logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego i sprawdzonego programatora dla MSP430F1132

Kazor 17 Paź 2003 02:28 3329 10
REKLAMA
  • #1 364265
    Kazor
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    szukam schematu programatora ww uP,na poczatek MSP430F1132, prostego i sprawdzonego...

Pozdrawiam
    Kazor
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 369621
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Z kąd można pobrak kompilator mspgcc ??
  • REKLAMA
  • #5 6953435
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam ;-)
    Panowie, może Wy mi pomożecie. Usiłuję nawiązać komunikację z MSP430F135, złożyłem jtaga z AVT1409, ściagnąłem oprogramowanie z Olimexu:
    http://www.olimex.com/dev/msp-jtag.html

i za żadne skarby nie mogę zainicjować programowania-czytania.Wyskakuje mi taki komunikat:
    cannot initialize the port!
    Schemat prostego i sprawdzonego programatora dla MSP430F1132
    Kombinowałem różnie, zmieniałem port lpt w biosie na ecp, zmieniałem konfiguracje w systemie windows w menedżerze urządzeń-zawsze to samo. Dodam, że na tym samym porcie lpt i na tym samym kompe Willem jak i prosty programator po LPT do ST62XX działaja ok. macie jakiś pomysł? HELP:D
  • REKLAMA
  • #6 6955841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6956484
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Pracuję na XP, dzięki za zainteresowanie ;-)
  • #8 8737924
    Menuet
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    Witam,
    Troszkę odkopię temat, ale mam podobny problem co Calineczka, złożyłem ten sam programator z AVT1409 i wyskakuje mi taki sam komunikat i nic nie mogę z tym wymyślić, dlatego chciałem się zapytać czy udało się jakoś rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam, Menuet.
  • #9 8752137
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ja się poddałem...:|
  • #10 8752871
    Menuet
    Poziom 19  
    Aha, no to szkoda, ale i tak za bardzo nie zależało mi na zaprogramowaniu tego procesora, trafił m isię okazyjnie, ale skoro tyle zachodu z tym jest to sobie odpuszczę. Jednak jakbym coś kiedyś znalazł to poinformuje.

Pozdrawiam, Menuet.
  • #11 10070320
    Menuet
    Poziom 19  
    Witam,
    Trochę odświeżę temat...
    Udało mi się dokładnie wczoraj rozwiązać problem z moim programatorem, jak się okazało programator jest sprawny, problem leżał w procesorze. Mój procek pochodzi z Nokii 5510 w którym po zaprogramowaniu producent wypalił "bezpiecznik" aby nie można było z niego odczytać programu. Taka operacja powoduje nieodwracalny brak dostępu przez J-TAG do procesora.
    Zaprogramować taki procesor można przez BSL - Bootstrap Loader, jest to prosty interfejs podłączany pod COMa. Schemat oraz więcej informacji na ten temat można znaleźć Link.

Może komuś przydadzą się te informację na przyszłość :)

P.S.
    Zapomniałem podać jeszcze link do prostego programiku obsługującego ten BSL Link.

Pozdrawiam, Menuet

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego i sprawdzonego schematu programatora dla mikrokontrolera MSP430F1132. Wskazano stronę Olimex jako potencjalne źródło schematów, choć bez potwierdzenia ich działania. Polecono także kompilator mspgcc, dostępny przez stronę projektu oraz mikrocontroller.net, gdzie znajduje się przystępny opis dla początkujących. Wątek porusza problemy z inicjalizacją programowania przez JTAG na przykładzie programatora z AVT1409 i mikrokontrolera MSP430F135, gdzie pojawia się błąd "cannot initialize the port!". Użytkownicy zgłaszają trudności z konfiguracją portu LPT i kompatybilnością systemu operacyjnego (Windows XP vs Vista). Ostatecznie rozwiązanie problemu okazało się związane z zabezpieczeniem procesora pochodzącego z telefonu Nokia 5510, gdzie producent zablokował dostęp JTAG poprzez "bezpiecznik". Zaproponowano alternatywę w postaci programowania przez interfejs BSL (Bootstrap Loader) podłączany do portu COM, wraz z odnośnikami do schematu i oprogramowania obsługującego BSL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA