logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać elementów z wartością part > 1 w PROTEL 99 SE (sp6)?

Daab 20 Maj 2007 16:20 1366 4
REKLAMA
  • #1 3903683
    Daab
    Poziom 12  
    Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z elementami których wartość w rubryce "part" jest większa niż 1. Czyli np. mając taką 74LS00 wyświetlana jest jedna NAND na schemacie ale z możliwością przełączania się między innymi bramkami w schemacie. I teraz doprowadzam sobie druty do wejść bramki nr. 1. Potem na druga i właśnie... Czy do tej drugiej po prostu doprowadzam druty nie przejmując się że program tworzy węzeł w tym miejscu czy robi się to jakoś inaczej ?? Bo w ten sposób tworząc 7400 wykorzystując wszystkie 4 bramki na jedno wejście przypadają 4 druty... Z góry dzięki za odp. :)

edit.: acha i jeszcze jaką obudowę można przypisac wyświetlaczowi 7-seg ??
  • REKLAMA
  • #2 3903778
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Jeśli wykorzystujesz 4 bramki to musisz zrobić 4 bramki (symbole) na schemacie nazwać je tak samo np IC1 tylko zmienić we właściwościach na kolejne bramki , tj bramkę a , bramkę b itd...

Chyba że źle Ciebie zrozumiałem
  • REKLAMA
  • #3 3903795
    Daab
    Poziom 12  
    Jak używać elementów z wartością part > 1 w PROTEL 99 SE (sp6)? Czyli coś takiego będzie uznawane przez program jako jeden scalak '00 ??

I korzystając z tego że założyłem już taki temat to może ktoś wiec o co chodzi z takim errorem:
    R1 Error: Pin order data (PINS=1:[<pins>]) not in READ ONLY field 4. Pins sorted by pin-name.
    R1 Error: Part type must be entered in READ ONLY field 1: type=<part type>(<spice prefix>)
    R1 Error: Netlist data must be entered in READ ONLY field 5: netlist=<netlist data>
    ?? Występuje on w każdym z elementów dyskretnych na schemacie który zamieszczam.
    Załączniki:
    • ZEGAR.rar (35.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3904070
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Tak te "bramki" to będzie jeden scalak.
    A co do takich błędów to przeważnie są to błędy wynikające z braku odp. obudowy

najlepiej zrobić na szybko jeden schemacik z jednym tranzystorem i trzema rezystorami i poustawiać wszystko tzn wprowadzić obudowy np to-92a dla tranzystora i obudowy dla rezystora axial0.4 (mogłem coś pokręcić) i wygenerować netlist.
    I eliminować ew. powstałe błedy prosty układ to i prosta analiza błędów.

pozdr
    Łukasz
  • #5 3904406
    Daab
    Poziom 12  
    A ja jestem przekonany że chodzi o tą zakładke: Jak używać elementów z wartością part > 1 w PROTEL 99 SE (sp6)? . JEst to zakładka rezystora z biblioteki miscellanous devices. Natomiast rezystor z biblioteki Simulation Symbols ma wypełnione pola:Jak używać elementów z wartością part > 1 w PROTEL 99 SE (sp6)? Podobnie jest z układem 4060 na moim schemacie dla którego nie moge znaleźć biblioteki z wypełnionymi polami :///
REKLAMA