logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop się nie włącza. Dell Latitude CPi. Mignie tylko LED.

slawny7 20 Maj 2007 19:08 3166 17
REKLAMA
  • #1 3904140
    slawny7
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Dell Latitude CPi
    Wczoraj wieczorem nic nie wskazywało, że sprzęt odmówi współpracy. Dziś mimo licznych prób laptop nie chce się włączyć. Mignie tylko led sygnalizująca włączenie i koniec. Problem dotyczy zarówno zasilania bateryjnego, jak i z sieci. Czy to oznacza koniec laptopa?
  • REKLAMA
  • #2 3904340
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Chyba potrzebna będzie wizyta w serwisie.miałem podobne uszkodzenie w swoim IBM naprawili podobno tzw.mostek południowy był nawalony.
  • #3 3905157
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Moze ram? Mialem podobne problemy gdy walna ram, laptop tez wlaczal sie tylko na ulamki sekund. Jak masz dwie to sproboj na jednej itp

Pozdrawiam
  • #4 3905905
    slawny7
    Poziom 18  
    Rychuu napisał:
    Moze ram? Mialem podobne problemy gdy walna ram, laptop tez wlaczal sie tylko na ulamki sekund. Jak masz dwie to sproboj na jednej itp

Pozdrawiam

Hmm, pomyślałem i o tym... Ale to nie RAM. Gdyby RAM, to chybaby zapiszczał? Wyjąłem też biosa coby się zresetował. I nic, zero...
  • REKLAMA
  • #5 3906662
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    slawny7 napisał:
    Rychuu napisał:

Pozdrawiam

Hmm, pomyślałem i o tym... Ale to nie RAM. Gdyby RAM, to chybaby zapiszczał? Wyjąłem też biosa coby się zresetował. I nic, zero...

No u mnie akurat nie piszczal, po prostu migly lampki, wiatrak raz zakrecil i to wszystko. Dzialo sie tak przy braku ramu jak i przy uszkodzonej kosci. Mozesz zobaczyc czy bez robi tak samo. A masz dwie kosci czy jedna? Jak nie ram to moze sugestia kolegi wyzej pomoze .

pozdrawiam
  • #6 3906775
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Sprobuj jezeli to mozliwe wyjac wszystkie zbedne elemetny i jakos od dolu docisnac plyte glowna, w roznych miejscach i w ten sposob wystartowac. Moze to byc mikropekniecie jakichs sciezek. Przerabialem taki problem kiedys, niestety przy kolejnych poprawkach w koncu laptop umarl na dobre.
  • #7 3907624
    slawny7
    Poziom 18  
    Rychuu napisał:

No u mnie akurat nie piszczal, po prostu migly lampki, wiatrak raz zakrecil i to wszystko. Dzialo sie tak przy braku ramu jak i przy uszkodzonej kosci. Mozesz zobaczyc czy bez robi tak samo. A masz dwie kosci czy jedna? Jak nie ram to moze sugestia kolegi wyzej pomoze .

pozdrawiam

Mam dwie i kombinowałem raz z jedną, raz z drugą kością...

Dodano po 6 [minuty]:

Xyrovaqs napisał:
    Sprobuj jezeli to mozliwe wyjac wszystkie zbedne elemetny i jakos od dolu docisnac plyte glowna, w roznych miejscach i w ten sposob wystartowac. Moze to byc mikropekniecie jakichs sciezek. Przerabialem taki problem kiedys, niestety przy kolejnych poprawkach w koncu laptop umarl na dobre.

Hmm, i o tym także pomyślałem. Wymontowałem wszystko co zbędne - czyli karty, napędy, bateryjkę - rozmontowałem sprzęt na części pierwsze, złożyłem i dalej lipa...
  • REKLAMA
  • #9 3908183
    maniek2591
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    wymontuj plyte glowna i wez ja na cieple powietrze,dwie plyty tak uratowane a mialy byc na zlom
  • REKLAMA
  • #10 3912922
    slawny7
    Poziom 18  
    Hmm, z czystej ciekawości wcisnąłem włącznik i lapek wystartował. Restart, zamykanie systemu i kolejny rozruch i wszystko jest OK. Wiem, że przy pracy z komputerem nie należy kierować się zdrowym rozsądkiem, ale zeby aż takie cuda się działy...
  • #11 3913019
    lucano25
    Poziom 11  
    A czy po cudownym ozdrowieniu dziala Ci port USB? Mialem taki sam problem i nie obylo sie bez wymiany mostka poludniowego.
  • #12 3916811
    slawny7
    Poziom 18  
    lucano25 napisał:
    A czy po cudownym ozdrowieniu dziala Ci port USB? Mialem taki sam problem i nie obylo sie bez wymiany mostka poludniowego.

Dziś rano znowu nie wystartował...

Dodano po 1 [minuty]:

maniek2591 napisał:
    wymontuj plyte glowna i wez ja na cieple powietrze,dwie plyty tak uratowane a mialy byc na zlom

Nim zdążyłem zastosować się do porady lapek ożył, ale dziś znowu zastrajkował... Przed chwilą wystawiłem go na słońce i wystartował. Czyżby był wilgotny? Od czego?

Dodano po 51 [sekundy]:

goore napisał:
    Witam.

Zasilacz sprawdzony ?
    Bateria była sprawna ?

pozdrawiam
    GooRe.

Sprawdzone...
  • #13 3916901
    stanleyms
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam...
    mówisz że po nocy nie chce sie włączyć, a jak go wystawisz na słońce to wstaje... wygląda jakbyś miał zimne luty gdzieś... ale żeby to stwierdzić musisz wyjąć płyte. Jeśli dasz rade to spróbuj odpalić go poza obudową naciskając pokolei ja każdy układ BGA. Ta "wspaniała" technologia jest tak wadliwa że w jak najmniej spodziewanym momencie. I jesli to zimne luty pod BGA to ewentualnie możesz wygrzać ją jesli masz dostęp do opalarki.
    Ale jeśli nigdy tego nie robiłeś ani nie masz nikogo w okolicy siebie kto kiedyś wygrzewał BGA, to radze nie zabierać sie za to.
  • #14 3916918
    slawny7
    Poziom 18  
    stanleyms napisał:
    Witam...
    mówisz że po nocy nie chce sie włączyć, a jak go wystawisz na słońce to wstaje... wygląda jakbyś miał zimne luty gdzieś... ale żeby to stwierdzić musisz wyjąć płyte. Jeśli dasz rade to spróbuj odpalić go poza obudową naciskając pokolei ja każdy układ BGA. Ta "wspaniała" technologia jest tak wadliwa że w jak najmniej spodziewanym momencie. I jesli to zimne luty pod BGA to ewentualnie możesz wygrzać ją jesli masz dostęp do opalarki.
    Ale jeśli nigdy tego nie robiłeś ani nie masz nikogo w okolicy siebie kto kiedyś wygrzewał BGA, to radze nie zabierać sie za to.

Z rozmontowaniem maszyny nie ma problema, tylko... Co to jest BGA?
  • #15 3918906
    maniek2591
    Poziom 19  
    jesli nie przelecisz plyty goracym powietrzem to bedziesz mial taka zabawe ze raz sie wlaczy a raz nie,szczegolna uwage zwroc na gniazda od RAM a takze sam zasilacz na plycie ,masz zimniaki i nic innego z tym nie wymyslisz ,TYLKO GORACE POWIETRZE i laptop ozyje
  • #16 3919106
    slawny7
    Poziom 18  
    maniek2591 napisał:
    jesli nie przelecisz plyty goracym powietrzem to bedziesz mial taka zabawe ze raz sie wlaczy a raz nie,szczegolna uwage zwroc na gniazda od RAM a takze sam zasilacz na plycie ,masz zimniaki i nic innego z tym nie wymyslisz ,TYLKO GORACE POWIETRZE i laptop ozyje

Hmm, czyli opalarka i jechane? Czy wystarczy suszarka do włosów? Nic nie uszkodzi się przy okazji? Wszak podzespoły elektroniczne nie lubią wysokich temperatur? Zresztą co ja bredzę - nie mam nic do stracenia.
  • #17 3919715
    maniek2591
    Poziom 19  
    z tego co widze nie masz "lutownicy" na cieple powietrze wiec musisz zaniesc ta plyte tam gdzie taka posiadaja np serwis tel gsm,ale nie opalarka
  • #18 3921821
    stanleyms
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie mówie tu o opalarce np. do rozgrzewania farby... Są opalarki z termostatem elektronicznym np. STEINEL. No i kolega maniek2591 ma racje zanieś płyte do kogoś kto się zna na rzeczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Dell Latitude CPi nie włącza się – po naciśnięciu przycisku zasilania miga tylko dioda LED, a urządzenie nie startuje zarówno na zasilaniu bateryjnym, jak i sieciowym. Próby diagnozy obejmowały testowanie pamięci RAM (wymiana kości, uruchamianie na pojedynczej kości), reset BIOS-u, demontaż zbędnych komponentów (karty, napędy, bateryjka) oraz ponowny montaż, jednak problem pozostał. Sugerowano możliwe uszkodzenie mostka południowego lub zimne luty pod układami BGA na płycie głównej, co może powodować niestabilne działanie – laptop czasem uruchamia się po nagrzaniu (np. wystawieniu na słońce). Zalecane jest wyjęcie płyty głównej i profesjonalne wygrzewanie gorącym powietrzem (np. w serwisie z opalarką z termostatem), gdyż samodzielne użycie zwykłej opalarki lub suszarki do włosów może być nieskuteczne lub ryzykowne. Problem prawdopodobnie wynika z uszkodzeń mechanicznych ścieżek lub lutów BGA, co wymaga specjalistycznej naprawy serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA