logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sloty na ECS K7S5A są dla DDR i czy mogę mieszać z SDRAM?

krzysiek91 19 Maj 2007 12:58 3907 5
REKLAMA
  • #1 3900205
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam, mam płyte główną ECS K7S5A tak wygląda: http://www.in4.pl/recenzje/ecsk7s5a/index.htm

mam do niej wpięte 1x 256mb i 1x128mb, to są chyba SDRAMy, bo w everest pisze w podsumowaniu pamięć fizyczna 384mb (PC3200 DDR SDRAM) i teraz mam tą sprawe, bo chcę dołożyć jeszcze 256mb DDR... ta płyta gł którą mam obsługuje SDRAM i DDR i teraz jakby mi mógł ktoś powiedzić, jakie kolory slotów na tej płycie należą do DDR..., dwie sztuki ramów mam wpięte na slotach koloru niebieskiego, nio to wyglądało by na to, ze czarne to
    są dla ddr, ale wolę się zapytać... a i np. jeśli ramy którę chcę wpiąć, będą miały jakąś inną częstotlowość co te sdramy to sie spalą wszystki czy tylko te co zamierzam dodac

proszę o szybką odp.[/youtube]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3900235
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3235
    Jak klikniesz na swoim linku,http://www.in4.pl/recenzje/ecsk7s5a/index.htm
    na dole strony _dalej_
    to zobaczysz ze Sloty na pamięci SDRAM (czarne) i DDRAM (niebieskie).
    Jednoczesnie nie moga byc wpiete kosci sdram i ddram,.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3900249
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam mam zrobiony upgrade biosu tej plyty, mam zainstalowane 2x 256 ramu jeden to 266Mhz a drugi to 333Mhz i chodza obydwoje na 266 nie ma problemu slot oczywiscie niebieski dla ddr. Ddr i sdram nie moga byc jednoczesnie razem, musisz wybrac albo ddr albo sdram. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3900250
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    niebieskie sa do DDR, proponuje zrobic upgrade bios i nie mieszac rodzaju ramu, tzn albo DDR albo SD
  • REKLAMA
  • #5 3900371
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A co da mi upgrade biosu ? Aha, czyli wychodzi na to, że mam podpięte :] ddr sdramy, czyli nic tylko wypiąć 128 i podpiąć 256 za nie... jeszcze jedna sprawa, żeby wymienić te ramy to wystarczy tylko wyciągnąć i podmienić ? czy trzeba coś jeszcze robić, te ramy co mam zamiar podmienić mają takie same parametry jak te co są aktualnie podpięte, tylko nie wiem, jakiej są firmy, ale czy to ma jakieś znaczenie...
  • #6 3900661
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Upgrade biosu da ci nowe funkcje i moze odblokowac nowe mnozniki procka, jak rowniez moze zwiekszyc ilosc obslugiwanego ramu.Wystarczy wyciagnac i podmienic, firma raczej tez nie jest tak bardzo wazna choc czasem sie zdarza ze niektore kosci niechca dzialac razem, podmien ale pamietaj wkladajac ddr musisz sie pozbyc sdram. Pozdrawiam
REKLAMA