwość stosowania w bardzo małych seriach.
  • #3 3902307
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Tiamant napisał:
    Witam serdecznie,
    Otóż zwracam się do was drodzy forumowicze z pytaniem jak w temacie.
    Czy ktoś z was zna może taką firmę? Najlepiej w Łodzi.
    Szukałem jakiś czas,a jak już znajdę okazuje się ze nikt nie zajmuje się pojedyńczymi płytkami, lecz seriami.

Płytka czy układ scalony? Bo to co innego. Płytki robią ludzie m.in. na allegro, poszukaj widziałem aukcje usługowe. A układów scalonych to nikt w Polsce nie robi.
  • #4 3902373
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Właśnie o co to chodzi płyt;a czy układ scalony?plytki przecież mozna zrobić pojedyncze sztuki i równierz w Łodzi a scalaki ? nie sądze zeby to tanio być mogło i o jaki układ chodzi ?
  • #5 3902792
    Tiamant
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przepraszam. Rzeczywiście mało precyzyjnie się wyraziłem.
    Ten schemat przedstawia tak w zasadzie kilka układów. Jest tam generator wysokich napięć (1500-1700V), zasilacz 5 i 12V ... Oraz układ zliczający impulsy, które pojawiają się na teleskopach ...
    A całość jest potrzebna do zbudowania teleskopu Geigera-Mullera.
    A chodziło mi o to, kto podjął by się wycięcia płytki, wytrawienia ścieżek i wywiercenia otworów pod elementy ... No dokładnie to chyba 4 płytek...
    Mam jeszcze schematy z Eagle'a jak ścieżki powinny wyglądać ale sam temu najzwyczajniej w świecie nie podołam ...
    Pozdrawiam.
  • #6 3903753
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Tiamant napisał:

A chodziło mi o to, kto podjął by się wycięcia płytki, wytrawienia ścieżek i wywiercenia otworów pod elementy ... No dokładnie to chyba 4 płytek...
    Mam jeszcze schematy z Eagle'a jak ścieżki powinny wyglądać ale sam temu najzwyczajniej w świecie nie podołam ...
    Pozdrawiam.

Wpisz w wyszukiwarkę allegro.pl frazę "płytki drukowane" albo poszukaj w intrenecie firm robiących to profesjonalnie.
  • #7 3903775
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Poszukaj kogoś, kto ci zaprojektuje w odpowiednim programie płytkę, czy t w wersji przewlekanej, czy smd. Na początek polecam wykonanie prototypu i jego uruchomienie, a następnie wykonanie potrzebnej ilości sztuk.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano firmy lub osoby z Łodzi zajmującej się wykonaniem układów scalonych na zamówienie, zwłaszcza pojedynczych sztuk. Dyskusja wyjaśniła, że produkcja układów scalonych na małe serie jest nieopłacalna ze względu na wysokie koszty uruchomienia, a w Polsce nikt nie oferuje takich usług. Zamiast tego sugerowano zastosowanie mikrokontrolera (uP) z odpowiednim oprogramowaniem, co umożliwia realizację projektu w małych seriach. Autor doprecyzował, że chodzi o wykonanie i montaż płytek drukowanych (PCB) do projektu teleskopu Geigera-Mullera, obejmującego generator wysokiego napięcia (1500-1700 V), zasilacz 5 i 12 V oraz układ zliczający impulsy. Zalecano poszukiwanie usług wykonania pojedynczych płytek drukowanych, np. na platformie allegro.pl lub u lokalnych firm, oraz wykonanie prototypu przed produkcją większej liczby sztuk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA