logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6630 - jak zapisać plik ASK po błędach z kodem simlocka?

KaBoBeK 20 Maj 2007 15:24 1230 9
REKLAMA
  • #1 3903546
    KaBoBeK
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mam problem z zapisaniem pliku ASK z Nokii 6630. Ponieważ kupiłem taką i sprawdziłem dopiero później certyfikat i okazało się, że już ktoś trzykrotnie wpisywał zły kod na simlocka. Chciałem sczytać ASK i wysłać go do przerobienia na RPL. Postępowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną tutaj:
    http://www.bestgsm.pl/porady_pomoc34-Jak+odblokowac+Licznik+blednie+wpisanych+kodow+w+nokii+bb5.html

Ale zaraz po naciśnięciu "READ" i nazwaniu pliku do zapisu wywala taki błąd:
    Cytat:
    USB: Reading phone details...Done.
    USB: Process keys...Error!

Jak sobie z tym poradzić, żeby zapisał plik ASK ?
  • REKLAMA
  • #2 3903786
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Po USB chyba nie zczytasz tego, musisz FBUSem i musisz miec przerobiony kabelek - wlutowany rezystorek na lini BSI.

Sproboj najnowsza wersja JAFa JAFSetup_1.98.19.exe, przeciez ma ona funkcje DIRECT UNLOCK tylko oczywiscie po FBUSie.

A jak nie bedzie to szlo to wyemuluj JAFem port np. COM6 i uzyj dejanowskiego programiku i pojdzie z luzu.
  • REKLAMA
  • #3 3905382
    KaBoBeK
    Poziom 15  
    A jeżeli mam 3 razy wpisany błędny kod na simlocka to mogę przez DKU-5(ewentualnie J.A.Fa) i Dejanowski program ściągnąć locka ? Czy muszę mieć odblokowany certyfikat ?
  • REKLAMA
  • #4 3905460
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    kabobek jest darmowka a ty rpl'a chcesz przliczac za gruba kase???????????????????
  • REKLAMA
  • #5 3905501
    KaBoBeK
    Poziom 15  
    No właśnie dlatego pytam, czy mimo zablokowanego licznika mogę poprzez np. DKU5 użyć opcji DIRECT UNLOCK w Dejanowskim progsie, czy też to mi nic nie da właśnie poprzez zablokowany certyfikat..
  • #6 3905831
    discusall
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    tak be problemu pujdzie
  • #7 3905871
    ostry2105
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    tak zgadzam sie z kolega ja tez tak mialem emulowalem jafa i zrobilem programem dejana
  • #8 3905971
    KaBoBeK
    Poziom 15  
    OK, dziękuje za pomoc :)
  • #9 3906016
    ostry2105
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    zczytalo ci telefon i poszlo bez problemu??
  • #10 3906604
    KaBoBeK
    Poziom 15  
    Napisze jutro jak poszła próba zdjęcia locka, ponieważ dziś zawalony pracą jestem.. Dam znać na pewno ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zapisu pliku ASK z telefonu Nokia 6630, w którym licznik błędnie wpisanych kodów simlocka został już trzykrotnie przekroczony. Próba odczytu ASK przez USB kończy się błędem. Rozwiązaniem jest użycie interfejsu FBUS z przerobionym kablem (wlutowany rezystor na linii BSI) oraz najnowszej wersji programu JAF (np. JAFSetup_1.98.19.exe) z funkcją DIRECT UNLOCK. W przypadku problemów można emulować port COM w JAF i użyć programu Dejanowskiego do zdjęcia simlocka, co działa nawet przy zablokowanym certyfikacie i przekroczonym liczniku błędów. Użytkownicy potwierdzają skuteczność tej metody, a autor planuje test i raport zwrotny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA